Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co zamiast proszku do pieczenia?

Co zamiast proszku do pieczenia?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym jest proszek do pieczenia?
  2. Sprawdzone sposoby – czym zastąpić proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to podstawowy składnik większości wypieków, zwłaszcza tych, które mają być puszyste. Niestety u niektórych osób może on powodować problemy żołądkowe. Każdemu chyba też zdarzyła się sytuacja, kiedy proszku do pieczenia w domu po prostu zabrakło. Jak sobie wtedy poradzić? Czy da się upiec ciasto bez proszku do pieczenia? Co, zamiast proszku do pieczenia, spulchni wypieki? Sprawdź nasze podpowiedzi!

Czym jest proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to nic innego jak mieszanka:

  • sody oczyszczonej (czyli wodorowęglanu sodu) o właściwościach spulchniających,    
  • regulatorów kwasowości (zazwyczaj jest to kwas cytrynowy lub mleczan sodowy), które niwelują lekko gorzki posmak sody,
  • skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, które pełnią funkcję substancji zapobiegającej zbrylaniu się proszku.

Proszek do pieczenia znalazł zastosowanie we wszelkiego rodzaju wypiekach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, jako alternatywa dla drożdży. Reakcje z jego udziałem zachodzą równomiernie już w stosunkowo niskich temperaturach (powyżej 60 stopni Celsjusza), co sprawia, że jest on bardzo wszechstronnym produktem.

Co zamiast proszku do pieczenia? 2

Jak działa proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia działa głównie za sprawą wodorowęglanu sodu, który pod wpływem temperatury ulega rozpadowi, wydzielając duże ilości gazów, tym samym spulchniając nasze wypieki. Dodatek regulatorów kwasowości nie tylko przyspiesza ten proces, ale sprawia,      że zachodzi on bardziej równomiernie przez cały czas pieczenia.

Sprawdzone sposoby – czym zastąpić proszek do pieczenia?

Niekiedy nie możemy użyć proszku do pieczenia. Czasem zdarza się tak, gdy w naszej domowej spiżarce zabraknie tego składnika. A czasem użyć go nie możemy z powodu nadwrażliwości żołądka, która objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami, np. zgagą. Wtedy warto rozważyć ograniczenie spożycia proszku i użycie zamiennika.    

Sprawdź ofertę piekarników Bosch: Piekarniki Bosch    

Soda zamiast proszku do pieczenia

W przeciwieństwie do proszku do pieczenia soda oczyszczona zawiera wyłącznie wodorowęglan sodu, co powoduje lekko gorzkawy posmak, który  bywa wyczuwalny w wypiekach. Ze względu na zasadowy odczyn nieco później wchodzi w reakcję z pozostałymi składnikami ciasta, najczęściej więc wykorzystuje się ją do spulchnienia szybkich wypieków w wyższych temperaturach (200-220 stopni Celsjusza). Soda reaguje dość gwałtownie, zwłaszcza w początkowej fazie, co czasem może powodować pęknięcia na powierzchni ciasta.  By wzmocnić działanie sody, warto do masy dodać składniki o kwasowym pH, takie jak mleko, maślankę, kefir czy śmietanę, a w ostateczności sok z cytryny. Pamiętajmy jednak, że soda praktycznie natychmiast wchodzi w reakcje z kwasem, a więc wypieki z jej użyciem powinny być umieszczane w piekarniku natychmiast po połączeniu się składników.

Chcąc zastąpić w przepisie proszek do pieczenia sodą oczyszczoną, pamiętajmy, że jest ona produktem dużo bardziej skoncentrowanym. Mając na uwadze odpowiedni dobór proporcji, zastępując proszek sodą, należy użyć 1/3 ilości wspomnianej w przepisie (np.: jeżeli przepis przewidział 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, do masy dodajemy zaledwie 0,5 łyżeczki sody).

Alkohol – koniak lub rum

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że alkohol pod wpływem wysokiej temperatury wyparowuje, wydzielając przy tym spore ilości gazu. Jeżeli więc pod ręką nie mamy proszku do pieczenia, z powodzeniem możemy go zastąpić rumem lub koniakiem. Te wysokoprocentowe trunki nie tylko spulchnią ciasto i sprawią, że pięknie ono wyrośnie, ale również nadadzą mu delikatnego posmaku i przyjemnego aromatu.

Jakie proporcje należy zastosować? Każdą łyżeczkę proszku do pieczenia podaną w przepisie zastępujemy, dodając ok. 3 łyżeczki alkoholu.

Przepisy z wykorzystaniem koniaku znajdziesz tutaj: Koniak
Przepisy z wykorzystaniem rumu znajdziesz tutaj: Rum

Woda gazowana

Co zamiast proszku do pieczenia? 3

Woda gazowana zawiera duże ilości dwutlenku węgla. Choć nie działa tak intensywnie jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona, to doskonale spulchnia zwłaszcza lekkie ciasta i masy, takie jak np. ciasto naleśnikowe. Pamiętajmy jednak, że zastępując proszek do pieczenia wodą gazowaną, rozrzedzamy całą masę, dlatego przy jej stosowaniu należy odpowiednio zmniejszyć ilość innych płynnych składników.

Zobacz najlepsze przepisy na ciasta: Ciasto