Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Koniak

Koniak

Dobry koniak – jakie powinien mieć cechy? Koniak, a dokładniej z języka francuskiego „cognac”, to alkohol dla koneserów. Nie tylko jego smak i aromat są bardzo charakterystyczne i nie...

Czytaj więcej
Koniak
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dobry koniak – jakie powinien mieć cechy?

Koniak, a dokładniej z języka francuskiego „cognac”, to alkohol dla koneserów. Nie tylko jego smak i aromat są bardzo charakterystyczne i nie każdy za nimi przepada, ale też pochodzenie i miejsce produkowania koniaku jest ściśle określane przez przepisy. Dobry koniak, czyli koniak prawdziwy to przede wszystkim ten pochodzący z terenów Francji, a dokładniej z okolic miejscowości zwanej…Cognac. Także proces powstawania koniaku jest dość żmudny i skomplikowany, ale za to kończy się uzyskaniem naprawdę wybornego, wyjątkowego trunku.

Warto dodać, że koniak a brandy to swego rodzaju kuzynostwo, ponieważ koniak jest niczym innym, jak bardziej zaawansowanym destylatem alkoholowym brandy. Ponadto brandy może jeszcze powstawać z innych owoców niż koniak. Natomiast dla osób, które zastanawiają się czy koniak a whisky mają jakieś wspólne cechy: koniak powstaje z winogron, zaś whisky to alkohol ze zbóż (jęczmienia). Łączy je w zasadzie tylko stosunkowo wysoka moc alkoholu.

Jak pić koniak?

Picie koniaku to ściśle określony proces – zapewne dlatego też jest to trunek preferowany przede wszystkim przez znawców alkoholi. Najlepiej, by koniak miał temperaturę 21 stopni C. Należy podawać go po posiłku – nigdy w trakcie. Trunek przed wypiciem powinno się degustować – głęboko zanurzyć nos w kieliszku, by poznać aromat koniaku, dopiero potem można delektować się niewielkimi łykami. Klasycznie koniaku nie powinno się podawać z żadnymi dodatkami, ale zdarza się, że miesza się go z colą albo sokami owocowymi.