Rum

Rum

 

Rum to wysokoprocentowy trunek wytwarzany z trzciny cukrowej. Jego początki sięgają antyku, a kraj pochodzenia to prawdopodobnie Chiny i Indie. Jednak produkcja na skalę masową przypisywana jest rejonowi Morza Karaibskiego i tamtejszym wyspom (np. Barbados). Historia rumu ściśle kojarzona jest z piratami, rabusiami i oszustami różnej maści, prowadzącymi nielegalne interesy. Był to więc trunek owiany tak zwaną „złą sławą”, jednak całkiem dobrze przyjął się w Europie.

Jak pić rum?

Wszystko zależy od rodzaju alkoholu. Najważniejszy podział to ten na biały rum oraz ciemny rum. Pierwszy z nim jest przejrzysty, nazywany srebrnym, nieco słodkawy i dość lekki w smaku, stanowi doskonałą podstawę do drinków z rumem – np. Mohito (rum, cukier trzcinowy, limonki, mięta i odrobina wody gazowanej).

Z kolei ciemny rum jest ciężki i bardzo intensywny. Można pić go samodzielnie, z kostkami lodu lub również w postaci drinka – w tym przypadku to Cuba Libre: rum, cola i sok z limonki. Drinki z rumem są niezwykle popularne, jednak posiadając dobry rum, warto spróbować jego smaku bez dodatków.