Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dlaczego mrożenie żywności jest zdrowe?

Dlaczego mrożenie żywności jest zdrowe?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Mrożenie jest najzdrowszym sposobem przechowywania żywności. Niskie temperatury sprawiają, że woda zamienia się w lód i nie mogą z niej korzystać, a więc namnażać się, bakterie odpowiedzialne za procesy psucia się żywności. Zamrożone produkty nie tracą właściwości odżywczych i nie zawierają konserwantów.

Kluczowym problemem jest utrzymanie odpowiednio niskiej (minimum to -18°C) i niezmiennej temperatury: rozmrażana i powtórnie zamrażana żywność może być groźna dla zdrowia, a nawet życia.

Skuteczną ochroną przed ryzykiem zatruć pokarmowych jest technologia FreshSense, stosowana w chłodziarko-zamrażarkach marki Bosch. Dzięki systemowi czujników, urządzenie utrzymuje stałą temperaturę chłodzenia i zamrażania. Nie ma ryzyka rozmrożenia przechowywanych produktów nawet wtedy, gdy dokładamy nową partię żywności.