Mrożenie jedzenia. Co można, a czego nie można mrozić?
Mrożenie żywności to jeden z najlepszych sposobów na jej długotrwałe przechowywanie bez utraty wartości odżywczych. Pozwala na zachowanie naturalnych smaków i konsystencji produktów, co jest szczególnie ważne w przypadku sezonowych warzyw i owoców. Dodatkowo umożliwia planowanie posiłków z wyprzedzeniem, co może być korzystne dla osób ceniących sobie oszczędność czasu i pieniędzy. W artykule omówimy, co można, a czego nie powinno się mrozić oraz jak prawidłowo przygotować produkty do tego procesu.
Co można mrozić?
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie produktów wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Pozwala w większym stopniu niż np. marynowanie zachować zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. Poniżej przedstawiamy jakie produkty nadają się do mrożenia.
Mrożenie warzyw i owoców
Większość warzyw i owoców doskonale nadaje się do mrożenia, zachowując swoje wartości odżywcze i smak. Wśród warzyw, które świetnie znoszą proces mrożenia, znajdują się:
- marchewka,
- brukselka,
- groszek,
- jarmuż,
- brokuły,
- fasolka szparagowa,
- bób.
Sprawdź: Zamrażarki od Bosch.
Przed zamrożeniem warto niektóre warzywa, zwłaszcza te twarde, zblanszować. Polega to na przelaniu ich wrzątkiem, a następnie zanurzeniu na krótko w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu zachowają więcej wartości odżywczych, a po rozmrożeniu szybciej się ugotują.
Jeśli chodzi o owoce, do mrożenia nadają się zarówno drobne owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, wiśnie, jak i większe - śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet banany (bez skórki). Warto pamiętać, by zamrażać tylko produkty dojrzałe, nieobite i niezepsute.
Mrożenie mięsa i ryb
Mięso i ryby to produkty, które doskonale nadają się do mrożenia. Najdłużej swoją świeżość zachowują produkty surowe, zamrożone tuż po zakupie. Można jednak z powodzeniem mrozić również mięso przetworzone – ugotowane lub usmażone, a także mięso obiadowe, parówki, kiełbasę czy szynkę.
W przypadku ryb warto podkreślić, że do mrożenia nadają się tylko te okazy, które kupiliśmy w stanie surowym. Produkty rozmrożone (np. filety) nie nadają się do ponownego zamrożenia.
Mrożenie zup i innych gotowych potraw
Aby nie marnować gotowych potraw można je zamrozić. Jakie dania można przechowywać w zamrażarce? Nadprogramową ilość zupy, gulaszu, bigosu, pierogów czy pizzy można śmiało zamrozić i wykorzystać w ciągu najbliższych 3 miesięcy. To świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i uniknięcie marnowania jedzenia.
Zupy najlepiej zamrażać w przystosowanych do tego plastikowych pojemnikach. Bulion możesz zamrozić w kostkarkach na lód. Należy pamiętać, aby nie wypełnić cieczą pojemników po brzeg, gdyż podczas mrożenia zwiększają swoją objętość.
Mrożenie masła
Warto również dodać, że masło można z powodzeniem zamrozić, co pozwala na jego długotrwałe przechowywanie bez utraty jakości.
Jak mrozić grzyby?
Grzyby to produkt, który doskonale nadaje się do mrożenia. Oto jak prawidłowo zamrozić grzyby:
- Wybierz grzyby o zwartym miąższu, np. kurki, rydze, kozaki czy maślaki.
- Oczyść je za pomocą nożyka z ostrym zakończeniem lub wilgotną szmatką i odłóż do przeschnięcia.
- Większe grzyby pokrój na kawałki, mniejsze możesz zamrozić w całości.
- W przypadku kurek i rydzów, przed zamrożeniem warto je chwilę podgotować i przestudzić, aby nie stały się gorzkie.
- Umieść grzyby w plastikowych pojemnikach z zamknięciem lub woreczkach z folii.
- Włóż do zamrażarki.
Grzyby mrożone surowe można przechowywać do 6 miesięcy, natomiast grzyby gotowane można trzymać w zamrażarce przez rok.
Zobacz też: Zalety mrożonek.
Jak mrozić chleb?
Mrożenie chleba to świetny sposób na przedłużenie jego świeżości. Oto jak prawidłowo zamrozić chleb:
- Odczekaj, aż chleb całkowicie wystygnie po upieczeniu lub zakupie.
- Jeśli chcesz przechowywać chleb w mniejszych porcjach, możesz go pokroić przed mrożeniem.
- Starannie zapakuj w folię spożywczą lub worek foliowy, eliminując nadmiar powietrza.
- Umieść go w zamrażarce.
Chleb można przechowywać zamrożony przez około 2–3 miesiące. Aby go odmrozić, wyjmij z zamrażarki i pozostaw na blacie kuchennym lub w lodówce na kilka godzin.
Alternatywnie, jeśli chcesz szybko odmrozić chleb, możesz użyć piekarnika. Wystarczy go podgrzać do około 150°C, a następnie wyjąć chleb z folii i włożyć do niego na kilka minut. Jeżeli chcemy rozmrozić pojedyncze kromki, warto wykorzystać do tego toster z odpowiednią funkcją.
Czego nie można mrozić?
Choć lista produktów, które świetnie znoszą zamrażanie, jest bardzo długa, w naszych kuchniach znajdują się również takie, które nie powinny trafić do zamrażarki. Po zamrożeniu zmienia się ich kolor, smak, konsystencja lub wartość odżywcza. Czasem po prostu wyglądają nieapetycznie. Innym razem tracą walory zdrowotne.
1. Warzywa i owoce o dużej zawartości wody
Do zamrażarki nie powinny trafiać żadne warzywa i owoce, w których tkankach znajduje się dużo wody. Kryształki lodu tworzące się podczas zamrażania powodują rozrywanie błon komórkowych, co sprawia, że warzywa i owoce tracą jędrność, a po rozmrożeniu łatwo się rozpadają.
Warzywa, których nie należy zamrażać to:
- ogórki,
- pomidory,
- sałata,
- kapusta surowa,
- seler naciowy,
- rzodkiewki.
Owoce, które źle znoszą zamrażanie to:
- jabłka,
- kiwi,
- arbuz,
- melon,
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- cytryny,
- limonki,
- winogrona.
2. Nabiał, którego nie powinno się mrozić
Nie zaleca się mrożenia takich produktów jak:
- jogurty,
- mleko,
- śmietana,
- miękkie sery (np. mozzarella, ricotta).
Po zmrożeniu tego typu produkty mogą się rozwarstwić i stracić konsystencję. To samo dotyczy serów żółtych, które w niskiej temperaturze mogą stać się miękkie.
3. Produkty skrobiowe nie nadające się do mrożenia
Zamrożone ziemniaki zmieniają swoją konsystencję. Stają się bardzo miękkie i suche. Do tego dochodzi nieprzyjemny ziemniaczany zapach. Podobnie zachowują się inne produkty skrobiowe, m.in. ryż i makaron.
Artykuły takie jak makaron, ryż i ziemniaki, po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się do spożycia. Po wyjęciu z zamrażalnika stają się miękkie, papkowate, tracą swoją konsystencję, wyglądają nieapetycznie. Nie należy zatem mrozić wszelkich potraw z ich zawartością, np. zup.
Zobacz także: Mrożenie – w czym i jak długo można mrozić?
Mrożenie to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości jedzenia, ale wymaga pewnej wiedzy i ostrożności. Większość produktów spożywczych można z powodzeniem zamrozić, zachowując ich wartości odżywcze i smak. Jednak niektóre z nich, zwłaszcza te o wysokiej zawartości wody, nabiał czy produkty skrobiowe, nie powinny być zamrażane.
Pamiętajmy również o prawidłowym pakowaniu produktów przed zamrożeniem oraz o nieprzekraczaniu zalecanych okresów przechowywania w zamrażarce. Dzięki temu możemy cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami przez długi czas, jednocześnie ograniczając marnowanie żywności.