Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Idealna jajecznica

Idealna jajecznica
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego jajecznica ze szczypiorkiem czy pomidorami to dobry pomysł?
  2. Jak się robi jajecznicę? Poznaj najprostszy przepis
  3. Jajecznica z cebulą, pieczarkami albo boczkiem. Co dodać do jajecznicy?
  4. Idealny przepis na jajecznicę – nie popełnij tych błędów!

Jajecznica to bardzo proste danie, które przyrządzi nawet największy amator kulinarny. Dodatkowo jest niezwykle pyszna i pożywna. Nic więc dziwnego, że bardzo często stanowi idealny pomysł nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również podwieczorek. „Mieszane jajka” możecie przyrządzić na różne sposoby, dodając do swojego dania ulubione składniki, na przykład boczek czy pomidory. Forma podania również jest bardzo różnorodna. Jeżeli znudziły się Wam zwykłe ścięte jajka, zapraszamy do  poznania przepisu na jajecznicę. 

Dlaczego jajecznica ze szczypiorkiem czy pomidorami to dobry pomysł?

Pomijając fakt, iż jest super smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu, to może zdrowo najeść się nią każdy – zarówno osoba, która dba o linię i pilnuje tego, co spożywa, jak i dzieci. Dzięki różnorodności w sposobie obróbki nie trzeba sobie odmawiać przyjemności jedzenia jajecznicy – nawet jeśli jesteście na redukcji masy.

Jajka stanowią źródło pełnowartościowego białka, które bardzo łatwo jest przyswajalne przez organizm.  Dodatkowo zwierają wiele witamin, np. K, A, E, D, a także B12 i B2. Znajdziemy w nich również takie składniki odżywcze, jak fosfor, żelazo, potas, wapń oraz magnez. Można więc napisać, że jajka są wielką bomba witaminową.

Sprawdź: jak bez wysiłku obrać jajko?

Możecie spotkać się z informacją, że spożywanie jajek negatywnie wpływa na cholesterol. Jest to jednak mit. Spokojnie – zdrowa dawka jajek, które można zjeść wynosi: 2–3 dziennie. Oczywiście pamiętajmy o umiarze – codziennie spożywanie jajecznicy smażonej na boczku może prowadzić do wzrostu wagi. Co prawda jajka są niskokaloryczne, ale dodatki do nich mogą spowodować, iż będziecie spożywać posiłki zbyt obfite w kalorie. Ale jak powszechnie wiadomo – od czasu do czasu nie zaszkodzi zjeść również czegoś tłustszego –  oczywiście jeśli Wasze zdrowie na to pozwala. 

Jajko to wdzięczny produkt, który lubi się z dużą liczbą warzyw, mięs i przeróżnych dodatków. Dzięki temu możemy przygotować swoją ulubioną wariację na temat jajecznicy. Do tego z powodzeniem przyrządzimy ją zarówno smażąc na patelni, jak i ścinając na parze. Dodatki takie, jak mleko, boczek, pomidorki – to prawdziwa klasyka tego dania. A to dopiero niektóre z pysznych propozycji!

Sprawdź przepis na ziołową jajecznicę z kurkami.

Jak się robi jajecznicę? Poznaj najprostszy przepis

Tak naprawdę podczas przyrządzania jajecznicy może prowadzić nas instynkt. Mimo, że jest to bardzo prosty przepis, możemy spotkać się z dwiema „szkołami” robienia mieszanych jajek – ale o tym za chwilę. Przygotujmy najpierw podstawowe składniki.

Jak zrobić jajecznicę 2

Zaczynamy oczywiście od jajek – najlepsze będą świeże, prosto od szczęśliwych kurek z ekologicznej hodowli. Naprawdę warto zainwestować w takie, gdyż różnica jest bardzo odczuwalna. Do tego odrobina masła do smażenia i sól oraz pieprz do przyprawienia.

Jajka możemy rozbić do miski, przyprawić i wymieszać widelcem, a w tym czasie rozgrzewamy patelnię z masłem. Druga szkoła mówi o roztrzepywaniu jajek bezpośrednio na patelni (tutaj nie używajcie widelca, a silikonową łopatkę, aby nie zarysować naczynia) – róbcie tak, jak Wam jest wygodnie.

Do jajek można dodać nieco mleka lub śmietany, by podkreślić ich smak i nadać więcej delikatności oraz wilgotności.

Jajecznica z cebulą, pieczarkami albo boczkiem. Co dodać do jajecznicy?

Jak wspominaliśmy – jajka lubią się z wieloma składnikami. Klasyczne połączenie to – cebulka z boczkiem. Możemy spotkać się również ze szczypiorkiem, pomidorkami, kiełbasą i pieczarkami. Każde z tych składników są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Tak więc na „dużego głoda” polecamy przygotowania bardziej sytego dania.

Jak zrobić jajecznicę 3

W zależności od własnych preferencji – możemy wcześniej podsmażyć wszystkie składniki, a dopiero potem dodać jajka lub wrzucić je niepodsmażone. Osobiście jesteśmy fanami chrupiącego boczku, lekko przetopionej kiełbaski oraz zeszklonej cebulki, dlatego zawsze wcześniej podsmażamy powyższe składniki.

W przypadku pomidorków warto wcześniej je obrać, ponieważ jeśli zdecydujemy się na podgrzewanie ich wraz z jajkami, to skórka oderwie się pod wpływem temperatury, a nie jest ona zbyt przyjemna do jedzenia.

Jeżeli lubicie eksperymenty w kuchni, bądź nowe smaki, spróbujcie klasycznego przepisu na jajecznicę po brytyjsku lub francusku. Wasze kubki smakowe na pewno będą zadowolone!

Idealny przepis na jajecznicę – nie popełnij tych błędów!

Podczas przygotowywania jajecznicy, warto zwrócić uwagę na te często popełniane błędy. Po pierwsze - do mieszania jajek lepiej nie używajcie drewnianych przyrządów, gdyż bardzo często są one siedliskiem drobnoustrojów. W tym wypadku lepsze będą silikonowe, bądź plastikowe gadżety.

Po rozbiciu jajka nie wrzucajcie ich od razu na patelnię, bądź do pozostałych składników. Warto wcześniej powąchać białko oraz żółtko, aby sprawdzić czy nie są zepsute. Jeśli trafi się Wam takie „zgniłe jajo”, a wrzucicie je do przygotowanych składników – całość będziecie musieli wyrzucić.

Jajecznicę cały czas mieszajcie na patelni – tylko tak będzie ona idealna. W innym przypadku może się ona wysuszyć, bądź stworzy się „przypieczona skóra”. Podobnie sytuacja będzie się miała, gdy zostawicie jajka na patelni. Od razu nakładajcie usmażoną jajecznicę.

Rozbijanie jajek to też nie jest taka oczywista kwestia. Najlepiej kruszyć skorupkę o blat, bądź kant naczynia. Nie przebijajmy skorupki o jakieś ostre narzędzie – często wtedy tworzą się drobinki skorupki, które dostają się do białka i żółtka – takie cząsteczki ciężko usunąć z żółtka.

Swoistą ciekawostką jest to, że zbyt wczesne dodanie soli może spowodować, że jajka stracą swoją puszystość. Lubicie, gdy Wasza jajecznica wygląda jak chmurka? Dodajcie sól pod koniec smażenia.

Zobacz też: co można zrobić z jajek?

Trzymając się naszych wskazówek, przyrządzicie idealną jajecznicę na śniadanie!