Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ziołowa jajecznica z kurkami i cebulą

Ziołowa jajecznica z kurkami i cebulą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na śniadanie, na kanapki, jako oddzielny posiłek – Ty wybierasz.

Składniki

Garść kurek
5-6 jajek
1 łyżeczka masła lub oleju (np. rzepakowego)
1 mała cebula
Szczypta soli, pieprzu, oregano, tymianku, rozmarynu (suszone)
Szczypta świeżej kolendry

Opis wykonania

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Dodaj do niej kurki i aromatyczne zioła!

Opis przygotowania:

  1. Kurki przemyj i oczyść, a cebulę posiekaj drobno.
  2. Składniki wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj około 3-5 minut, do momentu odparowania wody z kurek.
  3. Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
  4. Smaż jajecznicę do ścięcia według uznania, cały czas mieszając.
  5. Gotową jajecznicę udekoruj świeżymi listkami kolendry.

TIP DIETETYCZNY

  • W grzybach możemy znaleźć pewne ilości witamin, mimo że wartość kaloryczna tych produktów jest bardzo niska. Tak zwane „mięso lasu” zawiera zwykle witaminy: A, PP, B1, B2 oraz D. Natomiast kurki należą do grzybów najbardziej zasobnych w witaminę B1. Pod tym względem są podobne do drożdży.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych