Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ziołowa jajecznica z kurkami i cebulą

Opis wykonania

Na śniadanie, na kanapki, jako oddzielny posiłek – Ty wybierasz.

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Dodaj do niej kurki i aromatyczne zioła!

Opis przygotowania:

  1. Kurki przemyj i oczyść, a cebulę posiekaj drobno.
  2. Składniki wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj około 3-5 minut, do momentu odparowania wody z kurek.
  3. Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
  4. Smaż jajecznicę do ścięcia według uznania, cały czas mieszając.
  5. Gotową jajecznicę udekoruj świeżymi listkami kolendry.

TIP DIETETYCZNY

  • W grzybach możemy znaleźć pewne ilości witamin, mimo że wartość kaloryczna tych produktów jest bardzo niska. Tak zwane „mięso lasu” zawiera zwykle witaminy: A, PP, B1, B2 oraz D. Natomiast kurki należą do grzybów najbardziej zasobnych w witaminę B1. Pod tym względem są podobne do drożdży.