Na śniadanie, na kanapki, jako oddzielny posiłek – Ty wybierasz.
Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Dodaj do niej kurki i aromatyczne zioła!
Opis przygotowania:
- Kurki przemyj i oczyść, a cebulę posiekaj drobno.
- Składniki wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj około 3-5 minut, do momentu odparowania wody z kurek.
- Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
- Smaż jajecznicę do ścięcia według uznania, cały czas mieszając.
- Gotową jajecznicę udekoruj świeżymi listkami kolendry.
TIP DIETETYCZNY
- W grzybach możemy znaleźć pewne ilości witamin, mimo że wartość kaloryczna tych produktów jest bardzo niska. Tak zwane „mięso lasu” zawiera zwykle witaminy: A, PP, B1, B2 oraz D. Natomiast kurki należą do grzybów najbardziej zasobnych w witaminę B1. Pod tym względem są podobne do drożdży.