Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ziołowa jajecznica z kurkami i cebulą

Ziołowa jajecznica z kurkami i cebulą

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Na śniadanie, na kanapki, jako oddzielny posiłek – Ty wybierasz.

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Dodaj do niej kurki i aromatyczne zioła!



Opis przygotowania:



  1. Kurki przemyj i oczyść, a cebulę posiekaj drobno.

  2. Składniki wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj około 3-5 minut, do momentu odparowania wody z kurek.

  3. Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.

  4. Smaż jajecznicę do ścięcia według uznania, cały czas mieszając.

  5. Gotową jajecznicę udekoruj świeżymi listkami kolendry.

TIP DIETETYCZNY



  • W grzybach możemy znaleźć pewne ilości witamin, mimo że wartość kaloryczna tych produktów jest bardzo niska. Tak zwane „mięso lasu” zawiera zwykle witaminy: A, PP, B1, B2 oraz D. Natomiast kurki należą do grzybów najbardziej zasobnych w witaminę B1. Pod tym względem są podobne do drożdży.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?