Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak i ile piec ciasto francuskie?

Jak i ile piec ciasto francuskie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić ciasto francuskie?
  2. Jak piec ciasto francuskie: gotowe, mrożone i przygotowane samodzielnie?
  3. Jak piec ciasto francuskie? Praktyczne wskazówki
  4. Jak długo piec ciasto francuskie?
  5. W jakiej temperaturze piec ciasto francuskie?
  6. Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?
  7. Co zrobić z ciasta francuskiego na słono?

Ciasto francuskie jest bazą wielu różnych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. To podstawa nie tylko croissantów, ale także pasztecików czy tart. Aby uzyskać idealną chrupkość, stopień zrumienienia i smak potraw, ważny jest odpowiedni sposób ich pieczenia. Jak piec ciasto francuskie? Jak długo i w jakiej temperaturze? Poznaj praktyczne wskazówki!

Jak zrobić ciasto francuskie?

Myślisz nad tym, jak się robi ciasto francuskie? Zacznij od zgromadzenia składników, których potrzebujesz do stworzenia tradycyjnego ciasta. Przygotuj:

  • mąkę,
  • wodę,
  • sól,
  • ocet
  • oraz masło, które odgrywa dużą rolę w przygotowaniu ciasta francuskiego.

Na początek zagnieć ciasto w prostokątny placek (z odrobiną masła). Czy ciasto francuskie można mrozić? Tak, dlatego w następnym kroku włóż je do zamrażarki na godzinę, owinięte w folię spożywczą. Rozwałkuj ciasto z lodówki w prostokątny kształt, a na jego środku dodaj zimne masło, które powinno zostać zamknięte w kopercie z ciasta. Później złóż całość na trzy części i ponownie wstaw do lodówki. W następnej kolejności rozwałkuj ciasto w odwrotnym kierunku niż poprzednio, znów złóż na trzy części i umieść w lodówce. Powtórz ten proces sześć razy, aż do momentu, w którym masło wejdzie dobrze pomiędzy warstwy ciasta.  Rozwałkuj całość na grubość kilku milimetrów.

Teraz wiesz już, jak zrobić ciasto francuskie w domu. Musimy jednak zaznaczyć, że samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje dużo czasu i wymaga pewnego doświadczenia. Alternatywą będzie kupno gotowego ciasta francuskiego – świeżego lub mrożonego.

Jak piec ciasto francuskie: gotowe, mrożone i przygotowane samodzielnie?

Sposób pieczenia gotowego ciasta francuskiego podany jest zwykle na opakowaniu. Jednak jeśli nie znajdziesz tam potrzebnej informacji na temat tego, ile piec ciasto francuskie, możesz skorzystać z naszej rady.

Rozgrzej piekarnik do dość wysokiej temperatury (200°C) i krótko piecz (ok. 10 min). Oczywiście długość pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju farszu. Pamiętaj też o tym, że ciasto francuskie mrożone przed pieczeniem należy koniecznie rozmrozić.

Jak piec ciasto francuskie? Praktyczne wskazówki

Ogólna zasada brzmi tak: ciasto francuskie lubi wysokie temperatury, ale także krótki czas pieczenia. Najwięcej zależy od rodzaju potrawy oraz farszu. Wilgotny spowoduje, że ciasto nie wyrośnie prawidłowo. Nie kładź też na wierzch francuskiego ciasta zbyt wielu produktów. Dlaczego? Im mniej składników, tym będzie wyższe i lepiej rozwarstwi się w trakcie pieczenia.

Czym posmarować ciasto francuskie przed pieczeniem?

Kwestia tego, jak zrobić ciasto francuskie już za nami. Cofnijmy się jednak o jeden krok. Czym smarujemy ciasto francuskie? Jednym z jego atutów jest apetyczny, złocisty kolor. Wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz je jednym z tych produktów: roztopionym masłem, rozbełtanym jajkiem, a nawet mlekiem i już! Do tego celu możesz użyć specjalnego kuchennego pędzelka.

Jak i ile piec ciasto francuskie

Jak długo piec ciasto francuskie?

Wszystko zależy od farszu, którym nadziane jest ciasto francuskie. Dla przykładu:

  • ciasto francuskie z mięsem piecz 20–30 minut;
  • ciastka z warzywami lub owocami piecz 12–15 minut;
  • ciasto francuskie z Nutellą lub czekolada piecz 10–15 minut;
  • samo ciasto francuskie będzie gotowe po upływie 8–10 minut.

Wskazówka: kontroluj stopień wypieczenia. Chcesz sprawdzić, czy ciasto francuskie jest już upieczone? Na pewno zwróć uwagę na kolor. Jeśli widzisz złocistą barwę, a ciasto jest smakowicie zarumienione, to znak, że zostało właściwie upieczone. Możesz też sprawdzić jego gotowość do spożycia w inny sposób – dotykając go delikatnie. Ciasto powinno być chrupkie i lekkie.

W jakiej temperaturze piec ciasto francuskie?

Zakres temperatur, dzięki którym zyskasz pewność, że ciasto prawidłowo się upiecze wynosi od 180°C do 220°C. Rogaliki francuskie czy tartę z ciasta francuskiego z jabłkami piecz w niższej podanej wartości, natomiast do upieczenia mini pizzy z ciasta francuskiego bądź pasztecików z farszem mięsnym rozgrzej piekarnik do ponad 200°C.

Przeczytaj artykuł: Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Wielbicielom słodkości i deserów na ciepło przypadnie do gustu przepis na strudel z jabłkami, w którym ciasto francuskie gra jedną z głównych ról. W efekcie otrzymasz lekką, chrupiącą i pyszną potrawę. Oprócz walorów smakowych ciasto zachwyci Cię także pięknym zapachem, który pochodzi z dodanych rodzynek, żurawiny, wanilii, cynamonu, cytryny oraz skórek pomarańczy. Idealną słodką przekąską będą również ślimaczki z kremem czekoladowym. Posmaruj ciasto francuskie czekoladą i zwiń w roladę, potem pokrój w 3-centymetrowe kawałki i piecz przez 10–15 minut w temperaturze 200°C.

Co zrobić z ciasta francuskiego na słono?

Z kolei fanów smakowitych przekąsek, które sprawdzą się na imprezach i innych towarzyskich spotkaniach oczarują paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem oraz ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Pierwsze mogą wystąpić z dipem w roli przystawki, ale pasują też do zup i sałatek. Szpinakowe ślimaki świetnie komponują się z serem feta. Smacznego!