Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem

Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Paluchy z ciasta francuskiego zaplecione jak warkocz posypane sezamem, makiem i parmezanem to doskonała przekąska. Pasują do zup, sałatek, mogą być też przystawką, gdy podamy je z dipem.

Składniki

1 opakowanie - ciasta francuskiego
1 szt. - jajka
do posypania: - parmezan tarty, mak, sezam

Opis wykonania

Ciasto francuskie pokrój w paski o grubości ok. 2-3 cm. Każdy pasek natnij na całej długości na pół. Nacięte paski należy zapleść jak warkocz. 

Następnie posmaruj warkocze roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem i parmezanem.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Ułóż warkocze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Wyjmij i podawaj przestudzone.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Masz ulubiona, telewizyjna przekąska. Zawsze jedno ciasto francuskie czeka na okazję w zamrażalniku. U nas ma różne wersje: z sezamem, makiem, czarnuszką lub solą - jak te ze zdjęcia. Błyskawicznie się robi, a w czasie gdy paluchy się pieką, robię szybki sos czosnkowy 😀