Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem
![Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem](https://akademiasmaku.pl/storage/7753/conversions/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-serem-makiem-i-sezamem-4928-single.webp)
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Paluchy z ciasta francuskiego zaplecione jak warkocz posypane sezamem, makiem i parmezanem to doskonała przekąska. Pasują do zup, sałatek, mogą być też przystawką, gdy podamy je z dipem.
Składniki
1 opakowanie - ciasta francuskiego
1 szt. - jajka
do posypania: - parmezan tarty, mak, sezam
Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem
Paluchy z ciasta francuskiego z serem, makiem i sezamem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9686/conversions/PiQXyLSJ0iz7tg-thumb.webp)
Ciasto francuskie pokrój w paski o grubości ok. 2-3 cm. Każdy pasek natnij na całej długości na pół. Nacięte paski należy zapleść jak warkocz.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9687/conversions/sG9ZqrBmmB6KHE-thumb.webp)
Następnie posmaruj warkocze roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, makiem i parmezanem.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9688/conversions/b4gl3MSFSKV6uz-thumb.webp)
Ułóż warkocze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Wyjmij i podawaj przestudzone.
Komentarze