Faszerowane pieczarki z grilla
2 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Faszerowane pieczarki z grilla
Faszerowane pieczarki z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby dokładnie oczyść i pozbaw nóżek. Połóż je na ruszcie suche, bez żadnych dodatków, blaszkami do dołu. Wierzch kapeluszy posmaruj oliwą z oliwek. W ten sposób przez 2–3 minuty wstępnie się podpieką, odparuje z nich nadmiar wody i staną się bardziej wyraziste w smaku.
Przygotuj farsz – do pojemnika blendera wrzuć dwa ząbki czosnku, oliwki, kapary, kawałek parmezanu, świeżą bazylię, dodaj oliwę i czarny pieprz. Dosłownie kilka sekund pulsacyjnej pracy blendera wystarczy, żeby rozdrobnić składniki.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Pieczarki zdejmij z grilla i wypełnij farszem. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej. Pieczarki połóż na ruszt, przykryj je – dzięki temu farsz upiecze się również z góry. Grilluj ok. 3 minuty.
Do podania warto oprószyć je jeszcze odrobiną świeżych ziół i posiekaną drobno papryczką.
Komentarze