Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowane pieczarki z grilla

Opis wykonania

Pieczarki bardzo dobrze sprawdzają się w formie grillowanej. Jeżeli wrzucicie je na bardzo gorący ruszt, wydobędziecie z nich najlepsze aromaty i dużo wyrazistych smaków. A żeby było jeszcze lepiej, w Akademii Smaku pokażę wam jak grillować pieczarki z pysznym, kolorowym farszem.

Faszerowane pieczarki z grilla - krok 1

Grzyby dokładnie oczyść i pozbaw nóżek. Połóż je na ruszcie suche, bez żadnych dodatków, blaszkami do dołu. Wierz kapeluszy posmaruj oliwą z oliwek. W ten sposób przez 2-3 minuty wstępnie się podpieką, odparuje z nich nadmiar wody i staną się bardziej wyraziste w smaku.

Faszerowane pieczarki z grilla - krok 2

Przygotuj farsz - do pojemnika blendera wrzuć dwa ząbki czosnku, oliwki, kapary, kawałek parmezanu, świeżą bazylię, dodaj oliwę i czarny pieprz. Dosłownie kilka sekund pulsacyjnej pracy blendera wystarczy, żeby rozdrobnić składniki.

Faszerowane pieczarki z grilla - krok 3

Pieczarki zdejmij z grilla i wypełnij farszem. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej. Pieczarki połóż na ruszt, przykryj je - dzięki temu farsz upiecze się również z góry. Grilluj ok. 3 minuty.

Do podania warto oprószyć je jeszcze odrobiną świeżych ziół i posiekaną drobno papryczką.