Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczarki bardzo dobrze sprawdzają się w formie grillowanej. Jeżeli wrzucicie je na bardzo gorący ruszt, wydobędziecie z nich najlepsze aromaty i dużo wyrazistych smaków. A żeby było jeszcze lepiej, w Akademii Smaku pokażę wam jak grillować pieczarki z pysznym, kolorowym farszem.

Składniki

4 pieczarki portobello
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kaparów
3 łyżki czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
5 cm twardego sera, np. parmezanu
1 papryczka chili
4 plasterki szynki parmeńskiej
¼ szklanki liści bazylii

Opis wykonania

1

Grzyby dokładnie oczyść i pozbaw nóżek. Połóż je na ruszcie suche, bez żadnych dodatków, blaszkami do dołu. Wierzch kapeluszy posmaruj oliwą z oliwek. W ten sposób przez 2–3 minuty wstępnie się podpieką, odparuje z nich nadmiar wody i staną się bardziej wyraziste w smaku.

2

Przygotuj farsz – do pojemnika blendera wrzuć dwa ząbki czosnku, oliwki, kapary, kawałek parmezanu, świeżą bazylię, dodaj oliwę i czarny pieprz. Dosłownie kilka sekund pulsacyjnej pracy blendera wystarczy, żeby rozdrobnić składniki.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Pieczarki zdejmij z grilla i wypełnij farszem. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych plasterków szynki parmeńskiej. Pieczarki połóż na ruszt, przykryj je – dzięki temu farsz upiecze się również z góry. Grilluj ok. 3 minuty.

Do podania warto oprószyć je jeszcze odrobiną świeżych ziół i posiekaną drobno papryczką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczne polecam zrobić !
Radosław
U mnie feta zamiast parmezanu. Fajnie podkręcają smak
fiziowaaa
Pycha, polecam