Jak oczyścić i przyrządzić kalmary?
Kalmary to smaczne i wszechstronne do wykorzystania w kuchni owoce morza, które są popularne na całym świecie. Przygotowanie ich może wydawać się skomplikowane ze względu na ich specyficzną strukturę. Z naszym praktycznym poradnikiem dowiecie się jak skutecznie oczyścić i przyrządzić kalmary, aby cieszyć się ich doskonałym smakiem w domu.
Czym są kalmary?
Kalmary – owoce morza, które występują we wszystkich oceanach i morzach. To bardzo popularny składnik dań w krajach śródziemnomorskich. Dodatkowo uznaje się je za afrodyzjak. Są źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.
Jak wyglądają? Dość charakterystycznie – mają owalny i wydłużony korpus oraz 10 nóg (dwie są znacznie dłuższe niż pozostałe). Ich ciało pokryte jest różnokolorowym pancerzem. Osiągają długość do nawet 40 cm i mogą ważyć do 1,5 kilograma. Charakteryzują się wyrazistym słodko-morskim smakiem i gumowatą konsystencją. Przy odpowiednim przygotowaniu wydobywa się cała głębia smaków i aromatów, dlatego tak ważne jest odpowiednie podejście do tego produktu.
Kalmary są dobrym źródłem białka oraz witamin, minerałów i kwasów omega-3, co niesie za sobą wiele wartości prozdrowotnych.
- Białko zapewnia naszemu organizmowi energię, wspomaga wytwarzanie przeciwciał potrzebnych do walki z infekcją oraz jest niezbędne do regeneracji tkanek.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 mają pozytywny wpływ na nasze serce. Pomagają one również w łagodzeniu objawów reumatologicznego zapalenia stawów.
- Dzięki zawartym w kalmarach witaminom odżywiają się: skóra, włosy i paznokcie.
- Ponadto: regulowana jest produkcja hormonów tarczycy (dzięki zawartości jodu).
Jak oczyścić kalmary?
Na początku powinniśmy się skupić na zakupie odpowiedniego produktu. Kalmary powinny być możliwe jak najświeższe, dzięki temu będziemy pewni, że zakupiliśmy jakościowy produkt. Najlepiej zakupu dokonać w sklepie rybnym lub na targu. Opcjonalnie możemy wybrać produkt mrożony.
Gdy dysponujemy już idealnymi, świeżymi kalmarami, możemy przystąpić do ich oczyszczania. Będą do tego potrzebne: ostry nóż, rękawiczki, miska.
- Odnóża odcinamy tuż przy oczach (ale uwaga – nie możemy naciąć oczu, ponieważ wyleje się z nich atrament).
- Usuwamy otwór gębowy.
- Z ramion opcjonalnie zrywamy przyssawki i skórę, usuwamy szkielet.
- Następnie wyciągamy cały tułów. Palcem sprawdzamy, czy tuba jest pusta. Z tuby trzeba także zdjąć zewnętrzną, fioletową skórkę.
- Dokładnie płuczemy całość.
Dodatkowo możemy wykonać test: napełnimy tubę wodą i jeśli zauważymy, że woda wycieka na zewnątrz przez jej czubek, to możemy być pewni, iż nie ma w niej już żadnych błonek, a więc wykonaliśmy dokładne czyszczenie kalmarów.
Sprawdź: mule – jak je jeść?
Jak przyrządzić kalmary?
Sposób przyrządzenia kalmarów zależy od tego, co chcemy dokładnie z nich zrobić. Ma to również znaczenie przy sposobie krojenia oczyszczonego płatu. Te owoce morza możemy zarówno smażyć i grillować w całości, jak i w krążkach. Równie dobrze smakują po ugotowaniu.
Jak smażyć kalmary w panierce? Wystarczy rozciąć płat, a następnie obtoczyć go w ulubionej panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, nie dłużej niż 3–4 minuty.
Aby dobrze ugotować płat kalmara, wystarczy kilka minut w gotującej się wodzie (około 7). Więcej czasu potrzebują jednak macki. Najlepiej gotować je dwa razy dłużej niż sam płat.
Jak powinniśmy przygotowywać mrożone kalmary? Tutaj musimy wcześniej dobrze je rozmrozić (najlepiej przez noc w lodówce). Dalsze czynności wykonujemy tak samo, jak w przypadku świeżego produktu. Czas gotowania i smażenia również nie ulega zmianom.
Sposoby na przyrządzenie kalmarów
Grillowane kalmary to prawdziwy przysmak lata. Smakują wyśmienicie, gdy odpowiednio je przyprawimy i skropimy cytryną. Jak je przygotować? Wystarczy zrobić nacięcie wzdłuż płatu oraz lekko ponacinać jego wierzch. Teraz odrobina soli i pieprzu, kilka kropel oliwy, soku z cytryny i możemy grillować!
Krążki z kalmarów w cieśnie stanowią idealną przystawkę, np. do piwa. Aby je przygotować, musimy pokroić płat w krążki o grubości 1 cm. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: przesiewamy mąkę z przyprawami, stopniowo dodajemy jajka i wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krążki moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
Zobacz także: kalmary w cieście ze szparagami.
Kalmary mogą być wykorzystane również jako składnik do świeżej, lekkiej sałatki. Wystarczą ulubione warzywa, dip na bazie oliwy z oliwek i możemy się cieszyć pysznym daniem, idealnym na upalne dni.
Prawidłowe oczyszczanie kalmarów może z początku wydawać się trudne. Jednak z odrobiną praktyki na pewno dacie radę! Warto, ponieważ te smaczne owoce morza smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Niezależnie od tego, czy wybierzecie grillowanie, smażenie, czy gotowanie, kalmary z pewnością urozmaicą Wasze codzienne posiłki.