Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kalmary, delikatne i pełne morskiego aromatu, stanowią prawdziwą gratkę dla miłośników owoców morza. Kiedy połączymy ich wyjątkową konsystencję z chrupiącą panierką, uzyskamy danie, które wprawi w zachwyt podniebienia i oczaruje teksturą. Przygotowanie kalmarów w panierce nie jest skomplikowane, to prosta przystawka, którą możemy spokojnie wykonać we własnej kuchni. Oto nasz przepis na kalmary w cieście, które z pewnością oczarują każdego.

Składniki

400 g świeżych kalmarów
1 szt. jajko
5 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
4 łyżka oleju z pestek winogron
1 szczypta soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
4 szt. świeżej bazylii

Opis wykonania

Kalmary oczyszczamy, kroimy w krążki o szerokości około 1 cm i solimy.
Każdy kawałek moczymy w lekko ubitym jajku i panierujemy w ryżowej mące. 

Zobacz też: przepis na kalmary pak choi.

Kalmary wrzucamy na mocno rozgrzany olej z pestek winogron i smażymy koło 3 minut z każdej strony do złotego koloru.

Zobacz: płyty grzewcze Bosch.

 

Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz i dodajemy odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podajemy ze świeżą bazylią.

Możemy podawać z ulubionym sosem czosnkowym lub szparagami.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych