Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Cebularz lubelski

Cebularz lubelski
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

160 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.38 (Liczba ocen: 16)


Do tej potrawy użyjesz:
Cebularz lubelski to złocisty, puszysty placek z ciasta drożdżowego, hojnie obsypany karmelizowaną cebulą i makiem. Chrupiące brzegi, wilgotny środek – kwintesencja regionalnej kuchni. Wypróbuj przepis i rozkoszuj się tradycyjnym smakiem!

Składniki

Ciasto
500 g - mąki pszennej
250 ml - ciepłego mleka
50 g - masła roztopionego i przestudzonego
25 g - drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
1 łyżka - cukru
1 szt. - jajka (duże)
1 łyżeczka - soli
Dodatkowo: 1 szt. - jajka roztrzepanego do posmarowania bułek przed pieczeniem
Nadzienie
2 szt. - cebuli dużych, pokrojonych w grubą kostkę
3 łyżki - maku
2 łyżki - oleju
1 łyżeczka - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
694.5 kcal
Tłuszcz
23.3 g
Węglowodany
99.3 g
Błonnik
21.4 g
Białko
6.6 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez ok. 2 minuty, odcedź. 

Krok 2

Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.

Krok 3

Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, drożdże, dodaj resztę składników i wybierz program automatyczny do wyrabiania ciasta drożdżowego.  

Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj je na płaskie placuszki. 

Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe. 

Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

Krok 5

Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

Sprawdź również: Polskie dania regionalne

Wypróbuj innych przepisów kuchni regionalnej:

Tipy i wskazówki

  • Kształt cebularzy: Prawdziwy cebularz lubelski to okrągły placek (średnica 15–20 cm) z wyraźnie podniesionym, chrupiącym rantem i cieńszym środkiem, który ma za zadanie utrzymać farsz.
  • Ciasto do cebularza: Aby ciasto było jednocześnie puszyste i miało dobrą strukturę, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 550.
  • Nadzienie: W przeciwieństwie do wielu innych placków farsz w cebularzu lubelskim tradycyjnie nie jest smażony. Kluczem do uzyskania miękkiej, słodkiej i lekko karmelowej tekstury jest wcześniejsze przygotowanie cebuli.

Najczęściej zadawane pytania

Czy mogę wyrobić ciasto wcześniej i schłodzić, a piec cebularze dopiero następnego dnia?

Tak, ciasto drożdżowe można przygotować z wyprzedzeniem, a wyrobione przechowywać w lodówce w misce przykryte folią. Przed pieczeniem należy wyjąć ciasto z lodówki, poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową (ok. 30–60 minut), a następnie podzielić na porcje, formować placki, nałożyć farsz i kontynuować proces od drugiego wyrastania.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.38, Liczba ocen: 16
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Smaki dzieciństwa 🙂
Testerka84
Nawet dzieci mogą zrobić
zielone_obloczki
Bardzo smaczne regionalne danie
Majunia
Fajny przepis. Smaczne bardzo