Cebularz lubelski
4 porcje
160 min
Łatwe
4.4 (Ilość ocen: 10)
Składniki
Wartości odżywcze
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez ok. 2 minuty, odcedź.
Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, suche drożdże. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj na płaskie placuszki.
Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
Komentarze