Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

160 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.4 (Ilość ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Cebularze lubelskie to chrupiące bułeczki z ciasta drożdżowego. Wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z cebuli i maku. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
25 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
1 łyżka cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Nadzienie:
2 duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
3 łyżki maku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
694.5 kcal
Tłuszcz
23.3 g
Węglowodany
99.3 g
Błonnik
21.4 g
Białko
6.6 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

1

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez ok. 2 minuty, odcedź. 

2

Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.

3

Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, suche drożdże. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne. 

Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj na płaskie placuszki. 

Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe. 

Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.4, Ilość ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Smaki dzieciństwa 🙂
Testerka84
Nawet dzieci mogą zrobić
zielone_obloczki
Bardzo smaczne regionalne danie
Majunia
Fajny przepis. Smaczne bardzo