Cebularz lubelski
![Cebularz lubelski](https://akademiasmaku.pl/storage/7763/conversions/cebularz-lubelski-4938-single.webp)
4 porcje
160 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9729/conversions/uIKKpcqa4FRKcY-thumb.webp)
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez ok. 2 minuty, odcedź.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9730/conversions/aKPCuUx3W7AXYo-thumb.webp)
Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9731/conversions/uW7bFFxSjGGMyc-thumb.webp)
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, suche drożdże. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9732/conversions/dNzqi9Ig7WwxY5-thumb.webp)
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj na płaskie placuszki.
Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9733/conversions/xBzPOuBCeDjzgR-thumb.webp)
Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
Komentarze