Cebularz lubelski
4 porcje
160 min
Łatwe
4.38 (Liczba ocen: 16)
Składniki
Wartości odżywcze
Cebularz lubelski
Cebularz lubelski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj na płycie grzewczej przez ok. 2 minuty, odcedź.
Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, drożdże, dodaj resztę składników i wybierz program automatyczny do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj je na płaskie placuszki.
Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
Sprawdź również: Polskie dania regionalne
Wypróbuj innych przepisów kuchni regionalnej:
- Kartacze
- Rolada śląska
- Piróg biłgorajski
- Tradycyjne kluski śląskie
- Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Tipy i wskazówki
- Kształt cebularzy: Prawdziwy cebularz lubelski to okrągły placek (średnica 15–20 cm) z wyraźnie podniesionym, chrupiącym rantem i cieńszym środkiem, który ma za zadanie utrzymać farsz.
- Ciasto do cebularza: Aby ciasto było jednocześnie puszyste i miało dobrą strukturę, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 550.
- Nadzienie: W przeciwieństwie do wielu innych placków farsz w cebularzu lubelskim tradycyjnie nie jest smażony. Kluczem do uzyskania miękkiej, słodkiej i lekko karmelowej tekstury jest wcześniejsze przygotowanie cebuli.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę wyrobić ciasto wcześniej i schłodzić, a piec cebularze dopiero następnego dnia?
Tak, ciasto drożdżowe można przygotować z wyprzedzeniem, a wyrobione przechowywać w lodówce w misce przykryte folią. Przed pieczeniem należy wyjąć ciasto z lodówki, poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową (ok. 30–60 minut), a następnie podzielić na porcje, formować placki, nałożyć farsz i kontynuować proces od drugiego wyrastania.
Komentarze