Cebularz lubelski
Opis wykonania
Cebularze lubelskie to chrupiące bułeczki z ciasta drożdżowego. Wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z cebuli i maku. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe.

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez ok. 2 minuty, odcedź.

Cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Wystudź i umieść na całą noc w lodówce.

Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, suche drożdże. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj kulki. Następnie rozwałkuj na płaskie placuszki.
Bułeczki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki wyłóż nadzienie cebulowe.
Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.