Jak szybko rozmrozić mięso?

Jak szybko rozmrozić mięso?

Co robisz z produktami kupionym w większej ilości? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie. Mrozić można wiele produktów spożywczych - warzywa, owoce, grzyby, mięso. Tym razem podpowiem jak prawidłowo mrozić i rozmrażać mięso.

Mrożenie mięsa to świetny sposób na przechowywanie go przez dłuższy czas. Należy jednak pamiętać, aby zawsze przed mrożeniem odpowiednio je przygotować do takiego procesu.

Jak zamrozić mięso?

Aby zamrozić świeże mięso, podziel je na odpowiednie porcje i włóż do osobnych woreczków. Tak przygotowane mięso możesz włożyć do zamrażarki. Produkty spożywcze w zamrażarce powinny być ułożone ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie. Chowając mięso do zamrażarki opisz je karteczkami z datą przygotowania, ponieważ nie wszystkie produkty mogą być jednakowo długo przechowywane.

Jak rozmrozić mięso?

Aby szybko rozmrozić mięso umieść je w pojemniku z zimną wodą. Wymieniaj wodę co ok. pół godziny. Jeżeli nie masz takiej możliwości, włóż mrożonkę w woreczku pod strumień zimnej, bieżącej wody. Porcja mięsa o wadze 0,5 kg powinna zostać rozmrożona po ok. dwóch godzinach.