Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.33 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
156.5 kcal
Tłuszcz
6.5 g
Węglowodany
2.6 g
Błonnik
21.9 g
Białko
1 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

1

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.

Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.

2

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

3

Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Soczysty, pachnący ziołami, kurczak w wiosennym wydaniu. Cytryna sprawia, że kurczak przepięknie pachnie i pysznie smakuje.
Skaczacaowca
Połączenie tymianku i cytryny zawsze super wychodzi ale następnym razem dodałabym też trochę innych przypraw by urozmaicić to danie
bsylvia
Prosty przepis, genialny smak. Bardzo polecam!
Ewusia1222
Bardzo smaczny kurczak, ja podałam z kapustką i ziemniaczkami. Pycha