Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny

Opis wykonania

Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny - krok 1

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.

Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny - krok 2

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny - krok 3

Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.