Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
4 porcje
60 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
156.5 kcal
Tłuszcz
6.5 g
Węglowodany
2.6 g
Błonnik
21.9 g
Białko
1 g
Sól
1.7 g
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.
Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.
Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.
Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.
Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.
Komentarze