Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
156.5 kcal
Tłuszcz
6.5 g
Węglowodany
2.6 g
Błonnik
21.9 g
Białko
1 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

1

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.

Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.

2

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

3

Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Soczysty, pachnący ziołami, kurczak w wiosennym wydaniu. Cytryna sprawia, że kurczak przepięknie pachnie i pysznie smakuje.
Skaczacaowca
Połączenie tymianku i cytryny zawsze super wychodzi ale następnym razem dodałabym też trochę innych przypraw by urozmaicić to danie
bsylvia
Prosty przepis, genialny smak. Bardzo polecam!
Ewusia1222
Bardzo smaczny kurczak, ja podałam z kapustką i ziemniaczkami. Pycha