Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny

4 porcje
60 min
Łatwe
4.33 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.
Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.
Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.
Komentarze