Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny

Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Opis wykonania

Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.

Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.

Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Soczysty, pachnący ziołami, kurczak w wiosennym wydaniu. Cytryna sprawia, że kurczak przepięknie pachnie i pysznie smakuje.
Skaczacaowca
Połączenie tymianku i cytryny zawsze super wychodzi ale następnym razem dodałabym też trochę innych przypraw by urozmaicić to danie

Powiązane przepisy

Bułki dyniowe
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

Chleb Shreka
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie