Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
![Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny](https://akademiasmaku.pl/storage/7921/conversions/kurczak-marynowany-z-rozmarynem-i-plastrami-cytryny-5106-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Jak podbić aromaty ziół w trakcie marynowania kurczaka? Super sprawdza się system marynowania próżniowego. Potrzebujecie worków próżniowych oraz blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza, a marynowany kurczak wyjdzie idealnie!
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10286/conversions/G6cAHHsH725csy-thumb.webp)
Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.
Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10287/conversions/OshHt2nPL7xFu5-thumb.webp)
Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10288/conversions/pPJmPKAbtbvjmD-thumb.webp)
Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.
Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.
Komentarze