Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
4 porcje
60 min
Łatwe
4.33 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Kurczak marynowany z rozmarynem i plastrami cytryny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piersi z kurczaka umyj i osusz, pokrój na grubsze paski, przełóż do miski.
Marynata do kurczaka to oliwa z oliwek, posiekany rozmaryn i czosnek oraz sól. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do mięsa.
Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij, użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.
Rozgrzej na płycie dużą patelnię, dodaj oliwę, układaj plastry kurczaka i smaż z każdej strony do zarumienienia.
Podawaj ze świeżymi warzywami lub jako obiad z ryżem i surówką.
Komentarze