Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak ugotować kaszę?

Jak ugotować kaszę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Najpopularniejsze rodzaje kasz w polskiej kuchni
  2. Jak i ile gotować kaszę gryczaną
  3. Jak i ile gotować kaszę jęczmienną
  4. Jak i ile gotować kaszę bulgur
  5. Jak i ile gotować kaszę jaglaną

Kasze to bez wątpienia jeden z tych produktów spożywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Są skarbnicą witamin i cennych mikroelementów, a ich wszechstronne zastosowanie i szeroki wybór sprawiają, że możemy wykorzystać je zarówno w daniach wytrawnych, jak i na słodko. Jak dobrze ugotować kaszę by zachować jej smak i wartości odżywcze? Ile czasu gotować? Czy każdą kaszę gotujemy w ten sam sposób?

Najpopularniejsze rodzaje kasz w polskiej kuchni

Kasze w polskiej kuchni występują od zarania dziejów. Choć kojarzone są przede wszystkim z oszczędną kuchnią, tak naprawdę nie brakowało ich również na stołach arystokracji. Dzisiaj przeżywają swój prawdziwy renesans, nie tylko ze względu na walory odżywcze, ale również smak, którego nie da się zastąpić żadnym innym produktem spożywczym. Na rynku znajdziemy szeroki wybór kasz, które sprawdzą się w różnego rodzaju daniach. Oto najpopularniejsze z nich.

Sprawdź także: Kuchnia polska

Kasza gryczana

Kasza gryczana to kasza bezglutenowa, powstająca z gryki. W sklepach możemy znaleźć kaszę gryczaną paloną oraz białą niepaloną, jednak to ta pierwsza, ze względu na swój intensywny smak, jest najbardziej popularna. Bogata nie tylko w białko, ale również magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Jest również cennym źródłem przeciwutleniaczy, które między innymi wspierają uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi, a także grzybami. Klasykiem już jest kasza gryczana z gęstym, śmietanowym sosem grzybowym czy pieczenią, również obficie polaną sosem. Można ją także wykorzystać np. do faszerowania gołąbków czy wegetariańskich pierogów.

Pomysły na dania z kaszą gryczaną: Kasza gryczana

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to bez wątpienia najpopularniejsza z polskich kasz. Choć zawiera gluten, doceniana jest przede wszystkim za błonnik w postaci beta-glukanu, który minimalizuje ryzyko skoków poziomu glukozy we krwi, wzmacnia błonę śluzową jelit, a także obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu.

Występuje w kilku odmianach, co sprawia, że jest wszechstronnym i nadzwyczaj uniwersalnym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko, doskonale komponując się zwłaszcza z różnego rodzaju warzywami.

Kasza perłowa

Drobna odmiana kaszy jęczmiennej, powstająca z połamanego i wypolerowanego ziarna jęczmienia, uznawana za najsmaczniejszą, stanowi podstawę znanej i lubianej od setek jak w Polsce zupy, jaką jest krupnik. Często wykorzystywana również jako farsz do gołąbków czy dodatek do dań mięsnych i grzybowych, np. gulaszu.

Kasza pęczak

Kasza pęczak to obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia, które nie zostało poddane dalszej obróbce. Zachowuje najwięcej typowych dla kaszy jęczmiennej wartości odżywczych.

Kiedyś używana przede wszystkim jako składnik wigilijnej kutii, obecnie wykorzystywana chętnie jako baza różnego rodzaju sałatek oraz dań typu kaszotto.

Inspiracje jak ją wykorzystać w kuchni: Kasza pęczak

Kasza bulgur

Kasza bulgur to odmiana kaszy, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Powstaje z pszenicy durum, której ziarna najpierw są gotowane i suszone, a następnie gniecione. W efekcie uzyskujemy kasze o różnej grubości, co warunkuje jej późniejsze wykorzystanie. Ceniona przede wszystkim za wyjątkowo wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego, co korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie charakteryzuje się dość niskim indeksem glikemicznym i kalorycznością, dzięki czemu wspiera walkę o smukłą sylwetkę. Oprócz tego zawiera spore ilości kwasu foliowego, wapnia, magnezu oraz potasu.

Kasza bulgur w gruboziarnistej odmianie wykorzystywana jest przede wszystkim do różnego rodzaju zapiekanek czy potraw typu pilaw. Z kolei jej drobnoziarnista odmiana często znajduje zastosowanie jako nadzienie do faszerowania warzyw, składnik zup czy element zdrowych sałatek, jak np. tabbouleh.

Przepisy z jej wykorzystaniem: Kasza bulgur

Kasza jaglana

Powstająca z łuskanego ziarna prosa kasza jaglana popularna jest zwłaszcza wśród alergików i osób nietolerujących glutenu. Zasadotwórcza i bogata w białko, wykazuje właściwości antywirusowe. Dzięki zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry czy paznokci, a nawet poprawia kondycję stawów. Zawiera ponadto spore ilości żelaza oraz lecytyny, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Ze względu na swój łagodny smak i dość kleisty charakter, sprawdza się przede wszystkim jako składnik zapiekanek, placków czy wypiekanych chlebków, a także wszelkiego rodzaju dań na słodko (np. z dodatkiem bakalii jako sycące śniadanie) i deserów.

Czytaj także: Co jest zdrowsze? Owsianka czy jaglanka?

Jak i ile gotować kaszę gryczaną

Najbardziej wartościowe są bez wątpienia kasze sypkie, choć nie ukrywajmy, że to te w woreczkach są najwygodniejszym i najszybszym rozwiązaniem, docenianym zwłaszcza przez osoby cierpiące na brak czasu.

Jak ugotować kaszę gryczaną? W niedużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli oraz łyżką oleju. Na wrzątek wrzucamy sypką kaszę gryczaną w proporcji 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody. Mieszamy aż woda ponownie się zagotuje, a następnie zmniejszamy ogień i z lekko uchyloną pokrywką gotujemy ją przez około 15 minut, już nie mieszając, tak by ziarna kaszy mogły spokojnie wchłonąć całą wodę.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko w woreczkach? Sposób przygotowania właściwie się nie zmienia, zwróćmy tylko uwagę na sugerowany czas gotowania podany na opakowaniu.

Jak i ile gotować kaszę jęczmienną

Kasza jęczmienna sprzedawana jest zarówno w wygodnych woreczkach, jak i w sypkiej postaci. Bez względu na to, po które z nich sięgniemy, przed gotowaniem należy opłukać ziarna. Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko? Do gotującej się. Lekko osolonej wody wsypujemy kaszę w proporcji 1 porcja kasz na 2,5 porcji wody. Jeżeli zależy nam na bardziej kleistej wersji, powinniśmy zmienić proporcje na 1 porcja kaszy na 3,5 porcji wody.

Ile gotować kasze jęczmienną? Średni czas jej gotowania to 15-20 minut, jednak pamiętajmy, że im grubsza kasza tym dłuższy będzie czas gotowania, dlatego zawsze warto sprawdzić na jej opakowaniu sugerowany czas gotowania.

Jak i ile gotować kaszę bulgur

Ze względu na swoją początkową obróbkę, kasza bulgur jest wyjątkowo prosta do gotowania. Najpierw ziarna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy ją do lekko osolonego wrzątku w stosunku 1 część kaszy na 2 części wody. By uzyskać bardziej sypką wersję, można dodać do wody odrobinę oleju, a następnie gotować na niewielkim ogniu około 10 minut.

W przypadku kaszy bulgur sposób gotowania kaszy na sypko i w woreczkach nie różni się.

Jak i ile gotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana to szczególny rodzaj kaszy, który nieumiejętnie przygotowany po ugotowaniu będzie miał gorzkawy posmak. Jak ugotować kasze jaglaną by się go pozbyć? Należy ziarna kaszy jaglanej opłukać zimną wodą, a bezpośrednio przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. Dopiero potem wsypujemy kaszę do gotującej się, lekko osolonej wody, zachowując proporcje 1 porcja kaszy na 2,5 porcji wody. Na samym początku kaszę delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut (dokładny czas sprawdzisz na opakowaniu).

Kasza jaglana na sypko jak i w woreczkach nie różni się, jeśli chodzi o sposób jej gotowania. Gotując ją w woreczkach nie mamy jednak sposobności jej mieszania, dzięki czemu unikamy ryzyka uzyskania z niej nieestetycznej papki.