Kasza gryczana

Kasza gryczana

 

Kasza gryczana – z czym ją jeść?

 

Wiele osób ma problem ze skomponowaniem harmonijnego dania z wyrazistym i mocnym smakiem kaszy gryczanej. Jeśli również masz z tym kłopot, w tej części Akademii Samku znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.

 

Co musisz wiedzieć o tej odmianie?

 

Oprócz doskonale znanej kaszy prażonej, na rynku dostępna jest także kasza biała – nieprażona. Ma ona znacznie łagodniejszy i delikatniejszy smak. Daje to jeszcze większą różnorodność przepisów z jej dodatkiem. Biała kasza gryczana jest również doskonałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za dymnym posmakiem kaszy prażonej.

 

Jak wykorzystać kaszę gryczaną?

 

Wbrew pozorom kasza gryczana w kuchni może być stosowana na wiele sposobów. Z jej dodatkiem można przygotować zarówno wytrawne, jak i słodkie dania. Standardowo będzie dodatkiem do dania obiadowego, ale również składnikiem kaszotto, kopytek lub zapiekanki, a nawet… bazą do ciasta naleśnikowego lub tego na bliny.

Ugotowana na sypko kasza doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek. Farsz z kaszy gryczanej można wykorzystać podczas przygotowywania pierogów lub do faszerowania warzyw. W wersji na słodko z powstaną z niej przepyszne babeczki, muffiny czy naleśniki. Ziarna gryki można wykorzystać również do pieczenia chleba oraz przygotowania domowej granoli.

 

Przepisy na potrawy z kaszy gryczanej (przykłady):