Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Do Polski w XIII wieku przywieźli ją Tatarzy, stąd też często nazywa się ją “Tatarką”. Jest owocem gryki, dlatego w przeciwieństwie do pozostałych kasz, nie zalicza się jej do...

Czytaj więcej
Kasza gryczana
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Do Polski w XIII wieku przywieźli ją Tatarzy, stąd też często nazywa się ją “Tatarką”. Jest owocem gryki, dlatego w przeciwieństwie do pozostałych kasz, nie zalicza się jej do zbóż. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: niepaloną (nieprażoną) oraz paloną (prażoną). Ta druga zawiera nieco mniej właściwości, ale cechuje ją bardziej wyrazisty smak. Kasza gryczana jest doskonałym zamiennikiem produktów z pszenicy, więc sprawdzi się również u osób, które unikają glutenu

 

Kasza gryczana – z czym ją jeść?

 

Wiele osób ma problem ze skomponowaniem harmonijnego dania z wyrazistym i mocnym smakiem kaszy gryczanej. Jeśli również masz z tym kłopot, w tej części Akademii Samku znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.

 

Co musisz wiedzieć o tej odmianie?

 

Oprócz doskonale znanej kaszy prażonej, na rynku dostępna jest także kasza biała – nieprażona. Ma ona znacznie łagodniejszy i delikatniejszy smak. Daje to jeszcze większą różnorodność przepisów z jej dodatkiem. Biała kasza gryczana jest również doskonałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za dymnym posmakiem kaszy prażonej.

 

Jak wykorzystać kaszę gryczaną?

 

Wbrew pozorom kasza gryczana w kuchni może być stosowana na wiele sposobów. Z jej dodatkiem można przygotować zarówno wytrawne, jak i słodkie dania. Standardowo będzie dodatkiem do dania obiadowego, ale również składnikiem kaszotto, kopytek lub zapiekanki, a nawet… bazą do ciasta naleśnikowego lub tego na bliny.

Ugotowana na sypko kasza doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek. Farsz z kaszy gryczanej można wykorzystać podczas przygotowywania pierogów lub do faszerowania warzyw. W wersji na słodko z powstaną z niej przepyszne babeczki, muffiny czy naleśniki. Ziarna gryki można wykorzystać również do pieczenia chleba oraz przygotowania domowej granoli.