Kasza gryczana
Do Polski w XIII wieku przywieźli ją Tatarzy, stąd też często nazywa się ją “Tatarką”. Jest owocem gryki, dlatego w przeciwieństwie do pozostałych kasz, nie zalicza się jej do...
Czytaj więcej
Do Polski w XIII wieku przywieźli ją Tatarzy, stąd też często nazywa się ją “Tatarką”. Jest owocem gryki, dlatego w przeciwieństwie do pozostałych kasz, nie zalicza się jej do zbóż. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: niepaloną (nieprażoną) oraz paloną (prażoną). Ta druga zawiera nieco mniej właściwości, ale cechuje ją bardziej wyrazisty smak. Kasza gryczana jest doskonałym zamiennikiem produktów z pszenicy, więc sprawdzi się również u osób, które unikają glutenu.
Kasza gryczana – z czym ją jeść?
Wiele osób ma problem ze skomponowaniem harmonijnego dania z wyrazistym i mocnym smakiem kaszy gryczanej. Jeśli również masz z tym kłopot, w tej części Akademii Samku znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.
Co musisz wiedzieć o tej odmianie?
Oprócz doskonale znanej kaszy prażonej, na rynku dostępna jest także kasza biała – nieprażona. Ma ona znacznie łagodniejszy i delikatniejszy smak. Daje to jeszcze większą różnorodność przepisów z jej dodatkiem. Biała kasza gryczana jest również doskonałą alternatywą dla osób, które nie przepadają za dymnym posmakiem kaszy prażonej.
Jak wykorzystać kaszę gryczaną?
Wbrew pozorom kasza gryczana w kuchni może być stosowana na wiele sposobów. Z jej dodatkiem można przygotować zarówno wytrawne, jak i słodkie dania. Standardowo będzie dodatkiem do dania obiadowego, ale również składnikiem kaszotto, kopytek lub zapiekanki, a nawet… bazą do ciasta naleśnikowego lub tego na bliny.
Ugotowana na sypko kasza doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek. Farsz z kaszy gryczanej można wykorzystać podczas przygotowywania pierogów lub do faszerowania warzyw. W wersji na słodko z powstaną z niej przepyszne babeczki, muffiny czy naleśniki. Ziarna gryki można wykorzystać również do pieczenia chleba oraz przygotowania domowej granoli.