Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak upiec gęś, żeby była soczysta?

Jak upiec gęś, żeby była soczysta?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Gęś pieczona – wykwintne danie polskiej kuchni
  2. Jak przyrządzić gęś? Pierwszy etap – przygotowanie i marynowanie
  3. Jak piec gęś?
  4. Jak upiec gęś, żeby była miękka i soczysta? Sprawdzone sposoby
  5. Podawanie pieczonej gęsiny

Gęsina, która w dawnych czasach była popularna w polskich restauracjach, a w okresie PRL-u straciła na znaczeniu, dziś powoli wraca do łask. Mięso to zawiera wartościowe białko i tłuszcze, liczne witaminy i pierwiastki, a do tego jest pyszne. Jak upiec gęś, żeby była soczysta i smakowała wszystkim domownikom? Poznaj sprawdzone sposoby!

Gęś pieczona – wykwintne danie polskiej kuchni

Dlaczego gęsina, choć bardziej kaloryczna niż kurczak i indyk, jest tak doceniana przez dietetyków i szefów kuchni? Jak podkreślają eksperci: to mięso nie sprawdza się w hodowli przemysłowej, jest więc zdrowsze, bo nie ma w sobie szkodliwych „dodatków”. Co więcej, gęś można podawać na wiele różnych sposobów: dusić, smażyć, gotować, piec. Dania z gęsiny to cała lista pyszności! Możesz zaserwować tradycyjną gęś pieczoną w brytfannie, zrobić z niej pasztet lub np. wykorzystać w farszu do pierogów.

Zainspiruj się: Polskie dania regionalne

Obiło Ci się może o uszy porzekadło: najlepsza gęsina na św. Marcina? Zastanawiasz się, dlaczego akurat tego dnia ma smakować najlepiej? Otóż właśnie w listopadzie (święto religijne ku czci św. Marcina z Tourus przypada na 11 listopada) hodowlane gęsi dojrzewają i można je zastosować do celów gastronomicznych. Co więcej, potrawy przygotowane z gęsiny świetnie nadają się do celebrowania wyjątkowych okazji, a taką bez wątpienia jest w Polsce 11 listopada.

Jak przyrządzić gęś? Pierwszy etap – przygotowanie i marynowanie

Jak upiec gęś, żeby była soczysta? - zdjęcie 1

Jak przyrządzić gęś? Kluczowym składnikiem jest cierpliwość, bo przygotowanie tego typu mięsa wymaga czasu.

Przygotowanie mięsa

Oczyść gęś z nadmiaru tłuszczu (szyję, podbrzusze, okolice ogona), wypłucz i osusz. Jeśli w środku znajduje się woreczek z podrobami, wyjmij go i odstaw do lodówki – przyda się do zrobienia pasztetu.

Odpowiednie marynowanie

Najlepiej sprawdzą się takie marynaty do gęsiny:

  • marynata do gęsiny na bazie solanki np. woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie,
  • marynata do gęsiny na bazie wina np. czerwone wino, majeranek, rozmaryn, ząbki czosnku, jagody jałowca.

W obu przypadkach należy zostawić gęś w marynacie na minimum 12 godzin (np. na całą noc w lodówce), żeby wydobyć jej wszystkie aromaty.

Doprawianie gęsiny

Jeśli zdecydujesz się na marynatę do gęsiny na bazie solanki, po wyjęciu z lodówki osusz mięso. Jak przyprawić gęś do pieczenia? Następnie natrzyj je od środka przyprawami np. majerankiem, solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i odłóż jeszcze na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiecz.

Jak piec gęś?

Mięso zamarynowane, czas dowiedzieć się, jak upiec gęś, żeby była soczysta. Tajemnicą wielu tradycyjnych rodzinnych receptur jest pieczenie gęsi przez pierwszą godzinę w temperaturze 220 stopni, a następnie w temperaturze 180 stopni. Jak długo? Na każdy kilogram gęsi przeznacz od 45 do 60 minut pieczenia.

Poznaj przepis: Pierś z gęsi z pomarańczami

Gęś może być pieczona w piekarniku na kilka sposobów:

  • w naczyniu żaroodpornym, w ten sposób będzie aromatyczna i soczysta, a dodatkowo podczas serwowania nie trzeba jej przekładać do innego półmiska,
  • w rękawie do pieczenia, co skraca czas przygotowania – ta technika rekomendowana jest do mniejszych porcji gęsi,
  • na ruszcie – w tym przypadku należy pod ruszt piekarnika wsunąć blachę z wodą (około 0,5 litra).

Przeczytaj też: Jak zrobić soczyste, pieczone mięso?

Gęś pieczona w całości

Jak zrobić gęś w całości? Po zamarynowaniu umieść ją w tradycyjnej brytfannie lub gęsiarce (dużej brytfannie z pokrywką) i piecz zgodnie z powyższymi wytycznymi.

Wskazówka: Do wnętrza gęsi pieczonej w całości świetnie nadają się jabłka typu ligol. Pokrój je w ćwiartki i połącz z przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. Następnie, gdy zostanie około 2,5 godziny do końca pieczenia, włóż do środka gęsiny. Gęś z jabłkami to klasyczne danie, które zawsze zachwyca!

Gęś pieczona w kawałkach

W tym przypadku najlepiej sprawdzą się filety z piersi oraz udka. Upiecz je w rękawie, a zyskasz najzdrowszy wariant tego dania.

Sprawdź, jak wykonać: Udka z gęsi pieczone z jabłkami

Jak upiec gęś, żeby była miękka i soczysta? Sprawdzone sposoby

Jak upiec gęś, żeby była soczysta? - zdjęcie 2

Jak zrobić gęś, by jej nie przesuszyć? Zastosuj się do trzech poniższych wskazówek, a Twoje danie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

  1. Nie otwieraj piekarnika przez dwie pierwsze godziny pieczenia, w innym wypadku przygotowana przez Ciebie gęsina szybko się wysuszy.
  2. Po tym czasie podlej mięso sosem, który wytopi się w trakcie pieczenia (powtórz to kilkakrotnie, ale nie za często).
  3. Nie nakłuwaj gęsi, by sprawdzić, czy jest upieczona, bo może stracić swoją soczystość.

Wskazówka: Aby sprawdzić, czy gęś jest już upieczona, możesz zastosować „test skrzydełka”. Wystarczy chwycić i potrząsnąć tą częścią mięsa – jeśli porusza się lekko to znak, że danie jest już gotowe.

Podawanie pieczonej gęsiny

Oto najważniejsze zasady dotyczące serwowania gęsiny już po jej wyjęciu z piekarnika:

  • po upieczeniu zostaw gęsinę do krótkotrwałego odpoczynku, aby soki równomiernie się rozłożyły,
  • podawaj to mięso w towarzystwie buraczków, kiszonej kapusty lub surówki z marchewki,
  • zimnej gęsi nie podgrzewaj ponownie – zastosuj ją do zrobienia pysznych kanapek lub sałatki.

Gęsina na św. Marcina smakuje wyśmienicie, ale mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do serwowania dań na jej bazie nieco częściej. Te przysmaki nadają się bowiem do celebrowania nie tylko narodowych i religijnych Świąt, ale też tych rodzinnych uroczystości.