Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

210 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gęsina świetnie komponuje się ze smakiem owoców, dlatego przygotowałem udka gęsi z jabłkami i delikatną ziołową nutą. Pieczone udka są miękkie i soczyste. Danie podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

Składniki

2 udka gęsi
2 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Kilka gałązek rozmarynu
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
715.5 kcal
Tłuszcz
59.28 g
Węglowodany
13.78 g
Błonnik
28.53 g
Białko
1.95 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Opłukane mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaj ząbki czosnku i odstaw do lodówki na godzinę.

Udka skórą do dołu ułóż w naczyniu do zapiekania. Podlej sokiem, dodaj gałązki rozmarynu, przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Następnie udka odwróć i piecz jeszcze godzinę.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Po godzinie zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone jabłka. Temperaturę zwiększ do 180 stopni i piecz jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj powstałym sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych