Udka z gęsi pieczone z jabłkami
![Udka z gęsi pieczone z jabłkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7479/conversions/udka-z-gesi-pieczone-z-jablkami-4648-single.webp)
4 porcje
210 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Udka z gęsi pieczone z jabłkami
Udka z gęsi pieczone z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9109/conversions/4aBJdzuHre05u5-thumb.webp)
Opłukane mięso natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaj ząbki czosnku i odstaw do lodówki na godzinę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9110/conversions/GQO3O1jjreqxOd-thumb.webp)
Udka skórą do dołu ułóż w naczyniu do zapiekania. Podlej sokiem, dodaj gałązki rozmarynu, przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Następnie udka odwróć i piecz jeszcze godzinę.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9111/conversions/pSbxyMmunQik1F-thumb.webp)
Po godzinie zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone jabłka. Temperaturę zwiększ do 180 stopni i piecz jeszcze 30 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj powstałym sosem.
Komentarze