Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gęsina to rarytas wśród mięs. W Akademii Smaku pokaże jak przygotować pierś z gęsi - z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, podaną w sosie pomarańczowym. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny ryż szafranowy.

Składniki

Gęś:
2 piersi gęsi
3 pomarańcze
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól, pieprz do smaku

Ryż szafranowy:
200 g ryżu basmati
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 cebula
1/4 łyżeczki kardamonu
2 goździki
Szczypta szafranu
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj ryż – na patelni rozpuść masło, dodaj przyprawy: goździki, kardamon i posiekaną cebulę, następnie dodaj ryż i zalej bulionem. Duś na małej mocy płyty grzewczej od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj szafran i sól oraz pieprz do smaku.

2

Piersi gęsi oczyść. Skórę natnij po skosie w kratkę. Mięso natrzyj po obu stronach słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Piersi umieść na patelni skórką do dołu i smaż na średniej mocy palnika, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórka przyrumieni.

Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw, aby mięso odpoczęło.

4

Na patelnię, na której smażyła się gęś, dodaj skórkę i sok z jednej pomarańczy oraz cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

5

Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze kawałki (usuwając białe części).

Piersi gęsi pokrój na plastry, ułóż na talerzu z kawałkami pomarańczy i polej sosem. Podawaj z ryżem szafranowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Myślałem że takie dania tylko w restauracji, ale w domu też się da :D
fiziowaaa
Pychotka, polecam