Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierś z gęsi z pomarańczami

Opis wykonania

Gęsina to rarytas wśród mięs. W Akademii Smaku pokaże jak przygotować pierś z gęsi - z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, podaną w sosie pomarańczowym. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny ryż szafranowy.

Pierś z gęsi z pomarańczami - krok 1

Przygotuj ryż - na patelni rozpuść masło, dodaj przyprawy: goździki, kardamon i posiekaną cebulę, następnie dodaj ryż i zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion. Kiedy ryż będzie miękki dodaj szafran i sól oraz pieprz do smaku.

Pierś z gęsi z pomarańczami - krok 2

Piersi gęsi oczyść. Skórę natnij po skosie w kratkę. Mięso natrzyj po obu stronach słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Pierś z gęsi z pomarańczami - krok 3

Piersi umieść na patelni skórką do dołu i smaż na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórka przyrumieni.

Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw, aby mięso odpoczęło.

Pierś z gęsi z pomarańczami - krok 4

Na patelnię, na której smażyła się gęś dodaj skórkę i sok z jednej pomarańczy oraz cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Pierś z gęsi z pomarańczami - krok 5

Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze kawałki (usuwając białe części).

Piersi gęsi pokrój na plastry, ułóż na talerzu z kawałkami pomarańczy i polej sosem. Podawaj z ryżem szafranowym.