Pierś z gęsi z pomarańczami
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pierś z gęsi z pomarańczami
Pierś z gęsi z pomarańczami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ryż – na patelni rozpuść masło, dodaj przyprawy: goździki, kardamon i posiekaną cebulę, następnie dodaj ryż i zalej bulionem. Duś na małej mocy płyty grzewczej od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby bulion. Kiedy ryż będzie miękki, dodaj szafran i sól oraz pieprz do smaku.
Piersi gęsi oczyść. Skórę natnij po skosie w kratkę. Mięso natrzyj po obu stronach słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Piersi umieść na patelni skórką do dołu i smaż na średniej mocy palnika, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórka przyrumieni.
Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 10 minut. Zdejmij z patelni i odstaw, aby mięso odpoczęło.
Na patelnię, na której smażyła się gęś, dodaj skórkę i sok z jednej pomarańczy oraz cukier. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe dwie pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze kawałki (usuwając białe części).
Piersi gęsi pokrój na plastry, ułóż na talerzu z kawałkami pomarańczy i polej sosem. Podawaj z ryżem szafranowym.
Komentarze