Pieczona karkówka z szałwią
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pieczona karkówka w marynacie z szałwii i czosnku. Przepisy kulinarne potrafią zaskoczyć! Wypróbuj karkówkę pachnącą szałwią.
Składniki
1 kg karkówki bez kości (wąska, długa)
małych cebul
1 szklanka bulionu warzywnego
5 łyżka oleju
2-3 łyżka świeżych liści szałwii (poszatkowanych)
ząbek czosnku
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
Pieczona karkówka z szałwią
Pieczona karkówka z szałwią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso umyć, naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na jeden płaski duży prostokąt. Szałwię, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek zmieszać z 30 ml oleju i natrzeć tym mięso. Całość zwinąć w roladę i związać nicią lub sznurkiem. W brytfance rozgrzać resztę oleju, zrumienić na nim mięso z każdej strony. Dodać bulion warzywny, pokrojone w ćwiartki cebule, ziele angielskie, liście laurowe.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 1 godziny. Kroić w plastry.
Komentarze