Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczona karkówka w marynacie z szałwii i czosnku. Przepisy kulinarne potrafią zaskoczyć! Wypróbuj karkówkę pachnącą szałwią.

Składniki

1 kg karkówki bez kości (wąska, długa)
małych cebul
1 szklanka bulionu warzywnego
5 łyżka oleju
2-3 łyżka świeżych liści szałwii (poszatkowanych)
ząbek czosnku
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie

Opis wykonania

Mięso umyć, naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na jeden płaski duży prostokąt. Szałwię, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek zmieszać z 30 ml oleju i natrzeć tym mięso. Całość zwinąć w roladę i związać nicią lub sznurkiem. W brytfance rozgrzać resztę oleju, zrumienić na nim mięso z każdej strony. Dodać bulion warzywny, pokrojone w ćwiartki cebule, ziele angielskie, liście laurowe.

Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 1 godziny. Kroić w plastry.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Świetny przepis, nie spodziewałam się, że szałwia może tyle zmienić. Polecam spróbować
Radosław
Super przepis, polecam :)
Radosław
Karkówka soczysta i smaczna
anlovi
Ciekawa marynata,piekłam w plastrach w marchewką.