Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czego można użyć do panierki zamiast bułki tartej?

Czego można użyć do panierki zamiast bułki tartej?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Panierka do ryb
  2. Panierka do kurczaka
  3. Panierka do schabowego
  4. Panierka do warzyw
  5. Panierka do sera i boczniaków
  6. Panierka bez jajka: Tempura i panierka panko

Panierowane dania zazwyczaj kojarzą nam się z tradycyjną bułką tartą. Istnieje jednak wiele zdrowszych i smaczniejszych alternatyw dla tego produktu. Można zastąpić go dietetyczną panierką z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Warto wykorzystać też tempurę i panko. Zobacz, czym zastąpić bułkę tartą podczas panierowania. 

Panierka do ryb

Nie każdy wie, że świetnym zamiennikiem klasycznej bułki tartej w przypadku ryb są… orzechy. Płatki migdałowe lub po prostu zmielone migdały doskonale komponują się np. z wigilijnym karpiem. Ryba usmażona lub upieczona w migdałach z dodatkiem masła to wyjątkowa kompozycja smakowa. Dodatkowo orzechy dostarczą nam wartościowych składników odżywczych, w przeciwieństwie do klasycznej bułki tartej. Jeżeli więc dokładamy sobie kalorii, warto zadbać o ich jakość. Płatki migdałów nadadzą się w zasadzie do każdej ryby – łososia, halibuta, soli, mintaja czy dorsza. Alternatywą jest panierka ze zmielonych pistacji. Są wyraziste w smaku, o charakterystycznym, zielonym kolorze. Do przygotowania orzechowej panierki do ryby nadadzą się również orzechy laskowe i włoskie. Wyśmienitym i zdrowym dodatkiem będzie także sezam.

Ryba w panierce powinna nam się jednak kojarzyć nie tylko z orzechami. Tempura doskonale pasuje zarówno do ryb, jak i owoców morza. Przygotowuje się ją z wody i mąki lub gotowej mieszanki. Charakterystyczny dla niej jest sposób smażenia – produkty w tempurze smaży się na głębokim tłuszczu. Jeszcze inną opcją jest ryba w cieście naleśnikowym.

Panierka do kurczaka

Lubisz chrupiącego kurczaka, ale unikasz glutenu? Jest na to sposób – płatki kukurydziane. Z pokruszonych płatków lub polenty (kukurydzianego grysu) przygotujesz pyszną, chrupiącą i bezglutenową panierkę. Obtoczysz nią zarówno kotlety, jak i nuggetsy. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. Do przygotowania kukurydzianej panierki potrzebne będzie jajko i mleko. Dodając odpowiednie przyprawy, takie jak pieprz i słodka bądź ostra papryka, w prosty sposób we własnej kuchni zrobisz naprawdę wyśmienitą panierkę do domowych nuggetsów.

Innym sposobem na panierkę bezglutenową jest użycie wiórków kokosowych. Kotlety w kokosowej panierce nabiorą nieco orientalnego smaku. Pamiętaj jednak, by upiec je w piekarniku – wiórki kokosowe pochłaniają dużo tłuszczu, dlatego lepiej ich nie smażyć. Do przygotowania kokosowej panierki warto użyć (oprócz jajka) mąki sezamowej lub migdałowej.

Panierka - zdjęcie 1

Panierka do schabowego

Trudno wyobrazić sobie schabowego bez klasycznej panierki. Czy da się ją czymkolwiek zastąpić? Tak! Jednym z rozwiązań są zmielone otręby. Najbardziej przypominają one smakiem bułkę tartą. Zasada przygotowania panierki do kotletów schabowych jest taka sama – doprawione mięso obtaczamy w mące, moczymy w jajku, a następnie w otrębach. Tak przygotowane możemy wrzucać na patelnię. Pamiętaj – by uniknąć przypalenia panierki, warto zadbać o odpowiednią moc smażenia. Chrupiącą otoczkę do kotleta przygotujesz również ze zmielonego siemienia lnianego. W tym przypadku mięso należy wcześniej obtoczyć w ubitych na pianę białkach.

Panierka do warzyw

Panierowane warzywa w wersji fit? Postaw na panierkę z płatków owsianych. W ten sposób przygotujesz np. kotlety z kalafiora, który posiada dużo dobroczynnych składników odżywczych (m.in. potas, magnez, cynk i żelazo). Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste – warzywa należy obtoczyć w jajku, a następnie w drobnych płatkach i wrzucić na patelnię.
Innym smacznym rozwiązaniem jest usmażenie warzyw w gęstym cieście naleśnikowym. Przygotowane ciasto naleśnikowe należy odpowiednio doprawić, obtoczyć w nim warzywa i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Panierka - zdjęcie 2

Panierka do sera i boczniaków

Ser w panierce do naprawdę pyszne danie. Przy okazji jest jednak wysokokaloryczne. Zamiast bułki tartej można jednak wykorzystać zieloną ciecierzycę. Dzięki temu zyskasz dodatkowe, zdrowe źródło białka, a przy okazji zjesz bezglutenowo. By przygotować panierkę, ciecierzycę należy zmielić dość grubo. Możemy ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, np. papryczką chili. Zmieloną ciecierzycę łączmy z wodą, a następnie obtaczamy w niej ser.

Twardy ser natomiast świetnie nada się jako panierka do boczniaków. Boczniaki w panierce to kulinarna poezja dla osób ograniczających mięso lub wegetarian. Świetnie skomponują się np. z parmezanem lub innym serem podobnego typu. Tę opcję warto przygotować w piekarniku. Panierka serowa powstaje ze startego sera (twardego, dojrzewającego) oraz roztopionego masła. Po połączeniu tych składników polewamy nimi wybrany produkt i podgrzewamy do momentu, w którym otoczka stanie się chrupka.

Panierka bez jajka: Tempura i panierka panko

Wersje panierek bez jajka to idealne rozwiązanie dla wegan. Powstają poprzez połączenie mąki z wodą. Jak zrobić tempurę? Japońską tempurę przygotowuje się z mąki, sody i mocno zimnej, gazowanej wody lub po prostu lodu. Jej konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto naleśnikowe. Produkty w tempurze smaży się na głębokim oleju. Przed zamoczeniem ich w przygotowanym cieście, należy je obtoczyć w mące. Po usmażeniu, a przed podaniem, warto tempurę odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przeczytaj: Jak smażyć w tempurze?

Panierka - zdjęcie 3

Panko to natomiast japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Panierka ta powstaje z chleba (bez skórki lub ze skórką) i ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lekka i odpowiednio chrupka. Przejmuje smak i aromat przypraw. Co ciekawe, absorbuje o wiele mniej tłuszczu niż klasyczna panierka z bułki tartej, dzięki czemu potrawy w panko są lżejsze i mniej kaloryczne.

Jak widzisz, można wybierać spośród różnych rodzajów panierek – od orzechowych, aż po tempurę czy panko. Klasyczna bułka tarta to tylko jedna z wielu możliwości, dzięki którym możesz jeść smacznie i różnorodnie.