Czego można użyć do panierki zamiast bułki tartej?

Czego można użyć do panierki zamiast bułki tartej?

Panierowane dania zazwyczaj kojarzą nam się z tradycyjną bułką tartą. Istnieje jednak wiele zdrowszych i smaczniejszych alternatyw dla tego produktu. Można zastąpić go dietetyczną panierką z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Warto wykorzystać też tempurę i panko. Zobacz, czym zastąpić bułkę tartą podczas panierowania. 

Panierka do ryb

Nie każdy wie, że świetnym zamiennikiem klasycznej bułki tartej w przypadku ryb są… orzechy. Płatki migdałowe lub po prostu zmielone migdały doskonale komponują się np. z wigilijnym karpiem. Ryba usmażona lub upieczona w migdałach z dodatkiem masła to wyjątkowa kompozycja smakowa. Dodatkowo orzechy dostarczą nam wartościowych składników odżywczych, w przeciwieństwie do klasycznej bułki tartej. Jeżeli więc dokładamy sobie kalorii, warto zadbać o ich jakość. Płatki migdałów nadadzą się w zasadzie do każdej ryby – łososia, halibuta, soli, mintaja czy dorsza. Alternatywą jest panierka ze zmielonych pistacji. Są wyraziste w smaku, o charakterystycznym, zielonym kolorze. Do przygotowania orzechowej panierki do ryby nadadzą się również orzechy laskowe i włoskie. Wyśmienitym i zdrowym dodatkiem będzie także sezam.

Ryba w panierce powinna nam się jednak kojarzyć nie tylko z orzechami. Tempura doskonale pasuje zarówno do ryb, jak i owoców morza. Przygotowuje się ją z wody i mąki lub gotowej mieszanki. Charakterystyczny dla niej jest sposób smażenia – produkty w tempurze smaży się na głębokim tłuszczu. Jeszcze inną opcją jest ryba w cieście naleśnikowym.

Panierka do kurczaka

Lubisz chrupiącego kurczaka, ale unikasz glutenu? Jest na to sposób – płatki kukurydziane. Z pokruszonych płatków lub polenty (kukurydzianego grysu) przygotujesz pyszną, chrupiącą i bezglutenową panierkę. Obtoczysz nią zarówno kotlety, jak i nuggetsy. Możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. Do przygotowania kukurydzianej panierki potrzebne będzie jajko i mleko. Dodając odpowiednie przyprawy, takie jak pieprz i słodka bądź ostra papryka, w prosty sposób we własnej kuchni zrobisz naprawdę wyśmienitą panierkę do domowych nuggetsów.

Innym sposobem na panierkę bezglutenową jest użycie wiórków kokosowych. Kotlety w kokosowej panierce nabiorą nieco orientalnego smaku. Pamiętaj jednak, by upiec je w piekarniku – wiórki kokosowe pochłaniają dużo tłuszczu, dlatego lepiej ich nie smażyć. Do przygotowania kokosowej panierki warto użyć (oprócz jajka) mąki sezamowej lub migdałowej.

panierka z płatków kukurydzianych do nuggetsów

Panierka do schabowego

Trudno wyobrazić sobie schabowego bez klasycznej panierki. Czy da się ją czymkolwiek zastąpić? Tak! Jednym z rozwiązań są zmielone otręby. Najbardziej przypominają one smakiem bułkę tartą. Zasada przygotowania panierki do kotletów schabowych jest taka sama – doprawione mięso obtaczamy w mące, moczymy w jajku, a następnie w otrębach. Tak przygotowane możemy wrzucać na patelnię. Pamiętaj – by uniknąć przypalenia panierki, warto zadbać o odpowiednią moc smażenia. Chrupiącą otoczkę do kotleta przygotujesz również ze zmielonego siemienia lnianego. W tym przypadku mięso należy wcześniej obtoczyć w ubitych na pianę białkach.

Panierka do warzyw

Panierowane warzywa w wersji fit? Postaw na panierkę z płatków owsianych. W ten sposób przygotujesz np. kotlety z kalafiora, który posiada dużo dobroczynnych składników odżywczych (m.in. potas, magnez, cynk i żelazo). Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste – warzywa należy obtoczyć w jajku, a następnie w drobnych płatkach i wrzucić na patelnię.
Innym smacznym rozwiązaniem jest usmażenie warzyw w gęstym cieście naleśnikowym. Przygotowane ciasto naleśnikowe należy odpowiednio doprawić, obtoczyć w nim warzywa i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

alternatywne panierki

Panierka do sera i boczniaków

Ser w panierce do naprawdę pyszne danie. Przy okazji jest jednak wysokokaloryczne. Zamiast bułki tartej można jednak wykorzystać zieloną ciecierzycę. Dzięki temu zyskasz dodatkowe, zdrowe źródło białka, a przy okazji zjesz bezglutenowo. By przygotować panierkę, ciecierzycę należy zmielić dość grubo. Możemy ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, np. papryczką chili. Zmieloną ciecierzycę łączmy z wodą, a następnie obtaczamy w niej ser.

Twardy ser natomiast świetnie nada się jako panierka do boczniaków. Boczniaki w panierce to kulinarna poezja dla osób ograniczających mięso lub wegetarian. Świetnie skomponują się np. z parmezanem lub innym serem podobnego typu. Tę opcję warto przygotować w piekarniku. Panierka serowa powstaje ze startego sera (twardego, dojrzewającego) oraz roztopionego masła. Po połączeniu tych składników polewamy nimi wybrany produkt i podgrzewamy do momentu, w którym otoczka stanie się chrupka.

Panierka bez jajka: Tempura i panierka panko

Wersje panierek bez jajka to idealne rozwiązanie dla wegan. Powstają poprzez połączenie mąki z wodą. Jak zrobić tempurę? Japońską tempurę przygotowuje się z mąki, sody i mocno zimnej, gazowanej wody lub po prostu lodu. Jej konsystencja powinna przypominać rzadkie ciasto naleśnikowe. Produkty w tempurze smaży się na głębokim oleju. Przed zamoczeniem ich w przygotowanym cieście, należy je obtoczyć w mące. Po usmażeniu, a przed podaniem, warto tempurę odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przeczytaj: Jak smażyć w tempurze?

panierowana cukinia

Panko to natomiast japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Panierka ta powstaje z chleba (bez skórki lub ze skórką) i ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lekka i odpowiednio chrupka. Przejmuje smak i aromat przypraw. Co ciekawe, absorbuje o wiele mniej tłuszczu niż klasyczna panierka z bułki tartej, dzięki czemu potrawy w panko są lżejsze i mniej kaloryczne.

Jak widzisz, można wybierać spośród różnych rodzajów panierek – od orzechowych, aż po tempurę czy panko. Klasyczna bułka tarta to tylko jedna z wielu możliwości, dzięki którym możesz jeść smacznie i różnorodnie.