Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Smażony kurczak w charakterystycznej, chrupiącej panierce, wywodzi się z Ameryki Południowej, choć popularność zdobył dzięki sieci amerykańskich restauracji typu fast food. Na pewno kojarzysz scenę z flimu Green Book, w której bohaterowie zajadają się chrupiącymi kawałkami mięsa. 

Składniki

500 g filetów z kurczaka
200 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano (może być mix)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
ok. 300 g płatków kukurydzianych
olej do smażenia
głęboki garnek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
174.3 kcal
Tłuszcz
4.48 g
Węglowodany
21.64 g
Błonnik
11.43 g
Białko
1.1 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie pokrój w długie paski grubości ok. 1 cm. Przyprawy, sól, czosnek wsyp do miski i dokładnie wymieszaj z maślanką.

Krok 2

Całość przełóż do worka próżniowego, odessij powietrze blenderem i wstaw do lodówki na ok. 20 min do zamarynowania, może być nawet dłużej. Płatki kukurydziane pokrusz w blenderze, obtaczaj w nich kawałki zamarynowanego kurczaka.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

W głębszym garnku rozgrzej olej, wrzuć tak obtoczone w panierce kurczaki i smaż do lekkiego zarumienienia.

Podanie:

Kurczak smakuje najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu, z domowymi frytkami i ulubionymi sosami. Możesz też podać go z ulubioną sałatką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Dzięki maślance kurczak jest mięciutki w środku, extra.
Małgorzata
Toż to klasyczny KFC :) tylko domowy więc zdrowszy. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie w środku, a panierka z płatków zapewnia chrupkości. Pycha
Radosław
Zainteresował mnie tytuł dania a ono samo zachwyciło smakiem
Lalaxo
Do sałatki idealny!
Iwona Majewska
Prawie jak KFC , tylko panierka bardziej chrupiąca ja dodaje płatki kukurydziane ale te w miodzie XD niesamowity smak
bsylvia
Pyszny kurczak, miękki - bardzo polecam!