Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book

Opis wykonania

Smażony kurczak w charakterystycznej, chrupiącej panierce, wywodzi się z Ameryki Południowej, choć popularność zdobył dzięki sieci amerykańskich restauracji typu fast food. Na pewno kojarzysz scenę z flimu Green Book, w której bohaterowie zajadają się chrupiącymi kawałkami mięsa. 

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book - krok 1

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie pokrój w długie paski grubości ok. 1 cm. Przyprawy, sól, czosnek wsyp do miski i dokładnie wymieszaj z maślanką.

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book - krok 2

Całość przełóż do worka próżniowego, odessij powietrze blenderem i wstaw do lodówki na ok. 20 min do zamarynowania, może być nawet dłużej. Płatki kukurydziane pokrusz w blenderze, obtaczaj w nich kawałki zamarynowanego kurczaka.

Smażony kurczak w panierce z filmu Green Book - krok 3

W głębszym garnku rozgrzej olej, wrzuć tak obtoczone w panierce kurczaki i smaż do lekkiego zarumienienia.

Podanie:

Kurczak smakuje najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu, z domowymi frytkami i ulubionymi sosami. Możesz też podać go z ulubioną sałatką.

Bosch do kuchni