Jak zrobić ciasto na pierogi?

Zrobienie ciasta na pierogi nie jest wcale trudne.
Wystarczą proste składniki i trochę chęci, no i oczywiście pewna ilość czasu. Jeżeli chodzi o składniki na ciasto na pierogi, to potrzebujesz tylko wody lub mleka, a także mąki i soli. Do tego jeszcze trochę miejsca i dwie chętne do pracy ręce.
Gotowanie - zobacz przepisy.
- Przede wszystkim przesiej mąkę razem z solą. Chodzi o to, by była możliwie sypka. Dzięki temu w cieście na pierogi będzie po prostu więcej tlenu, a to przełoży się na jego strukturę.
- Wlewając wodę, nie zapomnij sprawdzić, czy na pewno jest gorąca. Im cieplejsza będzie woda, tym lepiej. To zagwarantuje pierogom elastyczność. Będą nieco „gumowate” i dobrze. Będzie się je przyjemnie jadło, a w dodatku nie rozpadną się podczas gotowania.
- Pozwól ciastu na pierogi odstać 15 do 30 minut. Niech trochę poleży przykryte ściereczką. Dzięki temu nabierze jeszcze lepszej konsystencji.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.
Ciasto na pierogi nie jest trudne, ale jest w pewnym sensie sztuką. Przy sporządzaniu ważna jest cierpliwość oraz odpowiednia grubość wałkowania. Ciasto na pierogi nie może być przecież ani za grube, ani za cienkie.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.
Akademia Smaku
Akademia Smaku