Jak zrobić jajko sadzone?
Jajko sadzone to klasyczne danie. Ozdobi ono niejedno śniadaniowe menu lub zagości na stole podczas obiadu. Pozornie wydaje się proste w przygotowaniu, ale zachowanie delikatności białka i osiągnięcie perfekcyjnej konsystencji żółtka wymagają pewnej wprawy. Z naszego przewodnika dowiesz się, jak przygotować idealne jajko sadzone krok po kroku, które zachwyci Twoje kubki smakowe.
Jajko sadzone – przepis
Szukasz odpowiedzi na pytanie, jak zrobić jajko sadzone? Dobrze trafiłeś! Do przygotowania tej smacznej potrawy będziesz potrzebować:
- jajek;
- tłuszczu – masła, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego;
- opcjonalnie soli i pieprzu do smaku.
Jak się robi jajko sadzone? Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami:
- Wybierz patelnię o odpowiednich rozmiarach – w zależności od liczby jajek, które chcesz przygotować. Do przyrządzenia jednego jajka sadzonego wystarczy patelnia o średnicy 15–18 cm, do dwóch 18–20 cm itd.
- Rozgrzej patelnię na małym ogniu i dodaj tłuszcz. Indukcyjne płyty grzewcze marki Bosch to gwarancja intuicyjnego gotowania.
- Rozbij jajko do miseczki, a potem delikatnie wlej je na patelnię.
- Jak usmażyć jajka sadzone? Białko powinno całkowicie się ściąć, natomiast żółtko pozostać płynne – całość nie zajmie więcej niż 3–4 minuty. W ostatniej minucie smażenia możesz przykryć patelnię przykrywką.
- Po doprawieniu solą i pieprzem zdejmij jajko sadzone z patelni za pomocą drewnianej bądź silikonowej łopatki oraz przełóż na talerz.
Idealne jajko sadzone gotowe! Podawaj je z pysznym pieczywem lub ulubionymi warzywami.
Dowiedz się więcej: Jak przechowywać jajka?
Czy jajko sadzone się obraca?
Wielu domowych kucharzy zastanawia się, czy tradycyjny przepis na jajka sadzone obejmuje też ich obracanie na patelni. Odpowiadamy: nie! Perfekcyjnie przyrządzone jajko sadzone powinno składać się ze ściętego białka i płynnego żółtka. Przepisy mówiące o tym, jak zrobić jajko sadzone ostrzegają przed ich gwałtownym obracaniem. Taki ruch może m.in. skutkować rozlaniem lub ścięciem się żółtka, a dodatkowo białko może pozostać surowe.
Poznaj przepis na tosty z jajkiem crocue madame.
Jajka sadzone z piekarnika
Jajka sadzone z piekarnika to inny, ale równie skuteczny sposób na przygotowanie tej potrawy. Na początek rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Później wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. W następnej kolejności wbij dowolną liczbę jajek. Piecz je przez około 4 minuty, czyli aż do momentu, w którym białko się zetnie, a żółtko nie zmieni swojej płynnej konsystencji.
Jajko sadzone z warzywami? Ugotuj smaczny i prosty obiad!
Uwaga: Aby zapobiec rozlaniu się jajek po blaszce, upiecz jajka sadzone w szerokiej misce. Innym rozwiązaniem będzie upieczenie ich w ringach – pierścienie kuchenne pomogą utrzymać całość w ryzach.
Dodatki do jajka sadzonego
Jajka sadzone na pomidorach, a może jajka sadzone na szynce? Ten typ przygotowania jajka występuje jako samodzielne danie, ale z dodatkami stanie się jeszcze wyśmienitszy, a także bardziej sycący. Poniżej kilka pomysłów, z czym można podać jajko sadzone:
- Jajko sadzone uzupełnią m.in. boczek lub szynka. Ułóż kilka plasterków na rozgrzanej patelni, podsmaż na tłuszczu na złocisty kolor, a następnie rozbij na nich jajko i usmaż.
- Pokrojona w piórka i przesmażona cebula, pokrojony w kostkę oraz usmażony pomidor czy pokrojone w paski i ponownie przesmażone grzyby (np. boczniaki) będą świetną podstawą dla jajek sadzonych.
- Z kolei duet jajko sadzone i awokado zaowocują pysznym tostem – obranym warzywem posmaruj opieczone kromki, ułóż na nich jajko sadzone oraz posyp szczypiorkiem.
Jajko sadzone z dodatkami nie musi być nudne ani szablonowe! Możesz podawać je również w mniej klasyczny sposób – z młodymi ziemniakami czy frytkami. Jajka sadzone posypane startym serem zyskają kolejny kulinarny atut – ciągnąca się, przepyszną warstwę! Nie zapominajmy o rybach, m.in. o łososiu wędzonym, którego plasterek możesz położyć na jajku – całość będzie gotowa po 6 minutach smażenia pod przykrywką. I gotowe!