Tosty z jajkiem crocue madame
4 porcje
Średnie
Składniki
Szybkie Croque Madame
Szybkie Croque Madame
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Francuskie tosty Croque madame – przepis wymaga użycia dobrej jakościowo patelni (by pieczywo nie przywierało do dna), dobrego piekarnika z opcją grillowania oraz płyty grzewczej z możliwością dostosowania regulacji mocy (jak na przykład płyty indukcyjne Bosch).
Ulubione pieczywo (może być to zarówno chleb żytni, jak i pszenne tosty) posmarować z jednej strony musztardą dijon, ułożyć na nim starty ser mozzarella oraz uprażony na suchej patelni boczek. Przykryć kolejną kromką posmarowaną musztardą do wewnątrz.
W miseczce należy wymieszać śmietanę oraz odrobiną sera i dokładnie posmarować wierzch obu tostów. Kanapki ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika Bosch do około 200 stopni Celsjusza w opcji grill. Piec po 3–4 minuty z każdej strony.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni usmażyć jajko sadzone. Na upieczone tosty ułożyć po jednym jajku i posypać szczypiorkiem.
Tosty z jakiem i serem na patelni można przygotować bez użycia piekarnika –wystarczy zamiast śmietany z serem posmarować kromki roztrzepanym w miseczce jednym jajkiem z dodatkiem rozpuszczonego masła i szczypty soli. Kanapki smażymy na patelni z obu stron do momentu, aż będą złociste. Osobno smażymy jajko sadzone i kładziemy na wierzch.
Tost na patelni z jajkiem w wersji wegańskiej wymaga pominięcia boczku (lub ewentualnie jego zamienników np. szynki). Do przyrządzenia tostów nadaje się w zasadzie każde pieczywo: chałka, brioszka, chleb pełnoziarnisty czy też polski chleb wiejski.
Podanie
Tosty croque madame podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Croque Madame to klasyka kuchni francuskiej, tłumaczone dosłownie jako "chrupiąca pani" tosty stanowią świetny pomysł na dobre śniadanie lub szybką i smaczną przekąskę. Można je podać z odrobiną sosu beszamelowego.
Komentarze