Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić kebaba?

Jak zrobić kebaba?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest domowy kebab?
  2. Domowy kebab z kurczakiem lub wołowiną – przepis na kebaba w bułce
  3. Domowy kebab w tortilli – sposób przygotowania
  4. Co zrobić, aby domowy kebab był smaczny i aromatyczny? Pamiętaj o tych zasadach!

Kebab kojarzy Ci się wyłącznie z niezdrowym daniem serwowanym w barach oferujących jedzenie typu fast food? Czas to zmienić – dzięki naszym przepisom poznasz, jak zrobić kebaba w domu. Dowiesz się, jaka bułka do kebaba jest najlepsza i jak przyrządzić aromatyczny sos. Zapraszamy do lektury.

Co to jest domowy kebab?

Większości z nas kebab kojarzy się z kuchnią turecką – i tutaj mamy rację. Nie każdy jednak wie, że istnieje ponad 20 rodzajów tego dania, a potrawa, serwowana najczęściej w budkach typu fast food nazywa się döner kebap. W Polsce kebab w wersji street food jest bardzo popularny ze względu na szybkość przyrządzania, dostępność i dobrą cenę.

Mimo jego powszechności na ulicach polskich miast warto od czasu do czasu zrobić własny domowy kebab. Dzięki temu możesz eksperymentować, przyrządzać wersje z ulubionymi składnikami i jeść go nawet na diecie.

W kolejnych akapitach przedstawimy, jak zrobić kebab w dwóch odsłonach – w bułce lub tortilli. Co więcej, wyjaśnimy, jakie mięso do niego zastosować, bo tutaj też nie musisz się ograniczać.

Dowiedz się więcej: Rodzaje mięs: wołowego, wieprzowego i drobiu

Domowy kebab z kurczakiem lub wołowiną – przepis na kebaba w bułce

Jak zrobić kebaba? - zdjęcie 1

Jak zrobić kebaba, by nie zajęło to dużo czasu? Mamy dla Ciebie najprostszy przepis na pyszny domowy kebab dla dwóch osób.

Potrzebne składniki:

  • 2 bułki trójkątne do kebaba
  • mała pierś z kurczaka
  • przyprawa do kebaba
  • mała sałata pekińska
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka

sos:

  • 1 jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu

Oto najprostszy przepis, jak zrobić kebaba krok po korku:

  1. Pokrój pierś z kurczaka i zamarynuj w przyprawie do kebaba. Odstaw na pół godziny.
  2. Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Poszatkuj sałatę pekińską i dodaj do niej ogórka pokrojonego w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Wymieszaj warzywa z trzema łyżkami sosu czosnkowego.
  4. Mięso podsmaż na maśle, opiecz na grillu lub w piekarniku.
  5. Podpiecz bułki w piekarniku lub na grillu.
  6. Ułóż składniki w środku bułki w następującej kolejności: część mięsa, sałatka, pozostałe mięso. Polej wszystko sosem czosnkowym.

Domowy kebab w tortilli – sposób przygotowania

Jak zrobić kebaba? - zdjęcie 2

Domowy kebab niejedno ma imię – może różnić się mięsem, sosem, warzywami oraz rodzajem bułki. Jednak cały proces przyrządzania, powinien przebiegać według powyższych 6 kroków.

Tym razem masz ochotę przyrządzić kebab w tortilli? Po przygotowaniu mięsa i warzyw (możesz wybrać sałatę lodową zamiast pekińskiej) opiecz tortillę. Następnie nałóż farsz po jednej stronie placka i zawiń w rulon, dół kebaba możesz zabezpieczyć folią aluminiową.

Szukasz pomysłu na domowy kebab w wersji, która sprawdzi się w diecie ketogenicznej lub innej niskowęglowodanowej? Przygotowane mięso ułóż po prostu na talerzu, dodaj surówkę oraz aromatyczne frytki z selera.

Wskazówka: Podoba Ci się taki sposób podania i nie musisz uważać na węglowodany w diecie? Zaserwuj kebab na talerzu z tradycyjnymi frytkami.

Ten przepis też Cię zachwyci: Zdrowy kebab z tatarem z truskawek

Co zrobić, aby domowy kebab był smaczny i aromatyczny? Pamiętaj o tych zasadach!

Wiesz już jak zrobić kebab w domu, czas na 5 wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić go po mistrzowsku.

1. Upiecz bułkę samodzielnie

Składniki na 4 sztuki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 70 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 330 g mąki pszennej typ 550
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rozpuść drożdże z cukrem i mlekiem, dodaj trochę mąki. Odstaw zaczyn na pół godziny. Następnie dodaj wodę, sól, olej i wymieszaj. Na koniec dosypuj stopniowo mąkę i wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj, by uzyskać okrągły placek. Połóż go na blacie, posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze około 190 °C aż do zarumienienia. Wyłóż
z piekarnika, podziel na 4 części i każdą z nich natnij.

2. Wybierz dobrej jakości mięso

Unikaj mięsa pakowanego oraz o podejrzanym kolorze i zapachu.

3. Odpowiednio przyrządź mięso
Warto grillować go na patyku, umieszczając około 15 cm nad węglem.

Zobacz też: Jak zrobić pitę?

Z przepisem na domowy kebab poradzi sobie każdy! Co więcej, jego przygotowanie może być świetną aktywnością integrującą dla całej rodziny. Kiedy wypróbujesz?