Jak zrobić kebaba?
- Co to jest domowy kebab?
- Domowy kebab z kurczakiem lub wołowiną – przepis na kebaba w bułce
- Domowy kebab w tortilli – sposób przygotowania
- Co zrobić, aby domowy kebab był smaczny i aromatyczny? Pamiętaj o tych zasadach!
Kebab kojarzy Ci się wyłącznie z niezdrowym daniem serwowanym w barach oferujących jedzenie typu fast food? Czas to zmienić – dzięki naszym przepisom poznasz, jak zrobić kebaba w domu. Dowiesz się, jaka bułka do kebaba jest najlepsza i jak przyrządzić aromatyczny sos. Zapraszamy do lektury.
Co to jest domowy kebab?
Większości z nas kebab kojarzy się z kuchnią turecką – i tutaj mamy rację. Nie każdy jednak wie, że istnieje ponad 20 rodzajów tego dania, a potrawa, serwowana najczęściej w budkach typu fast food nazywa się döner kebap. W Polsce kebab w wersji street food jest bardzo popularny ze względu na szybkość przyrządzania, dostępność i dobrą cenę.
Mimo jego powszechności na ulicach polskich miast warto od czasu do czasu zrobić własny domowy kebab. Dzięki temu możesz eksperymentować, przyrządzać wersje z ulubionymi składnikami i jeść go nawet na diecie.
W kolejnych akapitach przedstawimy, jak zrobić kebab w dwóch odsłonach – w bułce lub tortilli. Co więcej, wyjaśnimy, jakie mięso do niego zastosować, bo tutaj też nie musisz się ograniczać.
Dowiedz się więcej: Rodzaje mięs: wołowego, wieprzowego i drobiu
Domowy kebab z kurczakiem lub wołowiną – przepis na kebaba w bułce
Jak zrobić kebaba, by nie zajęło to dużo czasu? Mamy dla Ciebie najprostszy przepis na pyszny domowy kebab dla dwóch osób.
Potrzebne składniki:
- 2 bułki trójkątne do kebaba
- mała pierś z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- mała sałata pekińska
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
sos:
- 1 jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ketchupu
Oto najprostszy przepis, jak zrobić kebaba krok po korku:
- Pokrój pierś z kurczaka i zamarynuj w przyprawie do kebaba. Odstaw na pół godziny.
- Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku.
- Poszatkuj sałatę pekińską i dodaj do niej ogórka pokrojonego w półplasterki oraz paprykę pokrojoną w paski. Wymieszaj warzywa z trzema łyżkami sosu czosnkowego.
- Mięso podsmaż na maśle, opiecz na grillu lub w piekarniku.
- Podpiecz bułki w piekarniku lub na grillu.
- Ułóż składniki w środku bułki w następującej kolejności: część mięsa, sałatka, pozostałe mięso. Polej wszystko sosem czosnkowym.
Domowy kebab w tortilli – sposób przygotowania
Domowy kebab niejedno ma imię – może różnić się mięsem, sosem, warzywami oraz rodzajem bułki. Jednak cały proces przyrządzania, powinien przebiegać według powyższych 6 kroków.
Tym razem masz ochotę przyrządzić kebab w tortilli? Po przygotowaniu mięsa i warzyw (możesz wybrać sałatę lodową zamiast pekińskiej) opiecz tortillę. Następnie nałóż farsz po jednej stronie placka i zawiń w rulon, dół kebaba możesz zabezpieczyć folią aluminiową.
Szukasz pomysłu na domowy kebab w wersji, która sprawdzi się w diecie ketogenicznej lub innej niskowęglowodanowej? Przygotowane mięso ułóż po prostu na talerzu, dodaj surówkę oraz aromatyczne frytki z selera.
Wskazówka: Podoba Ci się taki sposób podania i nie musisz uważać na węglowodany w diecie? Zaserwuj kebab na talerzu z tradycyjnymi frytkami.
Ten przepis też Cię zachwyci: Zdrowy kebab z tatarem z truskawek
Co zrobić, aby domowy kebab był smaczny i aromatyczny? Pamiętaj o tych zasadach!
Wiesz już jak zrobić kebab w domu, czas na 5 wskazówek, które pomogą Ci przyrządzić go po mistrzowsku.
1. Upiecz bułkę samodzielnie
Składniki na 4 sztuki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 70 ml wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- około 330 g mąki pszennej typ 550
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Rozpuść drożdże z cukrem i mlekiem, dodaj trochę mąki. Odstaw zaczyn na pół godziny. Następnie dodaj wodę, sól, olej i wymieszaj. Na koniec dosypuj stopniowo mąkę i wyrabiaj ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj, by uzyskać okrągły placek. Połóż go na blacie, posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze około 190 °C aż do zarumienienia. Wyłóż
z piekarnika, podziel na 4 części i każdą z nich natnij.
2. Wybierz dobrej jakości mięso
Unikaj mięsa pakowanego oraz o podejrzanym kolorze i zapachu.
3. Odpowiednio przyrządź mięso
Warto grillować go na patyku, umieszczając około 15 cm nad węglem.
Zobacz też: Jak zrobić pitę?
Z przepisem na domowy kebab poradzi sobie każdy! Co więcej, jego przygotowanie może być świetną aktywnością integrującą dla całej rodziny. Kiedy wypróbujesz?