Jak zrobić krem patissiere?
Aksamitny, cytrynowy krem, który nada Twojemu deserowi pysznego, wykwintnego smaku – to właśnie francuski creme pâtissière. Jest to jeden z klasyczny przepisów, który każdy prawdziwy cukiernik musi znać na pamięć, a amator może posiłkować się zapiskami przy jego przygotowywaniu. Jego uniwersalny smak pasuje do niezliczonej liczby deserów. Ma konsystencję budyniu i pasują do niego różne dodatki, takie jak sok z cytryny, czy czekolada. Więcej na temat przygotowania kremu pâtissière przeczytacie poniżej.
Sprawdź: inne przepisy kuchni francuskiej.
Czym jest krem patissiere?
Klasyczny francuski krem cukierniczy, składający się z mleka, żółtek, cukru, mąki pszennej oraz mąki lub skrobi kukurydzianej. Przepis pochodzi aż z XVIII wieku i jest stworzony przez francuskiego mistrza kuchni.
Z biegiem czasu powstało wiele wariacji na temat kremu pâtissière. Możemy spotkać go w wersji klasycznej, czyli cytrynowej (z dodatkiem startej skórki cytryny), waniliowej z laską wanilii, angielskiej – bez zagęszczaczy, czy w tzw. dyplomatycznej – taki krem uzyskiwany jest przez zmieszanie bitej śmietany z kremem.
Jak widać, ten krem cukierniczy daje nam wiele możliwości w kuchni, ale jak go przygotować? Sprawdźcie poniżej.
Creme patissiere – przepis
Skupmy się teraz na tym, jak przygotować klasyczny francuski krem cukierniczy o smaku cytrynowym. Będziemy potrzebowali:
- 4 żółtka
- 0,5 l mleka
- 30 g mąki typu 00
- 100 g cukru
- 1 cytrynę
- Wlewamy do rondelka mleko i całą umytą cytrynę lub tylko startą z niej skórkę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania.
- W międzyczasie mieszamy żółtka z cukrem, stopniowo dodając mąkę – mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Użyjmy do tego robota kuchennego na małych obrotach.
- Rondelek z mlekiem ściągamy z palnika. Odcedzamy cytrynę. Następnie stopniowo dolewamy gorące mleko do masy z żółtka, cukru i mąki – nie zapominajmy o mieszaniu!
- Garnek z masą stawiamy na średnim ogniu, ciągle mieszamy przez 3-4 minuty. Nie doprowadzajmy do zagotowania (nie możemy przekroczyć temperatury 82 stopni).
- Gdy krem stężeje, ściągnijcie go z palnika i ciągle mieszajcie, aby obniżyć jego temperaturę. W ten sposób uzyskamy jasny i gładki krem pâtissière.
Jak widać – przepis jest prosty i wystarczy kilka minut, aby go przygotować. Do czego więc możemy go użyć?
Do czego wykorzystać krem patissiere?
Aksamitny budyniowy krem pâtissière możemy wykorzystać do wielu deserów takich jak: eklerki, babeczki, tarty, torty, ciasta, makaroniki czy pączki. Tak naprawdę możemy wyliczać je bez końca.
Klasyczny francuski krem cukierniczy smakuje równie świetnie solo – w formie budyniowego podwieczorku. Możesz urozmaicić go różnymi owocami, aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak.
Jak wspominaliśmy wcześniej, z biegiem lat przepis na krem pâtissière doczekał się wielu wariacji i interpretacji. Znane do tej pory smaki możemy jeszcze bardziej zmienić. Pokuśmy się o kolejne pomysły na wzbogacenie naszego kremu – dodajmy do niego kawy lub płynnego kajmaku, soku z pomarańczy lub innych owoców. Dowolność i możliwości są tutaj niezliczone.
Tarta z kremem patissiere i inne inspiracje
Przyjrzymy się dokładnie kilku przepisom na desery, które możemy przyrządzić z naszym pysznym kremem pâtissière.
Sprawdź: suflet mirabelkowy z kremem pâtissière
Domowe eklerki z pysznego ciasta parzonego. Przygotujemy je z mąki (190 g), ¾ kostki masła, 1 szklanki wody i 4 średnich jaj. To ciasto przygotowuje się podobnie do ciasta na karpatkę czy ptysie.
Do garnka przelewamy wodę i dodajemy masło – podgrzewamy do rozpuszczenia kostki i do zagotowania wody. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę, energicznie mieszając. Odstawcie z powrotem na mały ogień i przez minutę mieszajcie, aż masa zacznie ładnie odchodzić od ścianek rondelka.
Do przestudzonego ciasta dodawajcie stopniowo jajka, równolegle mieszając rózgą.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy rękawem cukierniczym nasze eklerki (równe paski o długości 7 cm–10 cm). Pieczemy w 200 stopniach przez 40–45 minut.
Następnie do przestudzonych eklerek przekrojonych na pół, rękawem cukierniczym dodajemy wcześniej przygotowany krem pâtissière.
Co jeszcze możemy przygotować z naszym kremem? Bardzo smacznym i różnorodnym w smaku deserem są tartaletki, czyli takie mini babeczki-mini tarty, do których nasz francuski klasyczny krem pasuje idealnie. Wystarczy całość uzupełnić owocami, posypać odrobiną startej czekolady – pyszny deser gotowy!
Kremu pâtissière możemy użyć również do przełożenia biszkoptowego tortu. Wszechstronność w dobrze smaków, jakie daje nam ta masa cukiernicza, sprawi, że tort wyjdzie idealny – taki nie za słodki, jak zdarza się mawiać nieraz przy stole.
Zobacz: przepis na tort Saint Honore.
A wy jaki deser planujecie przygotować z kremem pâtissière?