- Specyfika kuchni francuskiej
- Produkty regionalne
- Śniadanie po francusku
- Przystawki i zupy
- Najpopularniejsze dania
- Słodycze z Francji
Zupa cebulowa, foie gras, mule, krem brûlée, żabie udka… długo można by wymieniać specjały kuchni francuskiej. W końcu to jedna z najbogatszych i niesamowicie charakterystycznych kuchni świata. Jakie potrawy i produkty regionalne są dla niej charakterystyczne?
Specyfika kuchni francuskiej
Pierwsze skojarzenie z kuchnią rodem z Francji to z pewnością dobre wino do każdego dania, różnorodne sery oraz wszechobecne bagietki. Jednak trzeba wiedzieć, że kuchnia francuska i charakterystyczne dla niej potrawy są bardzo zróżnicowane regionalnie. Na przykład Alzacja znana jest z wina, piwa i sera munster. Normandia, jako region nadmorski, to rejon, gdzie dużą popularnością cieszą się owoce morza. Ta piękna kraina słynie również z sera camembert. Prowansja z kolei to kraina oliwy, ryb, owoców morza, słowem – kuchni bardzo zbliżonej do śródziemnomorskiej.
Wspomniane owoce morza są jednak bardzo popularne w większości regionów Francji. Ogólnie mówiąc, kuchnia francuska lubuje się w daniach wykwintnych, ale delikatnych – do nich najlepiej pasują ślimaki czy przegrzebki. Francuskie potrawy to przede wszystkim przystawki, dania główne i desery – rzadko się jada tam zupy.
Produkty regionalne
Do regionalnych produktów kuchni francuskiej, ale znanych na całym świecie, z pewnością należą sery. Przykładem sera z Francji, znanego na całym świecie, jest Brie – podpuszczkowy ser o aromacie pleśni, dymu, z aksamitną skórką i biało-żółtym miąższem. Swój aromat zawdzięcza grzybom – pędzlakom. Innym znanym francuskim serem jest wspomniany już Camembert – miękki ser podpuszczkowy, także dojrzewający dzięki grzybom z rodzaju Penicillium, jak Brie. Na podium popularnych serów z tego kraju stoi też Roquefort – ser owczy o ostrym aromacie i niebieskim kolorze.
Znane na całym świecie są też wina francuskie, zwłaszcza te pochodzące z regionu Burgundii. Tamtejsze trunki osiągają zawrotne ceny i są bardzo cenione przez smakoszy. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi w wyjątkowo korzystnym składzie gleby na tym obszarze i odpowiednich warunkach atmosferycznych – klimat kontynentalny ze stosunkowo chłodnymi zimami i częstymi przymrozkami na wiosnę oraz gorącymi (ale nie suchymi) latami. Nie bez znaczenia są gleby, na których położone są winnice. W dominującej części to ziemie gliniasto-wapienne, jakie powstały na skutek erozji wapiennych skał z płaskowyżu Jury i przeniesienia ich przez rzekę Saonę.
Elementem kuchni francuskiej jest też znany w świecie pasztet strasburski, czyli foie gras. Ów pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich jest jednocześnie jedną z najdroższych potraw francuskiej kuchni. Niestety, aby powstało foie gras, trzeba doprowadzać do stanu stłuszczenia wątroby u zwierząt – jest to stan patologiczny i metoda specjalnego tuczenia zwierząt w celu produkowania foie gras – zakazana w wielu krajach europejskich.
Szampan to kolejny flagowy produkt kulinarny Francji. Pochodzi z Szampanii i kojarzy się powszechnie z luksusem i celebracją. To szczególny rodzaj musującego wina, który musi spełniać określone warunku, w tym: ściśle zawężony obszar uprawy winorośli, kontrolowany sposób uprawy (w tym np. gęstość winorośli), ograniczenie wielkości zbiorów, które zawsze dokonywane są ręczne, dokładne wyciskanie następujące szybko po zbiorze oraz kluczowa fermentacja wina w butelkach. Wina spełniające te warunki są chronione prawnie, więc tylko nieliczne wina musujące zasługują na nazwę „Champagne”.
Francja to także kraina pieprzu z Espelette, specjalnej odmiany papryki chili, pochodzącej właśnie z gminy Espelette (w Pirenejach). Posiada oznaczenie pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej. To popularny zamiennik pieprzu czarnego, szczególnie w pobliskich geograficznie rejonach.
Śniadanie po francusku
Francuzi są znani z celebracji śniadań. Najczęściej pojawiają się na nich bagietki i croissanty, najchętniej w towarzystwie mlecznej kawy i słodkich dodatków, np. konfitur. Do tego podaje się często sok pomarańczowy – jako jedna z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Popularnymi potrawami śniadaniowymi we Francji są omelet du fromage i tosty francuskie.
Omlet po francusku to najprostszy omlet na maśle z ziołami. Roztrzepane jajka wystarczy przelać na rozgrzane na patelni masło, zrumienić i złożyć, po czym posypać ziołami. Sprawdź przepis na kremowy omlet ze szczypiorkiem, inspirowany francuskim śniadaniem.
Tosty francuskie to pieczywo obtoczone w masie jajecznej, smażone na patelni. Często podawane z miodem, konfiturami, owocami.
Można je również podawać na wytrawnie – bardzo popularne są na przykład tosty francuskie z pieczarkami.
Przystawki i zupy
Choć zupy w kuchni francuskiej nie są zbyt popularne, to warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z przepisem na najbardziej francuską zupę. Zupa cebulowa powinna być podawana z grzankami i dużą ilością sera.
Francuzi niewątpliwie lubią sałatki. Ale oczywiście muszą w nie wpleść charakterystyczne dla siebie smaki. I tak oto najpopularniejsze sałatki kuchni francuskiej to nicejska oraz sałatka z kozim serem. Sałatka nicejska podawana jest zawsze z jajkiem i tuńczykiem – oczywiście świeżym, nie z puszki. Zaś sałatka z kozim serem to świetne połączenie wytrawnych smaków, przegryzione słodkim, kwaskowatym aromatem owoców, na przykład truskawek.
Kuchnia francuska lubuje się w szparagach – to produkt uchodzący tam za bardzo cenny, niemalże luksusowy, tym bardziej, jeśli podaje się je w towarzystwie dobrej jakości mięsa i owoców morza. W naszej Akademii znajdziesz pomysł na klasyczne szparagi z emulsją maślaną.
Jako że Francuzi lubią wszelkiego rodzaju pieczywo oraz wypieki – w tym względzie nie zwracają uwagi na kalorie i zawartość tłuszczu – nie sposób nie wspomnieć o popularnych w kuchni francuskiej pasztecikach z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie to płaty cieniutkiego ciasta wielokrotnie rozwałkowane z masłem i chłodzone. Polecamy na przykład pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, nadziewane dynią i kurczakiem.
Najpopularniejsze dania
Żabie udka – flagowe danie kuchni francuskiej, przyrządzane na różne sposoby. Mięso to jest delikatne w smaku, odpowiednie przyprawy i dodatki mogą sprawić, że każda wersja żabich udek będzie smakować inaczej. Niestety, w Polsce bardzo trudno dostać świeży produkt i najczęściej musimy wybierać te mrożone.
Ślimaki – jedno z ulubionych dań Francuzów, którzy przygotowują je na przeróżne sposoby – pieczone, gotowane lub aromatyczny dodatek. Sprawdź koniecznie inspirację na zupę ze ślimaków.
Podobnym flagowym produktem Francji są ostrygi – znany afrodyzjak. A może by tak spróbować ich bardziej po polsku i przyrządzić ostrygi z kaszanką i szalotką?
Trufle to także jeden ze smaków Francji. Te aromatyczne, bardzo drogie grzyby to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Niestety w Polsce są trudno dostępne, a jeśli już to jeszcze droższe niż w kraju, z którego pochodzą… Jak sobie z tym poradzić, a jednak odczuć smak trufli w daniu? Można wypróbować oliwę truflową! Na przykład wypróbować przepis na stek z prawdziwkami, serem szafir i oliwą truflową.
Bardzo popularne we Francji są też przeróżnego rodzaju tarty na słono. Kruche, maślane ciasto i dodatki takie, jakich dusza zapragnie – od serów i mięs, przez ryby i owoce morza, aż po całą paletę warzyw. Jak wspominaliśmy wcześniej, Francuzi uwielbiają chrupkie ciasta. Zainspiruj się przepisem Tomka Lacha na rustykalną tartę warzywną.
Na koniec flagowe danie główne kuchni francuskiej. Bœuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku. To potrawka z wołowiny, warzyw i czerwonego wina, z dodatkiem grzybów i drobno pokrojonego boczku. Potrawa inspirowana tym daniem to na przykład gulasz wołowy w sosie winnym z kurkami.
Słodycze z Francji
Opowiadając o kuchni francuskiej, nie można zapomnieć o tradycyjnych francuskich deserach, z kremem brûlée na czele. To deser na bazie żółtek, śmietany i cukru.
Do francuski słodkości należy również tarta z rabarbarem, ptysie serowe (słodko-wytrawna przekąska popularna na imprezach, zwana inaczej gougères) oraz różnorodne suflety, czyli desery z ubitych jaj pieczonych w piekarniku. Tutaj przepis na suflet czekoladowo-daktylowy.
Kuchnia francuska to mnogość niepowtarzalnych w innych rejonach świata dań i połączeń smakowych. Warto lepiej ją poznać, by rozkoszować się jej bogactwem, a w swoich codziennych kulinarnych eksperymentach mieć dodatkowe inspiracje.
Smacznego!