Jak zrobić lemoniadę?
Lemoniada to jeden z najlepszych pomysłów na orzeźwienie w upalne dni. Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne, zwłaszcza gdy żar leje się z nieba. Wiele owoców, ale też warzyw i ziół nadaje się do przygotowania wspomnianego napoju. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów, jak zrobić lemoniadę i zapewnić sobie ochłodę w letnie miesiące.
Przepis na lemoniadę cytrynową
Lemoniada cytrynowa to najbardziej popularny smak. Nie potrzeba wielu produktów, a samo przygotowanie jest proste i szybkie. Możesz przygotować wersję gazowaną lub niegazowaną, w zależności, co bardziej lubisz. Poza orzeźwieniem zapewnisz sobie prawdziwą bombę witamin, co korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.
Składniki:
- 1 litr wody;
- 3–4 cytryny;
- Cukier lub miód do smaku (opcjonalnie);
- Liście mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj cytryny.
- Pokrój jedną cytrynę w plasterki. Z pozostałych wyciśnij sok do dzbanka.
- Wlej wodę i wymieszaj.
- Dodaj łyżkę cukru lub miodu do osiągnięcia pożądanego smaku.
- Wrzuć plasterki cytryny i listki mięty dla dekoracji.
- Wstaw do lodówki lub dodaj kostki lodu.
Zobacz ofertę chłodziarko-zamrażarek firmy Bosch.
Przygotowanie lemoniady – wskazówki
Aby nadać lemoniadzie słodkiego smaku, możesz użyć też ksylitolu lub syropu z agawy. Cytrusy to najpopularniejsza baza tego napoju. Grejpfrut, pomarańcza czy limonka sprawdzą się w tej roli idealnie. Nie są słodkie, więc nie potęgują pragnienia, ale skutecznie je zaspokajają.
Pamiętaj, że lemoniada cieszy zarówno podniebienie, jak i oczy. Dekoracją mogą być rozmaite owoce, liście mięty lub bazylii, rurki, palemki. Dobrym pomysłem jest dodanie mrożonych plasterków cytrusów zamiast kostek lodu. Dzięki temu Twoja domowa lemoniada będzie zimna, ale nierozcieńczona i zachowa swój smak.
Lemoniada truskawkowa – jak zrobić?
Lemoniada truskawkowa to połączenie klasycznej cytrusowej bazy ze smakiem wczesnego lata. Ten napój nacieszy podniebienie, zapewni ochłodę oraz dostarczy również wielu cennych witamin i minerałów. Przepis na lemoniadę truskawkową jest bardzo prosty. Potrzeba niewiele składników, a przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Poznaj przepis na lemoniadę malinową.
Składniki:
- 500 g truskawek;
- 1 litr wody;
- 2 cytryny;
- 3–4 łyżki cukru lub miodu do smaku (opcjonalnie);
- Kilka listków mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj truskawki i usuń szypułki.
- Do naczynia wrzuć truskawki. Dodaj cukier lub miód oraz wyciśnij sok z cytryn.
- Zmiksuj całość na gładką masę.
- Przecedź przez sitko i wlej do dzbanka.
- Dodaj wodę i wymieszaj.
- W razie potrzeby dolej więcej wody lub soku z cytryny, aby uzyskać pożądaną słodycz lub kwaskowatość.
- Wstaw do lodówki lub dodaj kostki lodu.
- Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
Rodzaje lemoniady
Bardzo popularna jest lemoniada z ogórka. Choć warzywne propozycje nie wszystkim przypadną do gustu, ta jest naprawdę pyszna. Napój często ma tak subtelny smak, że trudno doszukać się tam ogórka. Kwaskowy aromat klasycznej cytrusowej bazy idealnie maskuje nieco mdły posmak warzywa. Pozostają tylko jego świeżość i witaminy.
Dowiedz się, jak przygotować lemoniadę ogórkową.
Dobrym pomysłem również będzie przygotowanie lemoniady arbuzowej. Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować. Najlepiej wcześniej schłodzić owoc, a podczas przygotowywania pozbyć się pestek. Wystarczy do bazy cytrynowej dodać wydrążone kuleczki arbuza. Możesz również zrobić miazgę z wydrążonego owocu, a następnie zalać ją wodą. Składa się on w większości z wody i sam w sobie jest orzeźwiający. Dlatego jest doskonałą propozycją na upalne dni.
Jeżeli jesteś zwolennikiem wyrazistych smaków, lemoniada z ziołami przypadnie Ci do gustu. Coraz częściej w kawiarniach można znaleźć orzeźwiające napoje lawendowe czy bazyliowe, ale również te z dodatkiem rozmarynu. Są one najczęściej przygotowywane na tradycyjnej cytrusowej bazie. Podobnie lemoniada różana, którą również trzeba zaliczyć do bardziej wyrazistych aromatów.