Lemoniada malinowa
4 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
W upalnie dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój. W Akademii Smaku pokażę, jak zrobić domową lemoniadę. Lemoniada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Powstaje ze zmiksowanych owoców malin. Do tego obowiązkowo sok z cytryny lub limonki oraz listki świeżej mięty.
Składniki
1 l wody
1 szklanka malin
1 cytryna + 1/2 cytryny do podania
2 łyżki brązowego cukru
Listki mięty do dekoracji
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
47.3 kcal
Tłuszcz
0.1 g
Węglowodany
9.6 g
Błonnik
0.6 g
Białko
1.2 g
Sól
0 g
Lemoniada malinowa
Lemoniada malinowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Maliny dokładnie umyj i wrzuć do pojemnika blendera (zostaw kilka sztuk w całości). Zmiksuj.
Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do dzbanka.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Sok malinowy zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszaj.
Do lemoniady wrzuć całe maliny, kostki lodu, listki mięty i plasterki cytryny.
Komentarze