Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierwszą rzeczą o jakiej myśli każdy z nas podczas wyjątkowo upalnych dni, to zdecydowanie coś do picia. Niekiedy skutecznie gasimy pragnienie gazowaną lub niegazowaną wodą, także aromatyzowaną, często jednak sięgamy również po słodkie napoje na bazie owoców. Wśród napojów tego typu znajdziemy szeroką gamę soków na bazie koncentratu, a także nektarów i soków 100%. Jednym z przedstawicieli napojów na bazie owoców, jest również popularna lemoniada, która w klasycznej postaci składa się z soku cytrynowego, my jednak proponujemy samodzielne przygotowanie pysznej lemoniady z ogórka!

Składniki

2 l wody
pół ogórka szklarniowego
sok z 1 limonki
kilka listków mięty
opcjonalnie - łyżka nasion babki jajowatej

Opis wykonania

Lemoniada z ogórka pozwoli nie tylko odpowiednio schłodzić organizm podczas upałów, ale też – ze względu na właściwości zdrowotne ogórka i babki jajowatej, przyczyni się do uregulowania ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Babka jajowata i ogórek korzystnie oddziałują również na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie.

Jak przygotować niezwykle zdrową, a jednocześnie orzeźwiającą lemoniadę z ogórka?

Starannie wybranego ogórka, bez pęknięć i przebarwień na skórce dokładnie myjemy i kroimy go na długie, cienkie plastry. Najwygodniejszym, a zarazem zalecanym sposobem na uzyskanie regularnych, równych i nie przerywających się plastrów, będzie użycie mandoliny. Uzyskane tym sposobem plasterki ogórka umieszczamy w dzbanku, dodajemy sok z limonki, umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej.

Przygotowaną tym prostym, domowym sposobem lemoniadę ogórkową najlepiej podawać w upalne dni z dodatkiem kilku kostek lodu, szczególnie wtedy, gdy planujemy długi pobyt na otwartej, mocno nasłonecznionej przestrzeni. Dobrym pomysłem będzie również wrzucenie do szklanki plasterka świeżego grejpfruta lub pomarańcza.

Zobacz: chłodziarko-zamrażarki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Idealna na upały!
MiszelPiszel
Pyszna i orzeźwiającą!

Powiązane przepisy