

Pierwszą rzeczą o jakiej myśli każdy z nas podczas wyjątkowo upalnych dni, to zdecydowanie coś do picia. Niekiedy skutecznie gasimy pragnienie gazowaną lub niegazowaną wodą, także aromatyzowaną, często jednak sięgamy również po słodkie napoje na bazie owoców. Wśród napojów tego typu znajdziemy szeroką gamę soków na bazie koncentratu, a także nektarów i soków 100%. Jednym z przedstawicieli napojów na bazie owoców, jest również popularna lemoniada, która w klasycznej postaci składa się z soku cytrynowego, my jednak proponujemy samodzielne przygotowanie pysznej lemoniady z ogórka!
Lemoniada z ogórka pozwoli nie tylko odpowiednio schłodzić organizm podczas upałów, ale też – ze względu na właściwości zdrowotne ogórka i babki jajowatej, przyczyni się do uregulowania ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Babka jajowata i ogórek korzystnie oddziałują również na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie.
Jak przygotować niezwykle zdrową, a jednocześnie orzeźwiającą lemoniadę z ogórka?
Starannie wybranego ogórka, bez pęknięć i przebarwień na skórce dokładnie myjemy i kroimy go na długie, cienkie plastry. Najwygodniejszym, a zarazem zalecanym sposobem na uzyskanie regularnych, równych i nie przerywających się plastrów, będzie użycie mandoliny. Uzyskane tym sposobem plasterki ogórka umieszczamy w dzbanku, dodajemy sok z limonki, umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej.
Przygotowaną tym prostym, domowym sposobem lemoniadę ogórkową najlepiej podawać w upalne dni z dodatkiem kilku kostek lodu, szczególnie wtedy, gdy planujemy długi pobyt na otwartej, mocno nasłonecznionej przestrzeni. Dobrym pomysłem będzie również wrzucenie do szklanki plasterka świeżego grejpfruta lub pomarańcza.