Lemoniada ogórkowa
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Lemoniada ogórkowa
Lemoniada ogórkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lemoniada z ogórka pozwoli nie tylko odpowiednio schłodzić organizm podczas upałów, ale też – ze względu na właściwości zdrowotne ogórka i babki jajowatej, przyczyni się do uregulowania ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Babka jajowata i ogórek korzystnie oddziałują również na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie.
Jak przygotować niezwykle zdrową, a jednocześnie orzeźwiającą lemoniadę z ogórka?
Starannie wybranego ogórka, bez pęknięć i przebarwień na skórce dokładnie myjemy i kroimy go na długie, cienkie plastry. Najwygodniejszym, a zarazem zalecanym sposobem na uzyskanie regularnych, równych i nie przerywających się plastrów, będzie użycie mandoliny. Uzyskane tym sposobem plasterki ogórka umieszczamy w dzbanku, dodajemy sok z limonki, umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej.
Przygotowaną tym prostym, domowym sposobem lemoniadę ogórkową najlepiej podawać w upalne dni z dodatkiem kilku kostek lodu, szczególnie wtedy, gdy planujemy długi pobyt na otwartej, mocno nasłonecznionej przestrzeni. Dobrym pomysłem będzie również wrzucenie do szklanki plasterka świeżego grejpfruta lub pomarańcza.
Komentarze