Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Wersja wegetariańska i wegańska       
  2. Na czym smażyć naleśniki? Jaki olej wybrać?       
  3. Jak zrobić ser do naleśników? Jak zawijać naleśniki?  

Naleśniki to doskonała propozycja dla każdego niezależnie od wieku. A każdy rodzic wie, że dzieci szczególnie je uwielbiają. Naleśniki mają więcej zalet – robi się je szybko, nie wymagają wielu składników i można podać je na wiele sposobów. Jak zrobić naleśniki? Dowiedz się co potrzeba do naleśników klasycznych i wegańskich, a także ile smażyć naleśniki. 

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Wersja wegetariańska i wegańska       

Podobnie jak w przypadku sałatki jarzynowej, ile osób, tyle przepisów na naleśniki. Mimo różnic łączą je podstawowe składniki: mąka pszenna 450, jajka, mleko i/lub woda gazowana. Łatwo zapamiętać odpowiednie proporcje składników. Kieruj się zasadą 3–2–1. Oznacza to, że na każde 300 ml mleka i/lub wody gazowanej dodajemy 2 jajka oraz 100 gramów mąki pszennej.

Jak się robi ciasto na naleśniki?

  1. Najpierw połącz składniki mokre składniki, a następnie dodaj suche.
  2. Całość mieszaj przy pomocy rózgi lub miksera. Wykorzystaj blender ręczny lub kielichowy, aby uniknąć grudek w cieście. Wysokie obroty blendera spowodują dodatkowe napowietrzenie ciasta, co sprawi, że gotowe naleśniki będą bardziej puszyste.
  3. Do ciasta dodatkowo możesz dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dzięki temu naleśniki po usmażeniu będą delikatne i miękkie.

Uwaga: Jeśli dodajesz do ciasta jakikolwiek tłuszcz, nie musisz już używać oleju do ich smażenia.

W zależności od tego, jak będą podawane naleśniki, możesz dodać do nich odrobinę cukru, sól, lub świeże czy suszone zioła.

Przepis na naleśniki wegańskie: czym zastąpić jajko i mleko krowie?

Jeśli chcesz zrobić ciasto na naleśniki w wersji wegańskiej, musisz zastąpić mleko oraz jajka. Zamiast mleka wybierz wodę gazowaną lub napój roślinny. Napój sojowy, owsiany lub ryżowy sprawdzą się najlepiej do wytrawnych naleśników. Jeśli robisz naleśniki na słodko, wykorzystaj napój migdałowy, kokosowy, ryżowy lub z nerkowców.

A co zamiast jajka do naleśników? Użyj zmielonych płatków owsianych/ryżowych (możesz wykorzystać też mąkę z tych zbóż), mielone lub kleikowane siemię lniane lub purée z banana, jabłek czy dyni. Najbardziej uniwersalne będą płatki owsiane lub ryżowe (zobacz przepis na naleśniki ryżowe). Do tych w wersji na słodko warto wybrać purée bananowe lub jabłkowe.

Mimo stosowania zamienników ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję podobną do tradycyjnego. Musi być ono dość rzadkie, swobodnie spływać z łyżki lub chochli i bez problemu dać się rozprowadzić na patelni.

Czas na smażenie!

Jak zrobić naleśniki?

Na czym smażyć naleśniki? Jaki olej wybrać?       

Patelnia pokryta niewielką ilością tłuszczu zapobiega przywieraniu naleśników oraz ułatwia ich równomierne smażenie. Najlepszy do smażenia naleśników będzie olej rzepakowy, ponieważ nie zmieni smaku placków. Możesz wykorzystać też masło klarowane lub oliwę, ale pamiętaj, że mogą one wpłynąć na smak gotowych placków.

Do smażenia naleśników najlepsza będzie patelnia teflonowa o sporej średnicy z niskim brzegiem. Taka konstrukcja ułatwia przewracanie naleśników.

Ile smażyć naleśniki? Gdy wylejesz naleśnika na patelnię, poczekaj, aż ciasto z wierzchu lekko się zetnie (z reguły trwa to około minuty). Druga strona powinna w tym czasie się zarumienić. Po obróceniu poczekaj jeszcze chwilę, zwykle krócej.

Uwaga: Jeśli podczas smażenia lub przewracania placki się rozpadają, może to oznaczać, że w cieście jest zbyt mało składnika wiążącego, jakim jest jajko lub jego zamiennik.

Jak zrobić naleśniki? 2

Jak zrobić ser do naleśników? Jak zawijać naleśniki?  

Najczęściej jako farsz do naleśników wybiera się biały ser. Jak zrobić twaróg do naleśników? Utrzyj go z dodatkiem żółtka i jogurt lub śmietany. Taki twaróg będzie świetnie smakował ze świeżymi owocami (truskawkami, malinami, jagodami, morelami, bananem czy gruszką), a także dżemem, czekoladą lub cynamonem. Twaróg możesz zastąpić serkiem homogenizowanym lub mascarpone.  

Czytaj też: Z czym naleśniki?

Jak zawijać naleśniki?

Popularne są dwie metody składania naleśników. Pierwsza to zwijanie w rulonik, a druga to składanie w trójkąty. Jeśli nafaszerowane naleśniki będziemy zapiekać, warto zawinąć je jak krokiety – najpierw zwijając brzegi do środka, a potem rolując.

Naleśniki to łatwe do przygotowania danie, które można podawać na słodko, w wersji wytrawnej lub też zjeść posypane wyłącznie cukrem pudrem! Sekret naleśników kryje się w dobrze przygotowanym cieście i odpowiednich proporcjach składników. Na szczęście już wiesz, jak zrobić pyszne naleśniki!