Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Z czym zrobić naleśniki? Przepisy na słodko i wytrawnie

Z czym zrobić naleśniki? Przepisy na słodko i wytrawnie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Podstawowy przepis na naleśniki
  2. Z czym podać naleśniki na słodko?
  3. Z czym naleśniki na obiad na wytrawnie?
  4. Ile kalorii ma naleśnik?   
  5. Czy naleśniki można mrozić?

Naleśniki to proste i szybkie danie. Możesz podać je zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zjesz je na śniadanie, obiad i kolację. Z czym naleśniki możesz podać? Ile kalorii mają naleśniki i czy można je mrozić? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.

Podstawowy przepis na naleśniki

Przepisów na naleśniki jest wiele. Każdy robi je na swój sposób. Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe uwzględnia takie składniki jak mąka 450 lub 500, mleko i jajka. Mleko w całości lub częściowo możesz zastąpić wodą gazowaną. Bąbelki gazu sprawią, że gotowe naleśniki będą bardziej puszyste. Do smażenia przyda się także olej rzepakowy lub słonecznikowy. Możesz nim natłuścić patelnię lub dodać odpowiednią porcję od razu do ciasta.

Czytaj: Jak zrobić naleśniki?

Wegańskie naleśniki przygotujesz na bazie mąki (pszennej, żytniej, ryżowej), napoju roślinnego oraz mielonych płatków owsianych lub ryżowych, które są zamiennikiem jajka. Jajko możesz zastąpić również mielonym siemieniem lnianym. Jeśli chodzi o napój roślinny – wybierz sojowy, owsiany lub ryżowy. Mają one neutralny smak, dzięki czemu takie naleśniki podasz zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Do ciasta na słodko możesz dodać cukier, miód, cynamon lub kakao (jego dodatek sprawi, że będą miały piękny brązowy kolor). Do wytrawnego ciasta przyda się sól lub ulubione przyprawy czy zioła.      

Z czym podać naleśniki na słodko?

Pomysłów na przygotowanie naleśników na słodko jest nieskończenie wiele. Najpopularniejsze są naleśniki z dżemem, serem twarogowym lub kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich smaków, dodaj do ciasta kakao i przygotuj naleśniki czekoladowe. Koniecznie polej je obłędnym czekoladowym sosem.

Z czym naleśniki na słodko jeszcze możesz podać? Jeśli lubisz minimalizm, spróbuj naleśników z syropem klonowym lub syropem z agawy. To proste połączenie pozytywnie Cię zaskoczy!

Dopełnieniem słodkich naleśników są owoce. Najlepiej wykorzystywać te, na które jest sezon – będą najsmaczniejsze. Jesienią i zimą doskonałym pomysłem będą naleśniki z prażonymi jabłkami, gruszkami lub bananami. Z można zjeść naleśniki z owocami? Świetnie będą smakowały z dodatkiem jogurtu lub serka homogenizowanego. Klasyczny dodatek to także bita śmietana.

Z czym naleśniki?

Z czym naleśniki na obiad na wytrawnie?

Podobnie jak w przypadku słodkich naleśników jest wiele wariantów i możliwości przygotowania wytrawnej ich wersji. Bardzo popularne (smaczne i zdrowe) są naleśniki ze szpinakiem i serem feta. By podkreślić smak szpinaku dopraw go czosnkiem, pieprzem i kurkumą. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać suszone pomidory, orzechy laskowe lub oliwki. By farsz był bardziej treściwy i pożywny dodaj też smażonego kurczaka lub wędzonego łososia.

Jaki farsz do naleśników można przygotować z dodatkiem innych warzyw? W sezonie pyszną propozycją będą naleśniki ze szparagami. Wykorzystać możesz też pomidory lub pieczarki. Wytrawne naleśniki orzesz przygotować też z nutą włoskiej inspiracji. Dodaj do nadzienia mozzarellę, rukolę, szynkę parmeńską oraz pomidory.

Wykorzystując pieczarki i naleśniki przygotujesz dobrze znane w polskiej kuchni krokiety. Doskonale smakują podane z gorącym barszczykiem. Z kolei propozycją z odległego końca świata będą naleśniki na słono po meksykańsku – z farszem fasolowo-pomidorowym i żółtym serem.

Z czym naleśniki? 2

Ile kalorii ma naleśnik?   

To, ile kalorii mają naleśniki, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim chodzi o składniki wykorzystane do przygotowania ciasta. Istotna jest też wielkość, grubość i średnica naleśnika oraz pozostałe dodatki czy farsz. Zazwyczaj klasyczny naleśnik dostarcza około 210–220 kcal w 100 gramach.

Im więcej dodatków, tym wyższa kaloryczność naleśnika. Szczególnie jeśli są to wysokokaloryczne produkty jak np. cukier, syrop klonowy, czekolada, słodkie kremy czy masło orzechowe. Podane na deser słodkie naleśniki mogą być bardziej kaloryczne niż obiad, zwłaszcza jeśli będą zaserwowane z dużą ilością słodkich dodatków.

Czy naleśniki można mrozić?

Wszyscy wiemy, że przygotowanie ciasta na naleśniki oraz ich smażenie zajmuje trochę czasu. Z tego względu warto zrobić je z zapasem. Od razu nasuwa się pytanie: czy naleśniki można mrozić? Tak! Nadprogramowe naleśniki z powodzeniem włożysz do zamrażarki i wykorzystasz w innym terminie. Skróci Ci to czas przygotowania posiłku, gdy będziesz w biegu.

A jak zamrozić naleśniki? Wystarczy zawinąć każdy placek w pojedynczą folię i schować do woreczka do mrożenia. Zamrozisz także już gotowe naleśniki z farszem – najlepiej w pojemnikach. Sprawdzi się to szczególnie w przypadku wytrawnych naleśników, gdy przygotowanie nadzienia może zająć Ci naprawdę sporo czasu. Zamrozić możesz też samo ciasto na naleśniki. Zarówno ciasto, jak i usmażone placki można przechowywać w zamrażarce do maksymalnie dwóch miesięcy.