Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Jak zrobić puree ziemniaczane?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego puree z ziemniaków jest tak popularnym dodatkiem do dań?
  2. Czy ziemniaki są zdrowe?
  3. Jak zrobić puree – krok po kroku
  4. Co dodać do puree ziemniaczanego?
  5. Puree ziemniaczane – sposób podawania
  6. Przechowywanie puree ziemniaczanego

Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej odsłonie? Czas odczarować puree ziemniaczane. Sprawdź nasze niezawodne przepisy oraz wskazówki. Puree to też świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków (i innych warzyw) zalegających w spiżarni.

Dlaczego puree z ziemniaków jest tak popularnym dodatkiem do dań?

Puree ziemniaczane uwielbiają przede wszystkim Francuzi i Anglicy, którzy toczą nawet spór o to, kto pierwszy je wymyślił. Niezależnie jednak od genezy wszyscy zgadzają się, że to danie ma dwie główne zalety: szybkość przygotowania i doskonały aksamitny smak.

Aby ugotować puree ziemniaczane, nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników – z reguły wszystko będziesz miał w swojej lodówce i spiżarce. Co więcej, taki dodatek pasuje do mięs, pieczonych ryb oraz warzyw. Sprawdzi się więc niemal w każdej diecie.

Czy ziemniaki są zdrowe?

Choć zweryfikowano już wiele mitów na temat różnych produktów spożywczych, to nadal pokutuje przekonanie, że ziemniaki są niezdrowe i tuczące. Pamiętaj, że mogą takie być, ale w nadmiarze. Spożywane od czasu do czasu z różnorodnymi dodatkami będą podstawą zbilansowanej i zdrowej diety. Ziemniaki bogate są w składniki odżywcze korzystne dla naszego organizmu, takie jak:

  • witaminy z grupy B, C, K, PP, E, N,
  • karoten,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • sód.

To jednak nie wszystko. Puree ziemniaczane zawiera błonnik, który pobudza trawienie oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Z kolei skrobia to inny niepozorny składnik tego dania, który ma właściwości zdrowotne wzmacniające układ sercowo-naczyniowy. Ugotowane i potłuczone ziemniaki są też lekkostrawne, a więc zalecane w diecie dziecięcej oraz osób starszych.

Puree ziemniaczane – jakie ziemniaki wybrać?

Jak zrobić puree ziemniaczane? W pierwszej kolejności zadbaj o odpowiednie warzywa. Zasada jest prosta: im więcej skrobi, tym lepiej. Dzięki niej po ugotowaniu miąższ staje się suchy i sypki, a wygląd i smak puree ziemniaczanego najlepszy.

Szukaj więc ziemniaków typu C, które wyróżniają się wysoką zawartością skrobi, czyli odmian takich jak: Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis, Tajfun. Wybieraj ładne, twarde okazy bez oznak popsucia.

Dowiedz się więcej na temat rodzajów ziemniaków

Jak zrobić puree – krok po kroku

puree ziemniaczane_1

Zapamiętaj, że pyszne puree ziemniaczane to tylko 4 podstawowe składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • pół szklanki mleka,
  • dwie łyżki masła,
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa).

Zastanawiasz się, jaki ugotować ziemniaki na puree? Najlepiej obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu ugotują się szybciej, a do tego równomiernie. Pamiętaj, żeby się nie rozgotowały – z reguły wystarczy kwadrans. Po tym czasie odlej wrzątek i odparuj resztkę wody np. stawiając garnek ponownie na palniku. Kolejny krok to rozgniecenie ziemniaków niezbyt długo (za pomocą praski lub maszynki), tak by nie zrobiły się zbyt klejące.

Sprawdź też: Właściwości ziemniaków

Zostało Ci 5 minut do ugotowania się ziemniaków? Czas podgrzać mleko z masłem i przyprawami, nie doprowadzając tej mieszanki do wrzenia. Na koniec zmieszaj gorące puree z podgrzanym masłem i mlekiem np. za pomocą drewnianej łyżki lub miksera ręcznego. Pamiętaj, że gorące puree ziemniaczane smakuje najlepiej.

Wybierz z oferty Bosch: Miksery ręczne

Czy można robić puree z młodych ziemniaków?

Zdecydowanie tak! Co więcej, jest to unikatowe puree z uwagi na to, że młode ziemniaki występują sezonowo. Możesz je przygotować według powyższego przepisu, ale pamiętaj o dwóch rzeczach. Po pierwsze: młode ziemniaki gotują się z reguły szybciej. Po drugie: takie odmiany warzyw mają w sobie więcej wody – musisz więc zredukować ilość mleka i masła.

Wskazówka: Puree, które sprawdzi się jako dodatek do obiadów, możesz wykonać nie tylko z młodych ziemniaków, ale też z pietruszki, selera, batata lub topinamburu.

Co dodać do puree ziemniaczanego?

puree ziemniaczane_2

Puree ziemniaczane doskonale smakuje w klasycznym wydaniu np. posypane zieloną cebulką, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić je innymi ciekawymi dodatkami:

  • serami (tartym parmezanem, podsmażanymi plasterkami cheddara),
  • świeżymi ziołami (bazylią, oregano, tymiankiem),
  • boczkiem,
  • ząbkiem czosnku wyciśniętym i podsmażonym na maśle.

Wskazówka: Puree ziemniaczane z chrzanem lub płatkami chili zaserwuj osobom lubiącym mocny i wyrazisty smak.

Zainspiruj się: Puree ziemniaczane inaczej

Fit puree ziemniaczane

Aby zrobić puree ziemniaczane w wersji dietetycznej, zastąp mleko jogurtem naturalnym lub kefirem. Dodatkowo ziemniaki możesz ugotować w wodzie z odrobiną kopru. Unikaj zbyt dużej ilości soli. Fit puree ziemniaczane dopraw świeżymi lub suszonymi ziołami, dodaj też pieprz i gałkę muszkatołową.

Puree ziemniaczane – sposób podawania

Wiesz już, jak zrobić puree ziemniaczane i czym wzbogacić jego smak, czas poznać kreatywne sposoby na podania tego dania. Oto 3 pomysły, które sprawią, że Twój talerz będzie wyglądać tak, jak ten serwowany w restauracji.

1. Prawdziwa elegancja zawsze się obroni

Do przygotowania tej wersji będziesz potrzebować pierścienia do formowania potraw. Na środku kwadratowego talerze umieść uformowane puree ziemniaczane. Na jego wierzchu połóż trzy pokrojone kawałki upieczonej wieprzowiny, polej odrobiną sosu pieczeniowego – kropelki sosu mogą też ozdobić talerz. Aby dodać trochę koloru, posyp puree ziemniaczane pokrojoną czerwoną papryką i zieloną cebulką.

2. Postaw na klasykę

Uformuj na talerzu puree w formie górki z niewielkim wgłębieniem i wlej do niego gulasz z ulubionego mięsa. Udekoruj talerz i danie połówkami pomidorków koktajlowych, zielonymi szparagami i świeżym rozmarynem.

Wskazówka: Puree ziemniaczane nakładasz łyżką? Pamiętaj, by zanurzać ją za każdym razem w zimnej wodzie. Dzięki temu masa nie będzie lepić się do łyżki, a Ty z łatwością uformujesz pożądany kształt.

3. A może wersja wegetariańska?

Przygotuj puree ziemniaczane według naszego przepisu, umieść je w małej miseczce i polej warzywnym leczo. Udekoruj gałązkami świeżej pietruszki.

Przechowywanie puree ziemniaczanego

Zastanawiasz się, jak długo gotowe puree możesz przechowywać w lodówce? Eksperci twierdzą, że maksymalnie dwa dni i to pod warunkiem, że umieścisz je w zamkniętym pojemniku. Raczej nie mrozimy puree ziemniaczanego, gdyż taka obróbka sprawia, że traci znacząco walory smakowe.

Jeśli zostało Ci z obiadu puree, wykorzystaj je do przygotowania ciepłej kolacji np.

  • angielskiej zapiekanki pasterskiej,
  • francuskiej zapiekanki mięsno-ziemniaczanej Hachis Parmentier,
  • kulek ziemniaczanych,
  • kotletów ziemniaczanych,
  • a nawet klusek śląskich.

Choć samo puree na talerzu może wyglądać monotonnie, to za pomocą kilku dodatków błyskawicznie zmieni się w prawdziwe restauracyjne danie. Wystarczy, że skorzystasz z naszych niezawodnych pomysłów i wskazówek. Mamy nadzieję, że puree ziemniaczane na stałe zagości w Twoim domowym menu.