Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić racuchy?

Jak zrobić racuchy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto jeść racuchy? Czy racuchy są zdrowe?
  2. Jak zrobić ciasto na racuchy? Przeczytaj nasze porady!
  3. Jak się robi racuchy na inne sposoby?

Pyszne i chrupiące racuchy to smakowita przekąska, którą możesz podać na śniadanie czy podwieczorek. Można ją przyrządzić na różne sposoby. Z artykułu dowiesz się, jak zrobić racuchy z jabłkami czy budyniem.

Dlaczego warto jeść racuchy? Czy racuchy są zdrowe?

Pomimo wyjątkowego smaku i faktu, że położone na talerz racuchy znikają w błyskawicznym tempie, danie należy jeść z umiarem. Racuchy, czyli małe złociste placuszki, powinno się jeść co jakiś czas, a na pewno nie codziennie. Dlaczego? Czy racuchy są zdrowe? Niestety placuszki są kaloryczne, zawierają także dość dużą ilość węglowodanów. Ile kalorii mają racuchy? Ok. 245 kcal na 100 g. Nie zmienia to faktu, że smakowite danie uwielbiają przede wszystkim dzieci, którym można podawać owalne placuszki na śniadanie albo na podwieczorek. Jeśli tylko zrównoważymy ich kaloryczność dużą ilością warzyw i owoców, nasza dieta będzie nadal zdrowa.

Jak zrobić racuchy 1

Jak zrobić ciasto na racuchy? Przeczytaj nasze porady!

Racuchy są o tyle uniwersalną przekąską, że można je przyrządzać na różne sposoby. Najpopularniejszymi typami są placki z jabłkami oraz racuchy drożdżowe.

Zastanawiasz się, jak zrobić racuchy z jabłkami? Przygotuj:

  • 450 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 350 ml mleka,
  • 50 ml oleju do smażenia,
  • 1 kg jabłek.

Nie zapomnij o składnikach na rozczyn, czyli: 30 g drożdży, 2 łyżkach mąki, 1 łyżce cukru, 50 ml mleka.

  1. Na początek utrzyj drożdże z cukrem, dodaj mleko oraz mąkę.
  2. Wymieszaj je dokładnie, przykryj, a następnie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Przesiej mąkę do miski, dodaj letnie mleko, cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka.
  4. Całość wyrób dokładnie na gładką masę.
  5. Dodaj pokrojone w słupki jabłka, wymieszaj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Jak smażyć racuchy? Po upływie tego czasu pozostaje Ci już tylko wyciągnąć patelnię, rozgrzać ją z odrobiną oleju, a potem uformować okrągłe placki, nakładając nabierką ciasto. Na koniec smaż racuchy na płycie grzewczej po 2 minuty z każdej strony. I gotowe!

Przydatna wskazówka: usmażone racuchy wyłóż na tackę z ręcznikiem papierowym – doskonale wchłonie tłuszcz.

A może nie wiesz, jak zrobić racuchy drożdżowe? Skorzystaj z przepisu zamieszczonego powyżej z dwoma wyjątkami: w zakupach pomiń 1 kg jabłek, a w środku przygotowywania racuchów nie dodawaj jabłek w formie słupków. Smacznego!

Jak zrobić racuchy 2

Jak się robi racuchy na inne sposoby?

Poza tradycyjnymi sposobami racuchy można przyrządzać, modyfikując użyte składniki. Kulinarne eksperymenty z racuchami w roli głównej spodobają się tym osobom, które lubią zaskakiwać bliskich (szczególnie najmłodszych) nowymi smakami. Do tej kategorii należą m.in.:

  • racuchy z budyniem – do początkowych składników dodaj jedną saszetkę rozrobionego budyniu, a całość zyska delikatną konsystencję i wyrazisty smak;
  • racuchy z bananami – wymień 1 kg jabłek na kilka dorodnych bananów; aby placuszki były jeszcze bardziej bananowe, dodaj na wierzch kilka plasterków pokrojonego owocu; Przepis na racuchy z bananami i rodzynkami
  • racuchy z serkiem homogenizowanym – zmodyfikuj przepis, dodając do niego jedno opakowanie serka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.

Z czym jeść racuchy? Na wierzchu może znaleźć się cukier puder, ulubiona konfitura i prawie wszystko, co sobie zamarzysz! Łasuchom do gustu przypadnie pomysł posmarowania racuchów bitą śmietaną, Nutellą lub innym kremem orzechowym. Z kolei z pomocą miksu owoców kreatywni rodzice ułożą na wierzchu ciekawe kształty, które pobudzą wyobraźnię maluchów: uśmiechy, autka, kwiatki itp.

Dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni, wartym poznania jest przepis na racuchy na sodzie. Dzięki jednej łyżeczce sody oczyszczonej ciasto na okrągłe placuszki będzie pulchniejsze i nabierze lekkości. Także dla tych, którzy są na diecie i kładą nacisk na zdrowe żywienie, mamy idealną propozycję. Mowa tutaj o racuchach dietetycznych. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej, użyjesz mąki owsianej (mniej glutenu i skrobi), ryżowej bądź bezglutenowej gryczanej. Smacznie i mało kalorycznie!