Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Kto nie kocha gorących racuchów, zjadanych wprost z patelni? Dla wielu to smak dzieciństwa, dlatego dziś zdradzę Wam mistrzowski przepis na najlepsze racuchy z jabłkami!

Składniki

450 g mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
350 ml mleka
50 ml oleju do smażenia
1 kg jabłek
Cukier puder- do posypania racuchów

Składniki na rozczyn:
30 g drożdży
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
50 ml mleka (temp 30°C)

Opis wykonania

1

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę .

2

Dodajemy pokrojone w słupki jabłka, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy nabierką ciasto, formując okrągłe placki.

Smażymy na płycie grzewczej po 2 minuty z każdej strony.

4

Usmażone racuchy wykładamy na tacę z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się tłuszczu.

Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świetny deser u mnie podawany z sosem waniliowym i powidłami
Magda G
Racuchy wyszły bardzo dobre :)
Pafwvcio
smaki dzieciństwa :D !
Babeczka
Zupełnie jak u babci
zielone_obloczki
Przepyszny deser! Smak dzieciństwa. Racuszki wychodzą pulchne i smaczne. Gorąco polecam 😊
Lalaxo
Słodkie obiady to te które moje dzieci lubią najbardziej. Pyszny przepis!
Toporkiewicz
pyszne, idealne dla dzieci!
PaniG
Palce lizać. Polecam z cukrem pudrem i komfiturą!
Ewusia1222
Pyszny podwieczorek
Maria Izabela
Zamiast jabłek dodałam jagody, wyszło rewelacyjnie, a ciasto idealne - pulchniutkie i delikatne
Magdalena Koźmińska
Bardzo delikatne, złociste. Naprawdę pyszne :) Polecam!
Iwona Majewska
W wersji kolorowej dla dzieci ;)
monosan9
Po prostu pyszne!
Testerka84
Dzieci je uwielbiają
bsylvia
Pyszne racuchy, zdecydowanie warto przygotować - polecam!