Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Kto nie kocha gorących racuchów, zjadanych wprost z patelni? Dla wielu to smak dzieciństwa, dlatego dziś zdradzę Wam mistrzowski przepis na najlepsze racuchy z jabłkami!

Składniki

450 g mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
350 ml mleka
50 ml oleju do smażenia
1 kg jabłek
Cukier puder- do posypania racuchów

Składniki na rozczyn:
30 g drożdży
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
50 ml mleka (temp 30°C)

Opis wykonania

1

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę .

2

Dodajemy pokrojone w słupki jabłka, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy nabierką ciasto, formując okrągłe placki.

Smażymy na płycie grzewczej po 2 minuty z każdej strony.

4

Usmażone racuchy wykładamy na tacę z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się tłuszczu.

Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świetny deser u mnie podawany z sosem waniliowym i powidłami
Magda G
Racuchy wyszły bardzo dobre :)
Pafwvcio
smaki dzieciństwa :D !
Babeczka
Zupełnie jak u babci
zielone_obloczki
Przepyszny deser! Smak dzieciństwa. Racuszki wychodzą pulchne i smaczne. Gorąco polecam 😊
Lalaxo
Słodkie obiady to te które moje dzieci lubią najbardziej. Pyszny przepis!
Toporkiewicz
pyszne, idealne dla dzieci!
PaniG
Palce lizać. Polecam z cukrem pudrem i komfiturą!
Ewusia1222
Pyszny podwieczorek
Maria Izabela
Zamiast jabłek dodałam jagody, wyszło rewelacyjnie, a ciasto idealne - pulchniutkie i delikatne
Magdalena Koźmińska
Bardzo delikatne, złociste. Naprawdę pyszne :) Polecam!
Iwona Majewska
W wersji kolorowej dla dzieci ;)
monosan9
Po prostu pyszne!
Testerka84
Dzieci je uwielbiają
bsylvia
Pyszne racuchy, zdecydowanie warto przygotować - polecam!