Racuchy z jabłkami
![Racuchy z jabłkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7709/conversions/racuchy-z-jablkami-4884-single.webp)
6 porcje
150 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9538/conversions/kTRrhHa8g5ijAI-thumb.webp)
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę .
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9539/conversions/bEhcYcYXfZLSx9-thumb.webp)
Dodajemy pokrojone w słupki jabłka, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9540/conversions/NkIm7MMLHMBSFP-thumb.webp)
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy nabierką ciasto, formując okrągłe placki.
Smażymy na płycie grzewczej po 2 minuty z każdej strony.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9541/conversions/91lFcIceDfEya3-thumb.webp)
Usmażone racuchy wykładamy na tacę z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się tłuszczu.
Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
Komentarze