


Kto nie kocha gorących racuchów, zjadanych wprost z patelni? Dla wielu to smak dzieciństwa, dlatego dziś zdradzę Wam mistrzowski przepis na najlepsze racuchy z jabłkami!
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę .
Dodajemy pokrojone w słupki jabłka, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy nabierką ciasto, formując okrągłe placki.
Smażymy na płycie grzewczej po 2 minuty z każdej strony.
Usmażone racuchy wykładamy na tacę z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się tłuszczu.
Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.