Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Racuchy z jabłkami

Opis wykonania

Kto nie kocha gorących racuchów, zjadanych wprost z patelni? Dla wielu to smak dzieciństwa, dlatego dziś zdradzę Wam mistrzowski przepis na najlepsze racuchy z jabłkami!

Racuchy z jabłkami - krok 1

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy letnie mleko, jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę .

Racuchy z jabłkami - krok 2

Dodajemy pokrojone w słupki jabłka, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Racuchy z jabłkami - krok 3

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy nabierką ciasto, formując okrągłe placki.

Smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Racuchy z jabłkami - krok 4

Usmażone racuchy wykładamy na tacę z ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się tłuszczu.

Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.