Racuszki z bananami i rodzynkami
6 porcje
40 min
Łatwe
Dzieci uwielbiają słodkości, a racuchy z bananem to idealne połączenie słodkiego i pożywnego śniadania.. Dodatkowo smakują i na ciepło i zimnp
Składniki
300 g maka
3 szt. jajko
30 g drożdże
1,5 szklanka mleko ciepłe
3 szt. banany
1 garść rodzynki
1 szczypta sól
2 łyżeczka cukier
Racuszki z bananami i rodzynkami
Racuszki z bananami i rodzynkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Banany pokrój w kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.
Do bananów dodaj rodzynki, jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.
Komentarze