Spaghetti z cukinii i marchwi z łososiem i awokado w sosie sezamowym
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Danie na pewno docenią osoby na diecie niskowęglowodanowej, ponieważ tradycyjny makaron został zastąpiony warzywnym. Potrawa bogata w tłuszcze.
Składniki
1 szt. marchew
1 szt. cukinia
1 szt. awokado
200 g łosoś wędzony lub upieczony
1 szt. mały kawałek imbiru
1 szt. ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka pasta sezamowa tahini
2 łyżeczka sos sojowy
0,5 łyżka pieprz cayenne
1 łyżka ksylitol (lub inna substancja słodząca)
1 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka ziarna sezamu
2 łyżka natka pietruszki
Spaghetti z cukinii i marchwi z łososiem i awokado w sosie sezamowym
Spaghetti z cukinii i marchwi z łososiem i awokado w sosie sezamowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Imbir, czosnek, tahini, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz cayenne oraz
ksylitol zmiksować na gładki sos i odstawić do lodówki.
Marchew i cukinię zatrzeć na spaghetti przy użyciu obieraczki julienne
lub temperówki do warzyw.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki.
Awokado obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Na tej samej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Wrzucić
spaghetti warzywne. Delikatnie mieszając pozostawić na ogniu przez
dosłownie minutę, tak, aby warzywa nieco zmiękły, ale pozostały jędrne
i aldente. Dodać sos, wymieszać. Wyłączyć palnik dorzucić łososia i
awokado. Wymieszać.
Przed podaniem posypać uprażonym sezamem i
posiekaną natką pietruszki.
Komentarze