Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tagliatelle z marchewki i cukinii z sosem ziołowo-orzechowym

Opis wykonania

Prawdziwa eksplozja smaków i barw na talerzu! Tagliatelle z marchewki i cukinii to świetny pomysł na niskowęglowodanowy, zdrowy i szybki obiad.

Przygotować sos: do pojemnika blendera włożyć świeże zioła, parmezan, masło orzechowe, imbir i sól. Zmiksować, dodając wodę, aby rozrzedzić nieco konsystencję sosu. Odlać 1/4 ilości powstałego sosu i odstawić do lodówki. Do reszty dodać odcedzoną ciecierzycę oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż powstanie gładka, dość gęsta pasta. Marchewki obrać, cukinie dokładnie umyć. Za pomocą ostrej obieraczki do warzyw wycinać długie, cieniutkie paski marchewkowe i cukiniowe. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać marchewkowe paski, przyprawić szczyptą soli i podsmażać przez około 2 minuty, mieszając. Następnie dodać odrobinę wody i dusić jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełożyć na talerz. W taki sam sposób przygotować tagliatelle z cukinii i również ułożyć na talerzu. Na wierzchu "makaronu" ułożyć dużą łyżkę pasty z ciecierzycą, a następnie polać wcześniej odłożonym sosem ziołowo-orzechowym. Całość posypać pestkami granatu i płatkami parmezanu.