Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Owocowe chipsy, czyli co możemy suszyć w piekarniku

Owocowe chipsy, czyli co możemy suszyć w piekarniku
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Chipsy owocowe – smaczna i zdrowa przekąska
  2. Z jakich owoców możemy zrobić chipsy?
  3. Nie tylko chipsy owocowe – zrób domowe chipsy warzywne
  4. Jak zrobić chipsy owocowe i warzywne?

Każdy z nas ma czasem ochotę na małe co nieco przy wieczornym seansie filmowym czy spotkaniu z przyjaciółmi przy drinku. Podobnie jest z dziećmi, które w ciągu dnia często proszą o coś słodkiego. Zamiast sięgać po wysokoprzetworzone i tuczące słodycze czy słone przekąski typu paluszki lub chipsy ziemniaczane, lepiej wybrać domowe chipsy owocowe. Są one nie tylko o wiele zdrowsze niż sklepowe przekąski, ale również mniej kaloryczne. Co więcej, samodzielnie przygotowane są także o wiele tańsze!

Chipsy owocowe – smaczna i zdrowa przekąska

Domowe chipsy z piekarnika przygotowane z ulubionych owoców to smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska. Nie zawierają żadnych konserwantów, natomiast obfitują w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, których na próżno szukać w sklepowych chipsach czy innych przetworzonych łakociach. Dzięki przygotowaniu w piekarniku są one również o wiele mniej tuczące niż ich sklepowe odpowiedniki, co docenią wszystkie osoby dbające o smukłą sylwetkę. Odpowiednio przygotowane chipsy owocowe zachwycą podniebienia nie tylko dorosłych, ale również dzieci, którym warto od najmłodszych lat wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe.

Sprawdź więcej ciekawych przepisów na przekąski >>

Z jakich owoców możemy zrobić chipsy?

Chipsy owocowe możemy przygotować z różnego rodzaju owoców. Tak naprawdę każdy owoc, który wysuszymy w piekarniku na chrupko, może pełnić rolę zdrowej przekąski, jednak najczęściej sięgamy po chipsy z owoców z gniazdami nasiennymi – takich jak jabłka czy gruszki – a także ananasa, mango czy truskawek. Stanowią one doskonale źródło nie tylko witamin, ale również błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy naszego układu pokarmowego. Popularne są też chipsy z banana, których słodki smak doceniają zwłaszcza najmłodsi smakosze.

Chipsy bananowe – jak zrobić chipsy z banana?

Chipsy bananowe, które możemy spotkać w sklepach, choć wydają się zdrowe, mogą zawierać duże ilości tłuszczu i cukru, co obniża ich walory zdrowotne. By mieć pewność, że sięgamy po stuprocentowo zdrową przekąskę, najprościej przygotować je samodzielnie w domu.

Jak zrobić chipsy bananowe? Wystarczy dojrzałego (ale nie przejrzałego!) banana pokroić w cienkie, około 5-milimetrowe plasterki, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i skropić sokiem z cytryny. Ostatni krok to umieszczenie plasterków w piekarniku rozgrzanym do około 60 stopni na co najmniej 10 godzin. Tak długi czas suszenia związany jest z niską temperaturą, która jednak pozwala na zachowanie w chipsach bananowych maksimum cennych wartości odżywczych.

Chipsy jabłkowe – jak zrobić chipsy z jabłek?

Chipsy jabłkowe to jedne z najczęściej spotykanych chipsów owocowych, które bez problemu znajdziemy na sklepowych półkach. Bogate w błonnik i witaminy, lubiane są zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Z ekonomicznego punktu widzenia zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak ich samodzielne przygotowanie w domu, bowiem średnia cena takich sklepowych chipsów owocowych to aż około 15 złotych za 100 gramów! Własnoręcznie przygotowane chipsy jabłkowe to nie tylko gwarancja, że są one w stu procentach zdrowe, ale również ogromna oszczędność pieniędzy! Jak zrobić chipsy jabłkowe? Wypróbuj koniecznie ten przepis: Fit przekąska – domowe chipsy jabłkowe

Chipsy gruszkowe – jak zrobić chipsy z gruszki?

Chipsy gruszkowe przygotowujemy w podobny sposób jak chipsy z banana czy chipsy jabłkowe. Wystarczy, że umytą i osuszoną gruszkę pokroimy w cienkie (2–3 milimetry) plasterki. Układamy je na blaszce i umieszczamy w piekarniku na około 15–20 minut w temperaturze nie przekraczającej 170 stopni Celsjusza. By zachowały maksymalną chrupkość, po wyjęciu z piekarnika warto na czas studzenia umieścić je na kratce, umożliwiając im swobodne odparowanie.

Nie tylko chipsy owocowe – zrób domowe chipsy warzywne

Oprócz chipsów owocowych, uwielbianych zwłaszcza przez najmłodszych, w piekarniku możemy także przygotować zdrowe i pyszne chipsy warzywne. Do ich przygotowania potrzebne nam będą tylko wybrane warzywa, odrobina oliwy z oliwek i ulubione przyprawy (np. papryka słodka lub ostra, curry, zioła prowansalskie, pieprz i sól). Z czego przygotować zdrowe chipsy domowe? Doskonale sprawdzą się w tym celu:

•       marchewka (sprawdź nasz przepis na chipsy z marchewki),

•       burak,

•       bataty (sprawdź nasz przepis na chipsy z batatów),

•       pietruszka,

•       seler,

•       topinambur,

•       jarmuż,

•       cukinia.

Jak zrobić chipsy owocowe i warzywne?

Przygotowanie chipsów z warzyw czy owoców nie wymaga od nas ani specjalnych umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczą tak naprawdę nóż lub tarka, miska i dodatki takie jak oliwa z oliwek i przyprawy. Niezbędny jest oczywiście również piekarnik, w którym wysuszymy nasze zdrowe, domowe chipsy. By upiekły się one równomiernie, warto wykorzystać funkcję termoobiegu lub skorzystać z systemu wyboru potraw PerfectChef, który znajdziemy w piekarnikach Bosch. Na czym polega jego fenomen? Ten automatyczny system sam sprawdza stan przygotowywanych potraw i automatycznie optymalizuje ustawienia piekarnika, dzięki czemu końcowy rezultat wygląda, jakby wyszedł spod ręki profesjonalnego kucharza.

Szukasz sprzętu do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch