- Pomarańcza – kcal, witaminy i właściwości
- Pomarańcze – właściwości odżywcze:
- Koktajle i sałatki z pomarańczą
- Aromatyczna kaczka w pomarańczach
- Konfitura z pomarańczy
- Suszone pomarańcze – do deserów i na choinkę
- Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku?
Pomarańcze są jak wakacje – każdy je lubi! Tymczasem słodki i soczysty smak, to ich niejedyna zaleta. Mają też właściwości prozdrowotne, sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu potraw oraz w dekoracjach. W artykule podpowiadamy, co zrobić, by z pomarańczy wycisnąć, jak najwięcej.
Przeczytaj też: Dieta dla urody – co jeść, by mieć ładną cerę?
Pomarańcza – kcal, witaminy i właściwości
Pomarańcze są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która ma wpływ na cały organizm: od wspierania odporności i przyśpieszania gojenia się ran, poprzez opóźnianie procesów starzenia się skóry, aż po pozytywne oddziaływanie na kości. Jedna średniej wielkości pomarańcza dostarcza około 70 mg witaminy C, czyli średnio 70% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Aby dostarczyć ją w tej ilości za pomocą innych owoców, musiałbyś zjeść 10 jabłek lub aż 30 moreli.
Wskazówka: Pomarańcze są też doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na właściwe działanie jelit. Pamiętaj jednak, że biała skórka pomarańczy ma go cztery razy więcej niż miąższ – nie usuwaj jej przy obieraniu!
Pomarańcze – właściwości odżywcze:
- 70 mg witaminy C
- 3 g błonnika
- 14 mg witaminy A
- 52 mg wapnia
- 237 mg potasu
Ile kalorii ma pomarańcza?
Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie i dobrym wyglądzie, z pewnością zastanawiasz się: ile kalorii ma pomarańcza? Średniej wielkości owoc (ok. 130 g) dostarcza:
- 60 kcal,
- 12 g cukru,
- 1 g białka,
- 15,4 g węglowodanów,
- 0,4 g tłuszczu.
W przypadku cukrzycy lub insulinooporności oprócz tych wartości ważny jest też inny wskaźnik. Chodzi o indeks glikemiczny, który w przypadku surowych pomarańczy jest niski i wynosi średnio około 42. Dlatego osoby zmagające się z tymi problemami mogą bez przeszkód włączyć pomarańcze do swojej diety.
Koktajle i sałatki z pomarańczą
Pomarańcze są pyszne, ale jedzone tylko w jednej formie, szybko się nudzą. Pamiętaj, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w świeżych owocach i warzywach, dlatego w pierwszej kolejności przygotowuj sałatki z pomarańczy oraz koktajle na bazie świeżych cytrusów. Oto dwa pomysły na tego typu dania:
Szybka sałatka z pomarańczy dla 2 osób
Składniki:
- 2,5 pomarańczy
- 2 garści sałaty roszponki
- 75 g fety
- garść zielonych oliwek marynowanych
Sos:
- 0,5 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Pokrój w kostkę obrane pomarańcze.
- Połącz je z roszponką i oliwkami.
- Na wierzch sałatki pokrusz fetę.
- Sałatkę polej sosem przygotowanym na bazie soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i czosnku.
Kremowo-pomarańczowy koktajl dla 2 osób
Składniki:
- 1 banan mrożony
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
- łyżeczka kurkumy
- miód do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Włóż do misy blendera wszystkie składniki i zmiksuj.
- Jeśli koktajl wyjdzie niezbyt słodki, dodaj miód.
Sprawdź także: Koktajl ze szpinakiem i owocami na oczyszczenie oraz Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Jak zrobić sok z pomarańczy?
Prawdziwą bombą witaminową jest szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy na co dzień. Naukowcy z Princeton University apelują jednak, by nie pić tego napoju na pusty żołądek. Dlaczego? Otóż jelito cienkie lepiej trawi fruktozę (czyli cukier zawarty w soku) po posiłku.
A jak szybko i bez wysiłku zrobić sok z pomarańczy? Skorzystaj z wyciskarki do cytrusów i postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- wyparz skórkę, a następnie wałkuj owoc przez około 60 sekund na blacie kuchennym (dzięki temu sok zawarty w owocu z łatwością się uwolni),
- przekrój pomarańczę na pół i dociskaj do stożka wyciskarki, aż uzyskasz pożądaną ilość soku.
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Choć w polskich kuchniach króluje kurczak, to warto od czasu do czasu sięgnąć po kaczkę. Jest to mięso bardziej tłuste i kaloryczne, ale znajduje się w nim dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważnym składnikiem diety przeciwdziałającej chorobom sercowo-naczyniowym, takim jak: zawał serca, miażdżyca czy udar mózgu.
Dobrze przyrządzona kaczka jest krucha, aromatyczna, ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie soczyste mięso. Sprawdzi się więc jako potrawa na specjalne okazje, np. kaczka w pomarańczach będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego menu. Oto prosty przepis na przyrządzenie kaczki, do której możesz dodać smażone pomarańcze lub jabłka.
Składniki:
- 2 szt. piersi kaczki ze skórką,
- sól morska do smaku.
Wykonanie krok po kroku:
- Osusz 2 połówki piersi ręcznikami papierowymi (pamiętaj, żeby mięso miało temperaturę pomieszczenia).
- Natnij tłuszcz na piersi ostrym nożem, tak by powstał wzór na krzyż.
- Posyp piersi od strony skóry odrobiną soli morskiej.
- Ułóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu, smaż około 15 minut na średnim ogniu.
- Przewróć kaczkę na drugą stronę i smaż pod przykryciem przez około 5–10 minut.
- Zdejmij piersi z patelni, połóż na ciepłym talerzu, a następnie przykryj papierowym ręcznikiem i pozostaw na 5 minut.
Sprawdź też ten przepis: Pierś z gęsi z pomarańczami
Konfitura z pomarańczy
Pomarańcze możesz też zastosować do przygotowania pysznej konfitury, która będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, placuszków lub herbaty. Sprawdzi się również jako masa do rozmaitych ciast i tortów. Jak zrobić konfiturę z pomarańczy?
- Sparz, dokładnie wyszoruj i osusz pomarańcze, następnie obierz skórkę.
- Usuń białe błonki, pokrój w kostkę i włóż do garnka.
- Skórki z pomarańczy pokrój w bardzo drobną kostkę i dorzuć do miąższu.
- Dodaj sok z cytryny i inne dodatki (np. goździki, ziarna wanilii).
- Zasyp cukrem i odstaw na kilka minut.
- Wymieszaj całość i smaż około 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sprawdź też ten przepis: Dżem z pomarańczy
Suszone pomarańcze – do deserów i na choinkę
Suszone pomarańcze to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie tego wszechstronnego owocu. Takimi ozdobnymi plastrami możesz udekorować różne desery np. sernik z pomarańczą, tort lub lody w pucharkach. Suszone pomarańcze sprawdzą się też jako dekoracja choinki, prezentów i stroików. Zamiast kupować gotowe plastry, sprawdź, jak przygotować je samodzielnie.
Przeczytaj też: Ozdoby bożonarodzeniowe do domu zrób to sam
Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku?
Zastanawiasz się, jak wysuszyć pomarańcze domowym sposobem? Wystarczy umyć owoce, pokroić w plastry (o grubości około 0,5 cm), osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pomarańcze piecz w piekarniku nagrzanym do 80–100°C (z termoobiegiem) przez około 4 godziny. W trakcie przełóż owoce na drugą stronę.
Pomarańcze to pyszne i zdrowe owoce dostępne przez cały rok, dlatego warto stosować je na różne sposoby. Od przygotowywania na ich bazie koktajli i soków, aż po dekoracje. Dzięki naszym pomysłom pomarańcze nigdy Ci się nie znudzą!