Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomarańcze właściwości i co z nich zrobić

Pomarańcze właściwości i co z nich zrobić
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Pomarańcza – kcal, witaminy i właściwości
  2. Pomarańcze – właściwości odżywcze:
  3. Koktajle i sałatki z pomarańczą
  4. Aromatyczna kaczka w pomarańczach
  5. Konfitura z pomarańczy
  6. Suszone pomarańcze – do deserów i na choinkę
  7. Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku?

Pomarańcze są jak wakacje – każdy je lubi! Tymczasem słodki i soczysty smak, to ich niejedyna zaleta. Mają też właściwości prozdrowotne, sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu potraw oraz w dekoracjach. W artykule podpowiadamy, co zrobić, by z pomarańczy wycisnąć, jak najwięcej.

Przeczytaj też: Dieta dla urody – co jeść, by mieć ładną cerę?

Pomarańcza – kcal, witaminy i właściwości

Pomarańcze właściwości i co z nich zrobić

Pomarańcze są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która ma wpływ na cały organizm: od wspierania odporności i przyśpieszania gojenia się ran, poprzez opóźnianie procesów starzenia się skóry, aż po pozytywne oddziaływanie na kości. Jedna średniej wielkości pomarańcza dostarcza około 70 mg witaminy C, czyli średnio 70% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Aby dostarczyć ją w tej ilości za pomocą innych owoców, musiałbyś zjeść 10 jabłek lub aż 30 moreli.

Wskazówka: Pomarańcze są też doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na właściwe działanie jelit. Pamiętaj jednak, że biała skórka pomarańczy ma go cztery razy więcej niż miąższ – nie usuwaj jej przy obieraniu!

Pomarańcze – właściwości odżywcze:

  • 70 mg witaminy C
  • 3 g błonnika
  • 14 mg witaminy A
  • 52 mg wapnia
  • 237 mg potasu

Ile kalorii ma pomarańcza?

Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie i dobrym wyglądzie, z pewnością zastanawiasz się: ile kalorii ma pomarańcza? Średniej wielkości owoc (ok. 130 g) dostarcza:

  • 60 kcal,
  • 12 g cukru,
  • 1 g białka,
  • 15,4 g węglowodanów,
  • 0,4 g tłuszczu.

W przypadku cukrzycy lub insulinooporności oprócz tych wartości ważny jest też inny wskaźnik. Chodzi o indeks glikemiczny, który w przypadku surowych pomarańczy jest niski i wynosi średnio około 42. Dlatego osoby zmagające się z tymi problemami mogą bez przeszkód włączyć pomarańcze do swojej diety.

Koktajle i sałatki z pomarańczą

Pomarańcze są pyszne, ale jedzone tylko w jednej formie, szybko się nudzą. Pamiętaj, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w świeżych owocach i warzywach, dlatego w pierwszej kolejności przygotowuj sałatki z pomarańczy oraz koktajle na bazie świeżych cytrusów. Oto dwa pomysły na tego typu dania:

Szybka sałatka z pomarańczy dla 2 osób

Składniki:

  • 2,5 pomarańczy
  • 2 garści sałaty roszponki
  • 75 g fety
  • garść zielonych oliwek marynowanych

Sos:

  • 0,5 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pokrój w kostkę obrane pomarańcze.
  2. Połącz je z roszponką i oliwkami.
  3. Na wierzch sałatki pokrusz fetę.
  4. Sałatkę polej sosem przygotowanym na bazie soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i czosnku.

Kremowo-pomarańczowy koktajl dla 2 osób

Składniki:

  • 1 banan mrożony
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mleka
  • łyżeczka kurkumy
  • miód do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Włóż do misy blendera wszystkie składniki i zmiksuj.
  2. Jeśli koktajl wyjdzie niezbyt słodki, dodaj miód.

Sprawdź także: Koktajl ze szpinakiem i owocami na oczyszczenie oraz Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

Jak zrobić sok z pomarańczy?

Prawdziwą bombą witaminową jest szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy na co dzień. Naukowcy z Princeton University apelują jednak, by nie pić tego napoju na pusty żołądek. Dlaczego? Otóż jelito cienkie lepiej trawi fruktozę (czyli cukier zawarty w soku) po posiłku.

A jak szybko i bez wysiłku zrobić sok z pomarańczy? Skorzystaj z wyciskarki do cytrusów i postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • wyparz skórkę, a następnie wałkuj owoc przez około 60 sekund na blacie kuchennym (dzięki temu sok zawarty w owocu z łatwością się uwolni),
  • przekrój pomarańczę na pół i dociskaj do stożka wyciskarki, aż uzyskasz pożądaną ilość soku.

Aromatyczna kaczka w pomarańczach

Choć w polskich kuchniach króluje kurczak, to warto od czasu do czasu sięgnąć po kaczkę. Jest to mięso bardziej tłuste i kaloryczne, ale znajduje się w nim dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważnym składnikiem diety przeciwdziałającej chorobom sercowo-naczyniowym, takim jak: zawał serca, miażdżyca czy udar mózgu.

Dobrze przyrządzona kaczka jest krucha, aromatyczna, ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie soczyste mięso. Sprawdzi się więc jako potrawa na specjalne okazje, np. kaczka w pomarańczach będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznego menu. Oto prosty przepis na przyrządzenie kaczki, do której możesz dodać smażone pomarańcze lub jabłka.

Składniki:

  • 2 szt. piersi kaczki ze skórką,
  • sól morska do smaku.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Osusz 2 połówki piersi ręcznikami papierowymi (pamiętaj, żeby mięso miało temperaturę pomieszczenia).
  2. Natnij tłuszcz na piersi ostrym nożem, tak by powstał wzór na krzyż.
  3. Posyp piersi od strony skóry odrobiną soli morskiej.
  4. Ułóż mięso na zimnej patelni skórą do dołu, smaż około 15 minut na średnim ogniu.
  5. Przewróć kaczkę na drugą stronę i smaż pod przykryciem przez około 5–10 minut.
  6. Zdejmij piersi z patelni, połóż na ciepłym talerzu, a następnie przykryj papierowym ręcznikiem i pozostaw na 5 minut.

Sprawdź też ten przepis: Pierś z gęsi z pomarańczami

Konfitura z pomarańczy

Pomarańcze możesz też zastosować do przygotowania pysznej konfitury, która będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, placuszków lub herbaty. Sprawdzi się również jako masa do rozmaitych ciast i tortów. Jak zrobić konfiturę z pomarańczy?

  1. Sparz, dokładnie wyszoruj i osusz pomarańcze, następnie obierz skórkę.
  2. Usuń białe błonki, pokrój w kostkę i włóż do garnka.
  3. Skórki z pomarańczy pokrój w bardzo drobną kostkę i dorzuć do miąższu.
  4. Dodaj sok z cytryny i inne dodatki (np. goździki, ziarna wanilii).
  5. Zasyp cukrem i odstaw na kilka minut.
  6. Wymieszaj całość i smaż około 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sprawdź też ten przepis: Dżem z pomarańczy

Suszone pomarańcze – do deserów i na choinkę

Suszone pomarańcze to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie tego wszechstronnego owocu. Takimi ozdobnymi plastrami możesz udekorować różne desery np. sernik z pomarańczą, tort lub lody w pucharkach. Suszone pomarańcze sprawdzą się też jako dekoracja choinki, prezentów i stroików. Zamiast kupować gotowe plastry, sprawdź, jak przygotować je samodzielnie.

Przeczytaj też: Ozdoby bożonarodzeniowe do domu zrób to sam

Jak wysuszyć pomarańcze w piekarniku?

Zastanawiasz się, jak wysuszyć pomarańcze domowym sposobem? Wystarczy umyć owoce, pokroić w plastry (o grubości około 0,5 cm), osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pomarańcze piecz w piekarniku nagrzanym do 80–100°C (z termoobiegiem) przez około 4 godziny. W trakcie przełóż owoce na drugą stronę.

Pomarańcze to pyszne i zdrowe owoce dostępne przez cały rok, dlatego warto stosować je na różne sposoby. Od przygotowywania na ich bazie koktajli i soków, aż po dekoracje. Dzięki naszym pomysłom pomarańcze nigdy Ci się nie znudzą!