Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przetwory z jabłek do słoików

Przetwory z jabłek do słoików
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Tradycyjne przetwory z jabłek do słoików
  2. Nietypowe przetwory z jabłek
  3. Jak zawekować jabłka na szarlotkę?
  4. Podsumowanie

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które dostępne są przez większą część roku. Jednak, kiedy zbliża się sezon jesiennych zbiorów, warto wykorzystać świeże, polskie owoce i przygotować przetwory z jabłek do słoików. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. W tym artykule omówimy różne przepisy, w tym na nietypowe przetwory z jabłek oraz przedstawimy jak prawidłowo wekować słoiki.

Tradycyjne przetwory z jabłek do słoików

Kiedy nadchodzi sezon na dojrzałe jabłka, nie ma lepszego czasu na przygotowanie tradycyjnych przetworów, które zachowają smak i aromat tego owocu na długie zimowe dni. Przetwory z jabłek to nie tylko sposób na zachowanie ich smaku, ale także możliwość cieszenia się nimi w różnorodny sposób przez cały rok. Przyjrzymy się bliżej tradycyjnym przetworom z jabłek, które można łatwo przygotować i przechowywać w słoikach.

przetwory z jabłek_1

Zobacz: przepis na strudel z jabłkami.

Dżem lub marmolada jabłkowa - to doskonały dodatek do tostów czy naleśników. Jabłka mieszamy z cukrem i gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy dodać cynamon lub cytrynę, aby nadać dżemowi dodatkowego smaku. Tak przygotowane jabłka w słoiku nadają się również na szarlotkę. Sam smak przetworu zależy od rodzaju jabłek. Nasz przetwory mogą mieć delikatny, słodki smak lub mieszankę słodko-kwaśną.

Wartym zaznaczenia jest fakt, że duża zawartość pektyny w jabłkach powoduje, że nie trzeba dodawać do nich substancji żelujących. Dzięki temu nasze dżemy są w pełni naturalne.

Co można zrobić z papierówek?

Papierówki, choć nieco mniej znane niż niektóre inne odmiany jabłek, są prawdziwym skarbem dla miłośników przetworów. Ich charakterystyczny smak i wyjątkowy wygląd sprawiają, że nadają się doskonale do różnych rodzajów konfitur, kompotów, dżemów oraz ciast i ciasteczek. Charakteryzują się zielonobiałym miąższem o niezwykle intensywnym aromacie, który zachwyca swoją delikatnością i kruchym, soczystym wnętrzem. W smaku papierówki prezentują się wyjątkowo - są lekko kwaskowate. Dzięki swojej specyficznej strukturze i charakterystyce z papierówek stworzymy przetwory, które posmakują każdemu.

Nietypowe przetwory z jabłek

Gdy przetwory z jabłek stają się rutyną, warto wyjść poza tradycyjne rozwiązania i spróbować czegoś nowego. Proponujemy dwa nietypowe pomysły na przetwory z jabłek.

  1. Pikantne marynowane jabłka - to nietypowy dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza pieczonego kurczaka czy wieprzowiny. Jabłka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w mieszaninie octu, cukru, soli i przypraw, takich jak czosnek oraz pieprz cayenne.
  2. Jabłka prażone z dynią - połączenie jabłek i dyni tworzy niezwykle interesujący smak, który staje się jeszcze bardziej wyrazisty, jeśli posypiemy je szczyptą cynamonu. Gotowy mus z jabłek i dyni ma szerokie zastosowanie: możemy go podać jako dodatek do ryżu na obiad, dodać do placuszków jogurtowych czy naleśników, a nawet zaoferować jako zdrowszą alternatywę dla typowego deserku w słoiczku dla dzieci.

Jak zawekować jabłka na szarlotkę?

Wekowanie jabłek na szarlotkę to doskonały sposób na zachowanie smaku i świeżości owoców na dłużej. Oto kroki, które powinniśmy podjąć, aby zawekować jabłka do szarlotki.

przetwory z jabłek_2

Sprawdź: przepis na szarlotkę z budyniem.

  1. Napełniamy wcześniej przygotowane słoiki gorącymi jabłkami, pozostawiając niewielką przestrzeń od góry.
  2. Zakręcamy słoiki dokładnie, ale niezbyt mocno.
  3. Umieszczamy słoiki w dużym garnku i wlewamy do niego wodę do 3/4 wysokości słoików. Podgrzewamy do temperatury około 85-90°C i utrzymujemy taką temperaturę przez 15-20 minut, w zależności od rozmiaru słoików.
  4. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy je do wystygnięcia na ręczniku lub desce.

Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.

Podsumowanie

W jesiennym sezonie zbiorów jabłek, warto przygotować przetwory do słoików, by cieszyć się smakiem owoców przez zimę. Tradycyjne przetwory zachowują aromat tych owoców na długie zimowe dni. Przedstawiamy różne przepisy, w tym na nietypowe przetwory z jabłek oraz instrukcję wekowania słoików. Mniej znane papierówki okazują się skarbem dla miłośników dżemów ze względu na swój charakterystyczny smak i wygląd.

Zobacz też: rodzaje jabłek.

Nietypowe przetwory, takie jak pikantne marynowane jabłka czy jabłka prażone z dynią, pozwalają na eksperymentowanie w kuchni. Wykorzystajmy więc sezon na jabłka, by stworzyć wyjątkowe przetwory, cieszące smakiem przez cały rok.