Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jakie przyprawy do pasztetu domowego?

Jakie przyprawy do pasztetu domowego?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Podstawowe przyprawy do pasztetu
  2. Zioła i inne dodatki – co dodać do pasztetu?
  3. Przepisy na pasztet na święta 

Są takie dania, bez których trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie święta. Jednym z nich jest pasztet domowy drobiowy lub z dodatkiem innych mięs. Jego smak i aromat zależy od właściwie dobranych dodatków i ziół. Jakie przyprawy do pasztetu zastosować? Co zrobić, żeby nie był zbyt suchy? W jaki sposób serwować to danie? Sięgnij po nasze wskazówki! 

Podstawowe przyprawy do pasztetu

Pasztet może być drobiowy, wieprzowy lub mieszany z dodatkiem różnych mięs. Aby wydobyć z tej bazy, to co najlepsze, potrzebna jest wyważona kompozycja przypraw:

  • sól – nada wyrazistego smaku,
  • pieprz – to odrobina niezbędnej ostrości,
  • gałka muszkatołowa – nutka słodkości i orzechowego posmaku,
  • imbir – jeszcze bardziej wzmocni smak,
  • ziele angielskie – czyli trochę goryczy dla równowagi,
  • liść laurowy – korzenny posmak i zapach.

Sprawdź też: Pasztet – z czego zrobić i jak?

Podstawowe przyprawy do pasztetu

Wymienione przyprawy do pasztetu, dodane w odpowiednich proporcjach, sprawią, że to danie zawsze będzie smakować szczególnie – nie tylko od święta!

Co dodać do pasztetu, żeby nie był suchy?

W przypadku pasztetu drobiowego lub wieprzowego nie możesz zapomnieć o jeszcze jednym ważnym składniku. Chodzi o odrobinę tłuszczu np. masła lub smalcu. Prawdziwą kremową konsystencję uzyskasz też, jeśli do masy mięsnej dodasz bułkę namoczoną w mleku.

Zioła i inne dodatki – co dodać do pasztetu?

Pasztet na święta powinien być wyjątkowy, dlatego oprócz przypraw, pomyśl też o innych dodatkach. Oto 3 nasze propozycje.

1. kompozycja ziół – do pasztetu pasują: majeranek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, cząber, jałowiec, a nawet zioła prowansalskie.

2. suszone owce – w tym przypadku prym wiedzie żurawina i śliwka.

3. inne dodatki – w zależności od upodobań smakowych do pasztetu wieprzowego lub drobiowego dodaj: grzyby (borowiki, koźlaki, kurki) lub orzechy (włoskie, pistacje).

Przepisy na pasztet na święta 

Szukasz prostego przepisu na pasztet wieprzowo-drobiowy, który zachwyci Twoich gości w te święta? Oto jedna z naszych sprawdzonych tradycyjnych receptur. Pamiętaj, że o smaku pasztetu wieprzowego w dużej mierze decyduje jakość mięsa.

Zainspiruj się: Pasztet warzywny – jak zrobić i z jakich warzyw?

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka)
  • 500 g mięsa z kurczaka (np. udko lub pierś)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2–3 łyżki oleju lub masła do smażenia

Oto jak zrobić aromatyczny pasztet wieprzowo-drobiowy na szóstkę:

  1. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę) obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do dużego garnka włóż pokrojone warzywa oraz wieprzowinę i kurczaka. Dodaj przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około 90 minut (do miękkości).
  3. W międzyczasie oczyść wątróbkę i podsmażaj ją na rozgrzanym oleju przez kilka minut (pamiętaj, by jej nie przesmażyć!).
  4. Kiedy już mięso będzie gotowe, połącz je z wątróbką oraz bułką, a następnie zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie.
  5. Tak przygotowaną masę połącz z jajkami oraz przypraw do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem.
  6. Odpowiednią formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem oraz posyp bułką tartą. Przełóż do niej przygotowaną masę pasztetową i wyrównaj. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pasztet wieprzowo-drobiowy będzie gotowy, kiedy jego skórka lekko się zarumieni.

Świąteczny pasztet domowyŻeby pasztet domowy po upieczeniu nabrał odpowiedniej konsystencji, najpierw należy go ostudzić, a następnie przełożyć w papier i włożyć do lodówki.

Sprawdź: Piekarniki Bosch – przegląd modeli.

Tak przygotowany pasztet domowy możesz podawać z różnymi dodatkami – w zależności od okazji. Na święta Bożego Narodzenia możesz udekorować go świeżą żurawiną i listkami rozmarynu. Podawaj z sosem tatarskim, koperkowym lub żurawinową konfiturą domowej roboty.