Jakie przyprawy do pasztetu domowego?
- Podstawowe przyprawy do pasztetu
- Zioła i inne dodatki – co dodać do pasztetu?
- Przepisy na pasztet na święta
Są takie dania, bez których trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie święta. Jednym z nich jest pasztet domowy drobiowy lub z dodatkiem innych mięs. Jego smak i aromat zależy od właściwie dobranych dodatków i ziół. Jakie przyprawy do pasztetu zastosować? Co zrobić, żeby nie był zbyt suchy? W jaki sposób serwować to danie? Sięgnij po nasze wskazówki!
Podstawowe przyprawy do pasztetu
Pasztet może być drobiowy, wieprzowy lub mieszany z dodatkiem różnych mięs. Aby wydobyć z tej bazy, to co najlepsze, potrzebna jest wyważona kompozycja przypraw:
- sól – nada wyrazistego smaku,
- pieprz – to odrobina niezbędnej ostrości,
- gałka muszkatołowa – nutka słodkości i orzechowego posmaku,
- imbir – jeszcze bardziej wzmocni smak,
- ziele angielskie – czyli trochę goryczy dla równowagi,
- liść laurowy – korzenny posmak i zapach.
Sprawdź też: Pasztet – z czego zrobić i jak?
Wymienione przyprawy do pasztetu, dodane w odpowiednich proporcjach, sprawią, że to danie zawsze będzie smakować szczególnie – nie tylko od święta!
Co dodać do pasztetu, żeby nie był suchy?
W przypadku pasztetu drobiowego lub wieprzowego nie możesz zapomnieć o jeszcze jednym ważnym składniku. Chodzi o odrobinę tłuszczu np. masła lub smalcu. Prawdziwą kremową konsystencję uzyskasz też, jeśli do masy mięsnej dodasz bułkę namoczoną w mleku.
Zioła i inne dodatki – co dodać do pasztetu?
Pasztet na święta powinien być wyjątkowy, dlatego oprócz przypraw, pomyśl też o innych dodatkach. Oto 3 nasze propozycje.
1. kompozycja ziół – do pasztetu pasują: majeranek, lubczyk, tymianek, rozmaryn, cząber, jałowiec, a nawet zioła prowansalskie.
2. suszone owce – w tym przypadku prym wiedzie żurawina i śliwka.
3. inne dodatki – w zależności od upodobań smakowych do pasztetu wieprzowego lub drobiowego dodaj: grzyby (borowiki, koźlaki, kurki) lub orzechy (włoskie, pistacje).
Przepisy na pasztet na święta
Szukasz prostego przepisu na pasztet wieprzowo-drobiowy, który zachwyci Twoich gości w te święta? Oto jedna z naszych sprawdzonych tradycyjnych receptur. Pamiętaj, że o smaku pasztetu wieprzowego w dużej mierze decyduje jakość mięsa.
Zainspiruj się: Pasztet warzywny – jak zrobić i z jakich warzyw?
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka)
- 500 g mięsa z kurczaka (np. udko lub pierś)
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 bułka namoczona w mleku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2–3 łyżki oleju lub masła do smażenia
Oto jak zrobić aromatyczny pasztet wieprzowo-drobiowy na szóstkę:
- Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę) obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka włóż pokrojone warzywa oraz wieprzowinę i kurczaka. Dodaj przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około 90 minut (do miękkości).
- W międzyczasie oczyść wątróbkę i podsmażaj ją na rozgrzanym oleju przez kilka minut (pamiętaj, by jej nie przesmażyć!).
- Kiedy już mięso będzie gotowe, połącz je z wątróbką oraz bułką, a następnie zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie.
- Tak przygotowaną masę połącz z jajkami oraz przypraw do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem.
- Odpowiednią formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem oraz posyp bułką tartą. Przełóż do niej przygotowaną masę pasztetową i wyrównaj. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pasztet wieprzowo-drobiowy będzie gotowy, kiedy jego skórka lekko się zarumieni.
Żeby pasztet domowy po upieczeniu nabrał odpowiedniej konsystencji, najpierw należy go ostudzić, a następnie przełożyć w papier i włożyć do lodówki.
Sprawdź: Piekarniki Bosch – przegląd modeli.
Tak przygotowany pasztet domowy możesz podawać z różnymi dodatkami – w zależności od okazji. Na święta Bożego Narodzenia możesz udekorować go świeżą żurawiną i listkami rozmarynu. Podawaj z sosem tatarskim, koperkowym lub żurawinową konfiturą domowej roboty.