Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jakie mięso na grilla?

Jakie mięso na grilla?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co na grilla ­– jakie mięso wybrać?
  2. Szaszłyki z grilla – soczyste mięso i chrupiące warzywa
  3. Karkówka z grilla w marynacie
  4. Dania na grilla z drobiu
  5. Mięsne pomysły na grill – to wciąż nie koniec!
  6. Dania z grilla – co jeszcze podać?

Grillowanie to nie tylko doskonały sposób na spędzanie czasu w gronie najbliższych w ciepłe dni. Jednocześnie to także zdrowy sposób przyrządzania żywności. Przygotowane w ten sposób mięso jest soczyste i zachowuje wartości odżywcze. Dodatkowo grillowanie pozwala ograniczyć wykorzystanie tłuszczu. Jaki rodzaj mięsa najlepiej sprawdzi się na grilla? Jak przygotować karkówkę, steki, szaszłyki i jakie dobrać do nich przyprawy? Sprawdź nasze przepisy.

Co na grilla ­– jakie mięso wybrać?       

Grillowane mięso jest mniej kaloryczne, zdrowsze i bardziej soczyste od smażonego na tłuszczu. Dzięki temu dania z grilla są doskonałym pomysłem na lekki obiad lub kolację.

Jakie mięso na grilla wybrać? Najlepiej na takie, które lubisz i na które masz ochotę. Do grillowania doskonale nadaje się wieprzowina, wołowina, drób, ryby oraz owoce morza. Wybór jest spory. Mogą to być:

  • karkówka,
  • schab,
  • polędwica,
  • skrzydełka,
  • udka
  • pierś z kurczaka,
  • krewetki,
  • łosoś,
  • dorsz
  • czy pstrąg.

Jakie mięso na grilla?

Przed obróbką na grillu mięso należy przygotować i zamarynować, by przeszło smakiem przypraw. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczne i smakowite. W przypadku karkówki i schabu można je lekko rozbić, by były bardziej kruche i delikatniejsze.

Dowiedz się więcej o rodzajach mięsa na grilla

Szaszłyki z grilla – soczyste mięso i chrupiące warzywa

Szaszłyki to jedna z najpopularniejszych potraw z grilla. Łączą w sobie aromatyczne i soczyste mięso oraz warzywa. Sekretem wyjątkowych i pełnych smaku szaszłyków jest marynata. Kawałki mięsa możesz obtoczyć w sosie teriyaki lub sojowym, oleju arachidowym, marynacie curry, jogurtowej lub miodowo-musztardowej. Smak gotowych szaszłyków podkreślą świeże zioła np. bazylia, oregano, mięta, rozmaryn czy koperek.

Nieodłącznym elementem szaszłyków na grilla są warzywa. Doskonale sprawdzą się:

  • cebula,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • pieczarki.

Jeśli lubisz mniej oczywiste smaki, możesz dodać pomidorki koktajlowe lub ogórka kiszonego. Ciekawym urozmaiceniem szaszłyków drobiowych i wieprzowych będzie dodanie owoców np. ananasa, brzoskwini, gruszki lub mango.

Jak przygotować szaszłyki na grilla?

Pokrojone produkty nabijaj kolejno na szpikulce metalowe lub drewniane patyczki. Aby zapobiec przypalaniu się długich wykałaczek, przed nabijaniem namocz je w wodzie. Dzięki temu żar ich nie przypali.

Uzupełnieniem grillowanych szaszłyków będzie smaczny sos, którym można delikatnie polać kawałki mięsa i warzyw.           

Poznaj 9 sosów idealnych do dań z grilla

Smaczne szaszłyki z mięsa mielonego

Przygotowując dania z grilla, warto zainspirować się kuchniami świata. Dobrym pomysłem będą szaszłyki w stylu greckim (cevapcici) lub tureckim (kofty). Od tych klasycznych różnią się wykorzystaniem mięsa mielonego. Jak uformować mięso mielone na grilla? Doprawione mięso formuj w dłoniach wokół drewnianych patyczków lub specjalnych szpikulców. Mocno ściśnij całość, by podczas grillowania szaszłyki się nie rozpadły.

Mięso mielone jest delikatne w smaku, dlatego dobrze je dopraw. Wzorując się na koftach, możesz postawić na mocne i zdecydowane przyprawy (kumin, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kurkuma, kolendra, czosnek, chilli oraz papryka wędzona).

Wskazówka: Jeśli nie masz pewności co do doprawienia, usmaż na patelni niewielką ilość mięsa mielonego. Poznasz dzięki temu finalny smak i unikniesz wpadki podczas spotkania ze znajomymi.

Karkówka z grilla w marynacie   

Dla wielu obowiązkową pozycją na grillu jest karkówka. Nic dziwnego. Dobrze przygotowana jest krucha i aromatyczna. Aby wydobyć i podkreślić smak mięsa ważny jest sposób jego krojenia oraz odpowiednia marynata.

Karkówkę na grilla kroi się na równe plastry o grubości około 2 cm. Aby jak najwięcej aromatu i smaku marynaty przeszło do mięsa możesz je lekko rozbić i nakłuć. Tak przygotowane plastry umieść w marynacie. Najlepiej, by mięso spędziło w marynacie całą noc.

Jaka będzie najlepsza marynata do karkówki?

To zależy od Twoich smaków. Jeśli nie masz doświadczenia, postaw na połączenie oliwy/oleju z miodem, czosnkiem, rozmarynem, chilli oraz pieprzem. Inną, równie aromatyczną marynatę, przygotowujesz na bazie oleju, octu balsamicznego, soku z cytryny, czosnku oraz tymianku.

Sprawdź przepis na miodową karkówkę z grilla

Dania na grilla z drobiu      

Co można zrobić na grilla z drobiu? W zasadzie wszystkie części tuszki kurczaka lub indyka doskonale nadają się do grillowania. Możesz przyrządzić filety z piersi, udka lub skrzydełka. Mięso drobiowe jest chude i niskokaloryczne, dlatego szczególnie polecane jest osobom na diecie oraz dbającym o linię. Przepadają za nim także dzieci.

Delikatny smak drobiu warto wzbogacić marynatą lub odpowiednio dobraną mieszanką przypraw i ziół. Sprawdzi się tutaj marynata musztardowa, jogurtowa, curry czy sos teriyaki. W przypadku ziół postaw na dodatek rozmarynu, tymianku, oregano oraz bazylii.

Filet z kurczaka z grilla elektrycznego

Poza sezonem lub gdy pogoda nie sprzyja, z powodzeniem możesz skorzystać z grilla elektrycznego. Niewielkich rozmiarów sprzęt kuchenny umożliwi delektowanie się grillowanymi przysmakami niezależnie od pory roku czy pogody (która w Polsce bywa kapryśna). Filet z piersi kurczaka na grillu elektrycznym przygotujesz w kilka chwil, a mięso będzie zrumienione i soczyste. Obróbka na grillu elektrycznym nie wymaga dodatku tłuszczu, więc to doskonały przepis na dietetyczne grillowanie.

Mięsne pomysły na grill – to wciąż nie koniec!

Spotkanie przy grillu nie musi oznaczać zawsze tego samego menu. Ten sposób obróbki pozwala na wykorzystanie wielu różnych produktów oraz ich różnorodne podanie. Co powiesz na stek z grilla, szynkę lub burgery z grilla?

Wspaniale sprawdzą się także ryby. Możesz grillować je w kawałkach lub w całości. Z kolei owoce morza nabijaj na patyczki do szaszłyków, dzięki temu łatwo unikniesz ich przypalenia.

Na ruszcie wylądować mogą też oczywiście wszelkiego rodzaju kiełbaski. Z pewnością znajdą się również amatorzy boczku lub kaszanki. Jak widzisz, jedzenie na grilla to naprawdę duuuży wachlarz propozycji!        

Przeczytaj też porównanie: Czyli porównanie rodzajów grilla. Gazowy, węglowy, który wybrać?

Jaki grill wybrać? Który jest najzdrowszy?

Dania z grilla – co jeszcze podać?        

Grillowanie nie ogranicza się wyłącznie do podania mięsa. Zadbaj też o smaczne dodatki i sałatki, które pomogą skomponować smaczny i zbilansowany posiłek. Warzywa można podać w różnych formach np. surówki do grilla lub warzyw na ciepło.

Wskazówka: Aby ułatwić sobie grillowanie warzyw, najlepiej pokroić je na kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. W ten sposób z łatwością przemieszasz warzywa w naczyniu podczas grillowania.

Jako dodatek do mięsa doskonale sprawdzi się też grillowana kukurydza lub szparagi owinięte szynką parmeńską lub boczkiem. Dopełnieniem całego posiłku z grilla mogą być też pieczone ziemniaki, chlebek kukurydziany lub grzanki czosnkowe.

Poznaj inne pomysły na jedzenie z grilla

Grillowanie to prosty i przyjemny sposób na smaczny posiłek zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Możliwość przygotowania na ruszcie różnorodnych produktów sprawia, że wśród dań z grilla każdy znajdzie coś dla siebie.