Szybkie domowe sosy do makaronu

Szybkie domowe sosy do makaronu

Szybkie przepisy na dwa najpopularniejsze sosy do makaronu: pomidorowy i serowy.

Sosy do makaronu bez problemu można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jednak te gotowe nie porywają smakiem, a ich w składzie bez problemu można znaleźć sztuczne barwniki czy konserwanty. Dlatego nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanego sosu ze świeżych składników.

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli szalotki
  • ¼ białej cebuli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mąki

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie (smaż przez ok. 5 minut). Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone świeże pomidory. Dopraw słodką papryką i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadki, to dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki i energicznie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać ulubione warzywa.

Sos serowy

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki tartego sera
  • drobno posiekana pietruszka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. Smaż je przez około 1 minutę, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Mieszaj aż mleko zgęstnieje. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj tarty ser i mieszaj aż się rozpuści i sos uzyska gładką konsystencję. Dopraw go solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.