Szybkie domowe sosy do makaronu

Szybkie przepisy na dwa najpopularniejsze sosy do makaronu: pomidorowy i serowy. Sosy do makaronu bez problemu można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jednak te gotowe nie porywają smakiem, a ich w składzie bez problemu można znaleźć sztuczne barwniki czy konserwanty. Dlatego nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanego sosu ze świeżych składników.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli szalotki
- ¼ białej cebuli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 świeże pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mąki
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie (smaż przez ok. 5 minut). Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone świeże pomidory. Dopraw słodką papryką i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodaj śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadki, to dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki i energicznie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać ulubione warzywa.
Sos serowy
Składniki:
- 400 g makaronu
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki tartego sera
- drobno posiekana pietruszka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
W rondelku roztop masło i dodaj mąkę. Smaż je przez około 1 minutę, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Mieszaj aż mleko zgęstnieje. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj tarty ser i mieszaj aż się rozpuści i sos uzyska gładką konsystencję. Dopraw go solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Aby danie smakowało wyśmienicie, potrzebny jest dobrej jakości makaron, najlepiej taki przygotowany w domu. Przeraża Cię ta wizja? Nic bardziej myslego! Domowy makaron przygotujesz w mgnieniu oka za pomocą robota kuchennego OptiMUM marki Bosch.