Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami

Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Popularny przepis wzbogacony o migdałowe aromaty.

Składniki

2-3 kg śliwek węgierek
1/2 szklanki płatków migdałowych
Szczypta cynamonu i kardamonu

Opis wykonania

Po sezonie truskawek i malin czas na śliwki! Możliwości ich przygotowania jest wiele, dlatego ostatecznie często wybieramy najprostsze i znane już rozwiązania. A gdyby tak spróbować połączenia tradycyjnych powideł z chrupiącymi płatkami migdałowymi? Co więcej – zupełnie bez cukru!

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj i usuń z nich pestki.
  2. Włóż śliwki do dużego garnka, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. W ten sposób najlepiej gotować śliwki nawet do 3 dni – sok powinien zupełnie odparować, dzięki czemu powidła będą gęste.
  3. Gotowe powidła (jeszcze gorące) wymieszaj z pokruszonymi płatkami migdałów.
  4. Powidła przekładaj do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY

  • Śliwki to bardzo prozdrowotnie działające owoce – najlepiej znane są z tego, że wspomagają działanie układu pokarmowego. Zawierają błonnik, który działa przeciw zaparciom, a ponadto korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Poza tym śliwki to źródło potasu oraz witamin A oraz E (rzadko występującej w owocach).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych