Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami

Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Popularny przepis wzbogacony o migdałowe aromaty.

Po sezonie truskawek i malin czas na śliwki! Możliwości ich przygotowania jest wiele, dlatego ostatecznie często wybieramy najprostsze i znane już rozwiązania. A gdyby tak spróbować połączenia tradycyjnych powideł z chrupiącymi płatkami migdałowymi? Co więcej – zupełnie bez cukru!



Opis przygotowania:



  1. Śliwki umyj i usuń z nich pestki.

  2. Włóż śliwki do dużego garnka, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. W ten sposób najlepiej gotować śliwki nawet do 3 dni – sok powinien zupełnie odparować, dzięki czemu powidła będą gęste.

  3. Gotowe powidła (jeszcze gorące) wymieszaj z pokruszonymi płatkami migdałów.

  4. Powidła przekładaj do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY



  • Śliwki to bardzo prozdrowotnie działające owoce – najlepiej znane są z tego, że wspomagają działanie układu pokarmowego. Zawierają błonnik, który działa przeciw zaparciom, a ponadto korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Poza tym śliwki to źródło potasu oraz witamin A oraz E (rzadko występującej w owocach).

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?