Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Popularny przepis wzbogacony o migdałowe aromaty.
Składniki
2-3 kg śliwek węgierek
1/2 szklanki płatków migdałowych
Szczypta cynamonu i kardamonu
Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami
Aromatyczne powidła śliwkowe z migdałami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Po sezonie truskawek i malin czas na śliwki! Możliwości ich przygotowania jest wiele, dlatego ostatecznie często wybieramy najprostsze i znane już rozwiązania. A gdyby tak spróbować połączenia tradycyjnych powideł z chrupiącymi płatkami migdałowymi? Co więcej – zupełnie bez cukru!
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj i usuń z nich pestki.
- Włóż śliwki do dużego garnka, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. W ten sposób najlepiej gotować śliwki nawet do 3 dni – sok powinien zupełnie odparować, dzięki czemu powidła będą gęste.
- Gotowe powidła (jeszcze gorące) wymieszaj z pokruszonymi płatkami migdałów.
- Powidła przekładaj do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
TIP DIETETYCZNY
- Śliwki to bardzo prozdrowotnie działające owoce – najlepiej znane są z tego, że wspomagają działanie układu pokarmowego. Zawierają błonnik, który działa przeciw zaparciom, a ponadto korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Poza tym śliwki to źródło potasu oraz witamin A oraz E (rzadko występującej w owocach).
Komentarze