Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi

Opis wykonania

Przepyszny deser z dodatkiem owoców i aromatycznych lodów!

  1. W garnku zagotuj puree z 3 łyżkami cukru, wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do puree. Zagotuj, stale mocno mieszając. Przelej do miski i odstaw do lodówki.

  2. Posmaruj formy do sufletów podwójnie masłem.

  3. Ubij białka, dodając po 1/3 cukru za każdym razem. Gdy będzie mocno ubite, wymieszaj delikatnie szpatułą z puree.

  4. Przełóż do rękawa lub od razu do foremki. Przetrzyj palcem przy brzegu, by podczas pieczenia nie przywarło do foremki. Nagrzej piec 195 c.

  5. Piecz przez max 20 minut.



Lody Bazyliowe



  1. Mleko zagotuj z listkami bazylii, żółtka utrzyj z cukrem i zalej gotującym mlekiem, ciągle mieszając.

  2. Doprowadź do temp 84 stopni Celsjusza, a następnie schłodź w lodówce.

  3. Dodaj chłodną śmietankę i całość poddaj mrożeniu... Ot i cała sztuka :)