Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi
Opis wykonania
Przepyszny deser z dodatkiem owoców i aromatycznych lodów!
- W garnku zagotuj puree z 3 łyżkami cukru, wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do puree. Zagotuj, stale mocno mieszając. Przelej do miski i odstaw do lodówki.
- Posmaruj formy do sufletów podwójnie masłem.
- Ubij białka, dodając po 1/3 cukru za każdym razem. Gdy będzie mocno ubite, wymieszaj delikatnie szpatułą z puree.
- Przełóż do rękawa lub od razu do foremki. Przetrzyj palcem przy brzegu, by podczas pieczenia nie przywarło do foremki. Nagrzej piec 195 c.
- Piecz przez max 20 minut.
Lody Bazyliowe
- Mleko zagotuj z listkami bazylii, żółtka utrzyj z cukrem i zalej gotującym mlekiem, ciągle mieszając.
- Doprowadź do temp 84 stopni Celsjusza, a następnie schłodź w lodówce.
- Dodaj chłodną śmietankę i całość poddaj mrożeniu... Ot i cała sztuka :)