Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi
4 porcje
Średnie
Przepyszny deser z dodatkiem owoców i aromatycznych lodów!
Składniki
250 g Puree z truskawek
3 łyżka Cukier
1/2 łyżka Skrobia kukurydziana
2 łyżka Woda
8 szt. Białko z jajek
120 g Cukier
4 łyżka Cukier puder
500 ml Mleko (rekomenduję mleko Mlekovita)
125 g Drobny cukier
6 szt. Żółtko jajek
Listki bazylii z 1/2 doniczki
100 ml Śmietanka 30% (rekomenduję śmietankę Mlekovita)
1 łyżka Oliwa z oliwek
Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi
Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- W garnku zagotuj puree z 3 łyżkami cukru, wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do puree. Zagotuj, stale mocno mieszając. Przelej do miski i odstaw do lodówki.
- Posmaruj formy do sufletów podwójnie masłem.
- Ubij białka, dodając po 1/3 cukru za każdym razem. Gdy będzie mocno ubite, wymieszaj delikatnie szpatułą z puree.
- Przełóż do rękawa lub od razu do foremki. Przetrzyj palcem przy brzegu, by podczas pieczenia nie przywarło do foremki. Nagrzej piec 195 c.
- Piecz przez max 20 minut.
Lody Bazyliowe
- Mleko zagotuj z listkami bazylii, żółtka utrzyj z cukrem i zalej gotującym mlekiem, ciągle mieszając.
- Doprowadź do temp 84 stopni Celsjusza, a następnie schłodź w lodówce.
- Dodaj chłodną śmietankę i całość poddaj mrożeniu... Ot i cała sztuka :)
Komentarze