Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pizzerinki z cebulką, serem i szynką

Pizzerinki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne na ciepłą przekąskę .Podane z keczupem lub barszczykiem (czystym) czerwonym smakują wyśmienicie.Polecam.

Składniki

o,5 l mleko
5 dkg drożdże
1 łyżka cukier
1 szt. jajko
8 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sól
ok.80 dkg mąka pszenna
1 szt. cebula
30 dkg szynka konserwowa
20 dkg pieczarki
20 dkg ser żółty
2 łyżka olej
pieprz czarny
sól
2 łyżka zioła prowansalskie

Opis wykonania

Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać lekko ciepłe mleko,wbić jajko roztrzepać,dodać oliwę,mąkę(mąki tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta na proziaki),sól.Dokładnie wyrobić ciasto,przykryć pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Farsz: Cebulę obrać ,drobno pokroić,pieczarki oczyścić, również pokroić .Poddusić na oleju najpierw cebulę,gdy się zeszkli, dodać pieczarki i udusić razem.Przestudzić.Ser żółty i szynkę zetrzeć na grubej tarce.Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku przyprawami. Gdy ciasto gotowe (wyrośnięte) rozwałkować go na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm i wykrawać szklanką kółka.Na każdy krążek ciasta, nakładać po łyżce farszu. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (podrosną w czasie pieczenia).Wkładać do nagrzanego piekarnika od 170 do 180 stopni,piec ok. 15-20 min.(termoobieg 160 stopni przez ok.15 min.)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Kolacja ekspresowa. U nas w wersji margherita. Robiły głównie dzieci;)
Dariaa509
Świetnie się sprawdziły na dyskotekę szkolną dzieciaki moment zjadły wszystko. Bardzo smaczne
Marzenna
Porcja taka na raz.Do swoich dodaję dodatkowo kukurydzę z puszki.
MBrozek
Pizzerinki są pyszne. Ja po upieczeniu polewam je odrobinkę wodą i przykrywam bawełnianą ściereczką, aby zmiękły a nadmiar mrożę
Aleksandra J
Świetny pomysł na kolację lub imprezową przekąskę
Ewusia1222
Pyszne, idealne dla gości.