Pizzerinki z cebulką, serem i szynką
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pizzerinki
Pizzerinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać lekko ciepłe mleko,wbić jajko roztrzepać,dodać oliwę,mąkę(mąki tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta na proziaki),sól.Dokładnie wyrobić ciasto,przykryć pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Farsz: Cebulę obrać ,drobno pokroić,pieczarki oczyścić, również pokroić .Poddusić na oleju najpierw cebulę,gdy się zeszkli, dodać pieczarki i udusić razem.Przestudzić.Ser żółty i szynkę zetrzeć na grubej tarce.Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku przyprawami. Gdy ciasto gotowe (wyrośnięte) rozwałkować go na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm i wykrawać szklanką kółka.Na każdy krążek ciasta, nakładać po łyżce farszu. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (podrosną w czasie pieczenia).Wkładać do nagrzanego piekarnika od 170 do 180 stopni,piec ok. 15-20 min.(termoobieg 160 stopni przez ok.15 min.)
Komentarze