Bataty pieczone w miodzie z chili

4 porcje
60 min
Łatwe
Pieczone bataty w miodzie z chilii to świetny dodatek do mięs, ale sprawdzą się również jako przekąska.
Składniki
1 kg - batatów
2 łyżki - miodu
2 szt. - papryczki chili
50 ml - oliwy z oliwek
- sok z limonki
1 ząbek - czosnku (posiekany)
- sól morska do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
371 kcal
Tłuszcz
12.9 g
Węglowodany
61.1 g
Błonnik
4.2 g
Białko
7.8 g
Sól
1.3 g
Bataty pieczone w miodzie z chili według Mateusza Gesslera
Bataty pieczone w miodzie z chili według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Bataty umyj, wyszoruj i pokrój w kostkę 2x2 cm, przełóż do miski.
Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.

Odstaw na 30 min, żeby bataty przeszły smakiem, a po tym czasie włóż do piekarnika.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.


Piecz w piekarniku przez 20 minut w temp. 180°C
Komentarze